129 resultaten
ID: 306244 | Landschappelijk element
Kerkstraat (Kinrooi)
Tegenover de kerk van Kessenich staat een oorlogsgedenkteken, geflankeerd door twee opgaande zilverlindes (Tilia tomentosa). Deze vredesbomen staan in een plantsoen, aan de voet van de motte.
ID: 306477 | Landschappelijk element
Keuzelingsstraat (Kluisbergen)
Voor de voormalige gemeenteschool van Kwaremont staat een opgaande, bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Deze boom is na de Eerste Wereldoorlog aangeplant als vredesboom, ter herdenking van de herwonnen vrede.
ID: 130787 | Landschappelijk element
Zulzekestraat (Kluisbergen)
In de zuidoosthoek van het kerkhof, staat langs de straatkant een markante grote rode beuk, geplant in 1919 als vrijheidsboom. De boom werd zéér dicht geplant bij de kerkhofmuur. Tijdens dorpsherwaarderingswerken werd de wortelzone en stambasis met een booggewelf uitgespaard in de kerkhofmuur.
ID: 307451 | Landschappelijk element
Kooigemplaats (Kortrijk)
De ingang van het kerkhof bij de kerk wordt gemarkeerd door twee herdenkingsbomen. De linkse boom, een opgaande witte paardenkastanje, werd geplant als vredesboom na de bevrijding van Kooigem in de Eerste Wereldoorlog.
ID: 306587 | Landschappelijk element
President Rooseveltplein (Kortrijk)
Centraal op het President Rooseveltplein, op het graspleintje, staan twee opgaande lindes. Deze bomen zijn aangeplant als vredesbomen.
ID: 131411 | Landschappelijk element
Huiseplein (Kruisem)
In de hoek van het omhaagde kerkhof van de parochiekerk Sint-Petrus en Urbanus en aansluitend bij het gekasseide dorpsplein staat een imposante opgaande beuk. Deze dorpsboom werd geplant na de Eerste Wereldoorlog als vredesboom.
ID: 300299 | Landschappelijk element
Wannegemdorp (Kruisem)
Centraal in dorpskom van het vroegere Wannegem staat palend aan de parochiekerk met omringend ommuurd kerkhof een opgaande plataan, aangeplant als vredesboom (1920).
ID: 131431 | Landschappelijk element
Dorpsstraat (Laarne)
Op het dorpsplein van Laarne staat midden voor de kerk en naast het oud gemeentehuis een opvallende solitaire boom. Deze monumentale boom wordt lokaal als een vrijheidsboom of aanplanting die herinnert aan een vroeger bestaande vrijheidsboom aanzien.
ID: 213285 | Bouwkundig element
Brugseweg (Langemark-Poelkapelle)
Deze gedenkzuil herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van Sint-Juliaan van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
ID: 304252 | Landschappelijk element
Bellestraat, Kouterbaan, Lange Molenstraat, Leo Duboisstraat (Lebbeke)
Op een pleintje waar vier wegen op uitkomen werd in 1919, na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog, een vredesboom geplant. In 2005 werd beslist om veiligheidsredenen de linde te vellen. Een nieuwe lindeboom werd op dezelfde plaats aangeplant.