Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1181 resultaten


ID: 73612 | Bouwkundig element

Modernistisch burgerhuis

Redingenstraat 114 (Leuven)
Fraai modernistisch burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak, in 1935 door P. Stevens ontworpen.


ID: 306353 | Bouwkundig element

Standbeeld Eduard Remy

Remylaan (Leuven)
Het standbeeld van Edouard Remy werd volgens onderzoek van E. Willekens in 2005 opgericht ten noorden van de beeldbepalende silotoren, deel van de voormalige stijfselfabriek Remy te Wijgmaal. Het huidige standbeeld is een kopie van het originele standbeeld in Cararamarmer uit 1905, dat werd vervaardigd door Jules Lagae, een kunstenaar uit Roeselaere. Het werd toen gerealiseerd ter gelegenheid van de vijftigjarige jubileumviering van de Remyfabrieken. Dit standbeeld heeft historische waarde als referentie aan Edouard Remy, de persoon die in 1855 de Remyfabrieken stichtte en daarmee Wijgmaal tot een bedrijvig industrieel stadsdorp maakte.


ID: 306345 | Bouwkundig element

Dokterswoning Switters

Stationsstraat 25-27 (Leuven)
De half vrijstaande dokterswoning werd volgens onderzoek van E. Willekens opgericht in 1906-1908 in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de arts Prosper Switters. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek. De woning bleef erg gaaf bewaard, de tuinafsluiting en het achterliggende koetshuis dragen bij tot deze authenticiteit.


ID: 300030 | Landschappelijk element

Omleidingskanaal van de Nete en de Wandeling

Anton Bergmannlaan, Antwerpsestraat, Baron Opsomerlaan, Frederik Peltzerstraat, Gaslei, Kanunnik Davidlaan, Sluislaan, Spuilei, Stadsvest, Van Boeckellaan (Lier)
De afleidingsvaart of het omleidingskanaal van de Nete werd in 1860 gegraven ten westen van Lier. De afleidingsvaart wordt afgezoomd door een bebost talud of een bomenrij en het jaagpad.


ID: 10655 | Bouwkundig element

Standbeeld Jan Baptist David

Antwerpsestraat (Lier)
Monumentaal bronzen beeld op arduinen sokkel, naar ontwerp van J.F. De Vriendt. Steenhouwer E. Vandenbrande en bronsgieterij Gebr. Van Aerschot van Leuven.


ID: 10185 | Bouwkundig element

Sint-Gummarusschool

Berlaarsesteenweg 15 (Lier)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van 1906 en opgetrokken uit baksteen met verwerking van gesinterde baksteen voor muurbanden.


ID: 10201 | Bouwkundig element

Residentie van de paters Jezuïeten

Berlaarsestraat 10, 14 (Lier)
Heden lijstgevels van twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, achter de stenen geprofileerde kroonlijst en attiek met balusters, van circa 1922.


ID: 10226 | Bouwkundig element

Hoekpand Croon en Clyn Croon

Berlarij 50-52 (Lier)
Complex hoekpand met natuurstenen parement en onregelmatige travee-indeling; twee bouwlagen onder gecombineerde bedaking, in 1921 heropgebouwd naar ontwerp van J.B. Van Bouchout.


ID: 306203 | Bouwkundig element

Kastkapel

Berlarij 80 (Lier)
Houten kapelletje, vijfzijdig uitspringend en bruingeschilderd, waarvoor bouwaanvraag van 1859 naar ontwerp van L. Slootmaeckers; bekronende, gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden; gepolychromeerd houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind vermoedelijk uit de 18de eeuw.


ID: 10247 | Bouwkundig element

Parochieschool Heilig Hart

Boomlaarstraat 72 (Lier)
Twee aaneengesloten vleugels van respectievelijk elf en zes traveeën en één tot twee bouwlagen onder zadeldaken, waarvoor bouwaanvraag van 1903 naar ontwerp van E. Careels.