Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1215 resultaten


ID: 76347 | Bouwkundig element

Kerkhof bij parochiekerk Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw

Koning Albertstraat (Assenede)
Het voorheen omgrachte kerkhof werd circa 1979 ontruimd. De heraanleg met herschikking van de ommegangkapelletjes en de beplanting werd in 1987 goedgekeurd. De ommegang met zeven staties van de zeven weeën van Maria, gaat terug op een oude ommegang waarvan de kapelletjes tijdens de Franse overheersing in 1798-1799 afgebroken werden. De vermoedelijk begin 20ste-eeuwse bakstenen pijlerkapelletjes werden in 1992 vernieuwd met behoud van de plaasteren, polychroom beschilderde reliëfs. Rechts van het hek ten westen naar de pastorie werd in 1938 een piëtakapel opgericht.


ID: 76375 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Meuleken (Assenede)
De gemeentelijke begraafplaats werd aangelegd in 1857 en uitgebreid naar het noorden in 1894. De oorspronkelijke begraafplaats heeft een symmetrische aanleg met centraal gelegen monumentale grafkelder. Het ijzeren toegangshek wordt geflankeerd door twee, haaks op de straat ingeplante gebouwtjes. De sobere bakstenen constructies waren oorspronkelijk gevangenhuis, grafmakerswoning en lijkhuisje.


ID: 76077 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Molenstraat (Assenede)
Achterin gelegen gemeentelijke begraafplaats. Een eerste begraafplaats buiten de dorpskom werd aangelegd in 1810. In 1895 werd de begraafplaats vergroot en afgesloten met een nieuw bakstenen toegangshek.


ID: 79047 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amelberga

Doorniksesteenweg (Avelgem)
Hoger gelegen, niet-georiënteerde driebeukige hallenkerk met omringend kerkhof begrensd door bakstenen muurtje. Neogotisch kerkgebouw van 1857 naar ontwerp van de Kortrijkse architect Pierre Nicolas Croquison, gedeeltelijk vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog (1918) en gerestaureerd in 1924. Bedehuis opgetrokken ter vervanging van de 11de-eeuwse Romaanse kerk die herhaaldelijk verbouwd werd. Arduinen piëta.


ID: 79138 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Kerkhofstraat (Avelgem)
Gemeentelijke begraafplaats, gelegen ten noordwesten van de straat. Ommuurd en omhaagd kerkhof met nagenoeg rechthoekige plattegrond, vooraan afgezoomd met beukenhaag. Centrale laan met de belangrijkste graven, daar voornamelijk arduinen grafmonumenten uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw.


ID: 79346 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte en Sint-Eligius met kerkhof

O.L.Vrouwstraat (Avelgem)
Georiënteerd bedehuis gelegen in de oostelijke uithoek van de gemeente nabij de Schelde. De huidige kerk is in kern laat-romaans, opklimmend tot circa 1220. Van deze initiële bouwfase bleven de kruisingstoren, de zuidelijke transeptarm, een deel van de zuidwand van het rechthoekig koor en de zuidgevel van het schip bewaard. Na beschadiging in 1485, hersteld en bouw van het huidige koor en zijkoor. Omstreeks 1900-1901 wordt de kerk grondig verbouwd en vergroot door de Gentse architect August van Assche. Omringend ommuurd kerkhof met ten zuidoosten graven van het Gemene Best.


ID: 79283 | Bouwkundig element

Kerkhof van Kerkhove

Oude Plaats (Avelgem)
In oorsprong gelegen bij de in 1867 afgebroken parochiekerk, vlakbij een afgesneden Scheldemeander. Centraal op het kerkhof, kapel beschaduwd door twee beuken. Houten kruis als resten van calvarie. In de kapel grafstenen van de pastoors van Kerkhove. Voornamelijk arduinen grafmonumenten en -zerken, enkele ijzeren kruisen.


ID: 79332 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters met kerkhof

Sint-Pietersstraat (Avelgem)
Georiënteerde dorpskerk binnen een ommuurd kerkhof. In oorsprong vroeggotische kerk, die in de loop der tijden gewijzigd werd: de verscheidenheid van materialen en de bouwnaden verwijzen naar de talrijke verbouwingen die de kerk onderging. Eenvoudig bedehuis deels opgetrokken in natuursteen en deels in baksteen. De plattegrond ontvouwt een driebeukige hallenkerk van vier traveeën, voorafgegaan door een vierkante, 14de-eeuwse westtoren. Vijfzijdig koor met drie spitsboogvensters. Achter de zuidbeuk Sint-Pieterskapel op rechthoekig grondplan. Aansluitend op de noordbeuk sacristie.


ID: 46381 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Remigius

Kerkplein 1 (Baarle-Hertog)
Vrijstaande kerk omgeven door voormalig kerkhof met oorlogsmonument noordwaarts van het koor, stenen Heilig Hartbeeld op achtzijdige gemetselde sokkel aan zuidzijde, lage bakstenen omheiningsmuur.


ID: 88947 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met aansluitend kerkhof

Bloemendalestraat 1 (Beernem)
Sobere neogotische kruiskerk, gebouwd vanaf 1901 naar ontwerp van provinciaal architect René Buyck. Recuperatie van enkele elementen van de oudere kerk, onder andere natuurstenen pijlers. De plattegrond ontvouwt een driebeukige georiënteerde hallenkerk, met schip van zes traveeën en een transept van twee traveeën. Aansluitend kerkhof met 19de-eeuwse grafmonumenten in neogotische en neoclassicistische stijl, en centraal op het oude deel van het kerkhof imposante grafkapel van de familie de Vière, opgericht in 1896, vermoedelijk naar ontwerp van de Beernemse aannemer-architect Auguste Bruggeman.