Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 20140 | Bouwkundig element

Andriesschool

Antonius Triestlaan 10 (Gent)
Schoolgebouw op H-vormig grondplan in neo-Vlaamse-renaissancestijl naar ontwerp van Charles Van Rysselberghe, gedateerd anno 1882, ommuurde tuin met grote plataan. Rechthoekige vleugel met lijstgevel geflankeerd door twee haakse hoekrisalieten met topgevel, afgedekt met zadeldaken met houten dakkapelletjes. Bakstenen gevels verwerkt met arduin voor hoekblokken, banden, bossage en decoratieve elementen.


ID: 18851 | Bouwkundig element

Muur met kastkapel

Apostelhuizen 12 (Gent)
Nagenoeg blinde, bepleisterde muur van twee bouwlagen hoog; begrensd door imitatiehoekstenen en afgelijnd door een onversierd hoofdgestel.


ID: 26260 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Baarledorpstraat 1 (Gent)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak met vorstkam en gebouwd in 1874 in opdracht van Ernest Solvijns, stichter van het Regina's Godshuisin Baarle, ter vervanging van de oude pastorie gelegen in de Kloosterstraat naast het godshuis. Omgevende tuin


ID: 300868 | Landschappelijk element

Plantentuin Michel Thiery

Berouw (Gent)
De plantentuin bij het voormalig Schoolmuseum, bereikbaar via een toegangspoort langs de straat Berouw, werd tijdens het interbellum aangelegd.


ID: 20338 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bijlokehospitaal en Bijlokeklooster

Bijlokekaai 1-8, 7B-G, Godshuizenlaan 2, 2B, Jozef Kluyskensstraat 2-6 (Gent)
Gebouwencomplex, waarvan de noordkant wordt ingenomen door het Burgerlijk Hospitaal uit 1864-1880 naar ontwerp van architect A. Pauli. De oude, tot de 13de eeuw opklimmende hospitaalgebouwen met kapel liggen deels geïncorporeerd tussen 19de-eeuwse gebouwen aan de oostkant. Centraal strekt zich een rechthoekig beplant plein uit waaraan in het zuiden de oude abdijgebouwen uit de eerste helft van de 14de eeuw palen, het huidig cisterciënzerinnenklooster en het Oudheidkundig Museum. In de verschillende tuinen zijn nog relicten van de historische aanplant aanwezig. De aanleg van de boomgaard dateert uit de 17de eeuw.


ID: 24516 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bisschoppelijk Paleis

Bisdomplein 1 (Gent)
Het Bisschoppelijk Paleis is een vroeg neogotisch gebouw ontworpen door ingenieur M.J. Wolters in 1841-1845, voorzien van een zeven traveeën brede voorgevel en zijvleugels in de Maaseikstraat en de Hoofdkerkstraat van elk negen traveeën. De achterliggende tuin, aangelegd in Engelse landschapsstijl, strekt zich uit tot het koor en kapittelhuis van de Sint-Baafskathedraal op de plaats van het vroegere kerkhof.


ID: 20847 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster van de clarissen-urbanisten

Brandstraat 3, Oude Houtlei 122-124 (Gent)
Het oorspronkelijke klooster van de clarissen-urbanisten, later recollettenklooster vanaf 1840, vormt een relict voor de monastieke geschiedenis van een in oorsprong grote oude bedelorde die een zeer vroege stichting circa 13 de eeuw kende te Gent. Het klooster werd midden 19de eeuw door de minderbroeders aangepast en uitgebreid onder architect Frans Steyaert, met respect voor de originele structuur en indeling van de oorspronkelijke kloosterbouw uit 1687-88.


ID: 19035 | Bouwkundig element

Kerk en klooster der ongeschoeide karmelieten of discalsen

Burgstraat 46 (Gent)
De orde der geschoeide karmelieten kocht in 1651 een deel aan van het voormalige Prinsenhof, het zogenaamde Leeuwenhof. In de noordoosthoek van de huidige tuin staat nog een 15de-eeuws bakstenen gebouw dat een restant is van het Leeuwenhof, circa 1440 gebouwd in de tuin van het Prinsenhof. In 1657, schenking van een stuk grond ten noordwesten van de tuin door aartshertog Leopold van Oostenrijk voor het bouwen van een kluis met kapel, gewijd aan de Heilige Leopoldus. De oudste kloostergebouwen dateren van de tweede helft 17de eeuw: de west- en zuidvleugel van 1668, vanaf 1687 uitgebreid met de noordvleugel. De kloostergebouwen zijn gegroepeerd rondom een vierkante kloostergang en toegankelijk via een barok poortje. De huidige barokke kerk werd gebouwd vanaf 1703 naar ontwerp van broeder Leonardus van Langenhove.


ID: 200908 | Bouwkundig element

Omheiningsmuur Prinsenhofkasteel

Burgstraat 46, Prinsenhof, Sanderswal (Gent)
Van de omheiningsmuur van de grafelijke en vorstelijke residentie Prinsenhof, in oorsprong met een middeleeuwse opperhof- en neerhof configuratie, zijn nog restanten bewaard, zowel van het noordelijk deel in het verlengde van de Donkere Poort en van het westelijk en zuidelijk deel in de kloostertuin van de ongeschoeide karmelieten. Aan Prinsenhof is ook een omheiningsmuur bewaard, die één van de binnenmuren van het Prinsenhof flankeerde.


ID: 20216 | Bouwkundig element

Stadswoningen en tuinpaviljoen

Coupure 179-181 (Gent)
Rijhuizen met brede bepleisterde lijstgevel van elf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken, opgetrokken in verschillende fasen in de eerste helft van de 19de eeuw. Vierkant tuinpaviljoentje in omheiningsmuur uitziend op Bijlokehof.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.