Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1215 resultaten


ID: 305435 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

August Van Doorslaerlaan (Meise)
Begraafplaats in gebruik genomen nadat het kerkhof rond de Sint-Martinuskerk was opgeheven. De nieuwe begraafplaats werd ingehuldigd in 1936 en recent uitgebreid aan de oostzijde. In 1935 werd op het kadaster de verkaveling van een groter perceel ingetekend, op dat ogenblik eigendom van keizerin Charlotte, weduwe van keizer Ferdinand-Maximiliaan-Joseph. In 1936 werd de verkoop van het perceel van de begraafplaats aan de 'gemeente Meysse' geregistreerd, waarbij het 'bouwland' muteerde naar 'kerkhof'.


ID: 40202 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Kwinten

Barbierstraat (Meise)
Georiënteerde, neoclassicistische parochiekerk van 1839-1841 met omringend ommuurd kerkhof, gelegen op een lage heuvel.


ID: 40189 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius en Sint-Gorik met omringend kerkhof

Gemeenteplein 24 (Meise)
De georiënteerde longitudinale kruiskerk, waarvan de ingebouwde vroeggotische toren opklimt tot de 13de eeuw, is gelegen op een hoogte ten westen van het Gemeenteplein, waardoor het dominerende effect in de dorpskern vergroot wordt.


ID: 40214 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Boodschap

Meusegemstraat 70 (Meise)
Neogotische kerk van 1860-1863 met ingebouwde resten van een kalkzandstenen westtoren van omstreeks 1300; omringend, gedeeltelijk omhaagd kerkhof. Ten zuidoosten van de kerk: beeld van Christus Koning in een plantsoen omgeven door een decoratief uitgewerkt ijzeren hek tussen pijlertjes van kalkzandsteen.


ID: 40181 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stephanus

Oppemkerkstraat 1 (Meise)
Georiënteerde, gotische zaalkerk uit de 16de en 17de eeuw met geïntegreerde westtoren, omgeven door een kerkhof en gelegen op een hoogte. Het inmiddels aan noordzijde uitgebreide kerkhof heeft een nagenoeg halfcirkelvormige plattegrond die is afgezet met een taxushaag. Het gravenbestand dateert voornamelijk uit de 20ste eeuw. De toegangen, de ene in de as van het kerkportaal, de andere in de zuidwestelijke hoek, zijn geflankeerd door topiary.


ID: 305470 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats Wolvertem

Oppemstraat (Meise)
De gemeentelijke begraafplaats van Wolvertem, gelegen ten zuiden van het centrum, werd aangelegd op het einde van de 19de eeuw, ter vervanging van het kerkhof rondom de Sint-Laurentiuskerk.


ID: 40218 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Medarus en -Gildardus

Rossemdorp (Meise)
Georiënteerde, neogotische parochiekerk van 1874 naar ontwerp van 1873 van de hand van G. Hansotte, gelegen te midden van een omringend, ommuurd kerkhof, door een latere uitbreiding geopend aan de noordzijde.


ID: 305507 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Westrode

Tony Van Osstraat (Meise)
Achterin gelegen, kleine begraafplaats op nagenoeg rechthoekige plattegrond met padenkruis in het oudste gedeelte. Zuidelijke uitbreiding uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. Het geheel is vandaag omhaagd met laurierkers (paplaurier). De oprichting van de nieuwe parochie Westrode werd goedgekeurd bij KB van 1 april 1898; in 1901 kreeg de nieuwe parochie een eigen begraafplaats.


ID: 36302 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Geraardsbergsesteenweg 133 (Melle)
Eenbeukige neogotische kruiskerk naar ontwerp van priester - architect Jan August Clarysse, gebouwd in 1854-1855 en ingeplant op een heuveltop met gedeeltelijk omringend en voornamelijk achterliggend kerkhof waar de oude parochiekerk was gelegen.


ID: 71020 | Bouwkundig element

Duitse militaire begraafplaats Menen-Wald

Groenestraat 352 (Menen), Kruisstraat (Wevelgem)
Duitse militaire begraafplaats op grondgebied van Menen-Wevelgem. Het betreft één van de vier grote Duitse verzamelbegraafplaatsen in Vlaanderen, met bijna 48.000 doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt onder meer gekenmerkt door een breukstenen muur aan straatzijde met een toegangsgebouw uit rode baksteen, afgesloten met een kunstig smeedijzeren hek, een geplaveid pad en een centrale kapel uit bruinroze zandsteen. De graven, afgedekt met vierkante granieten tegels, liggen verdeeld over vijftien perken en worden afgewisseld met lage kruisjes uit zwarte basaltlava. Opgaande bomen, hagen en struiken tooien het geheel.