667 resultaten
ID: 8170 | Bouwkundig element
Huissegemstraat 23 (Denderleeuw)
Alleenstaand herenhuis gelegen aan het Dendersas; twee bouwlagen en zes traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw. Gecementeerde lijstgevel en plint, voorzien van schijnvoegen.
ID: 48222 | Bouwkundig element
Lindanusstraat 29, 33 (Dendermonde)
Fabriek opgericht in 1875, waar voornamelijk katoenen dekens geproduceerd werden. Bakstenen gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak tussen zijtrapgevels op hoge schouderstukken. Lijstgevel met symmetrische opstand.
ID: 48251 | Bouwkundig element
Oude Vest 117 (Dendermonde)
Herenhuis gedateerd 1871 met cijferankers op de tweede bouwlaag, volgens het kadasterarchief in 1872 geregistreerd als een stoomkatoenweverij. Rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak.
ID: 48595 | Bouwkundig element
Zeelsebaan 87 (Dendermonde)
Beeldbepalend ensemble van drie haaks op de straat ingeplante volumes, van twee en drie traveeën onder verspringende zadeldaken die samen een L-vormig grondplan beschrijven. Typische fabrieksgebouwen uit het begin van de 20ste eeuw. De tot op heden bestaande drie centrale volumes van 1913 werden gerenoveerd, de overige fabrieksgebouwen werden vervangen door nieuwbouw. Beeld van gestileerde Ros Beiaardbeeld, met voorstelling van de vier heemskinderen op de rug van het paard, naar ontwerp van interieurarchitect Klaar Teurrekens en architect Fernand Lancksweerd.
ID: 84474 | Bouwkundig element
Deinzestraat 97 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond een begraasd erf, met enkele fruitbomen. Bebouwing op deze site is reeds terug te vinden in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste van Huffel (1770) en op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) staat een woonhuis weergegeven, met dwars erop aan de oostzijde van het erf een vlaszwingelarij. Toegang tot het erf via een smeedijzeren hek gevat in bakstenen pijlers. Aan de westzijde van het erf een kleine kapel.
ID: 84476 | Bouwkundig element
Heuvelhoekstraat 35 (Dentergem)
Staat weergegeven in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste (1770), naar een origineel uit de tweede helft van de 17de eeuw, met een opperhof met ronde omwalling, waar zich vroeger het kasteel van de dorpsheer van Oeselgem bevond. Toegankelijk via een grinten oprit, afgesloten met een smeedijzeren hek gevat in ronde pijlers. Langgerekt, laag woonhuis, bepleisterde verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak en boven een lichtbruine plint, imitatievoegen in de voorgevel. Monumentale dwarsschuur in verankerde bruinrode baksteenbouw. Circa 1923 wordt een bedrijfsgebouw ten noorden van het erf, verbouwd tot vlaszwingelarij.
ID: 84520 | Bouwkundig element
Kapellestraat 73 (Dentergem)
Vestiging, sedert het eind van de 19de eeuw van de textielfabriek van Jules Derveaux, zie bestellingen van houten weefgetouwen in 1897. Het kadaster vermeldt in 1911 de oprichting van nieuwe gebouwen voor een stoomweverij. De gebouwen zijn heden ingenomen door een leverancier van brandstoffen.
ID: 84434 | Bouwkundig element
Kruisstraat (Dentergem)
Vroegere vlasfabriek met warmwaterroterij, loods en zwingelmachine, opgericht in 1954 en in werking gebleven tot 1990 wanneer de loods vernietigd werd door een zware storm.
ID: 84562 | Bouwkundig element
Markegemstraat 116 (Dentergem)
Halfvrijstaand huis, monumentale burgerwoning met achterliggende opslagruimte, volgens het kadaster een voormalige weverij. Kadastergegevens vermelden de bouw van een huis circa 1938, in 1942 vervangen zie huidig, waarschijnlijk als directeurswoning bij de weverij. Rode baksteenbouw op L-vormige plattegrond onder zadeldaken (daktegels). Accenten van witte bepleistering bij de muuropeningen, hoekketting en imitatievakwerk in de topgevels.
ID: 84563 | Bouwkundig element
Markegemstraat 139 (Dentergem)
Heilig Hartkapel, eigenaarskapel in de volksmond Vanhaesebrouckskapel genoemd. De kapel zit ingebouwd in de site van een voormalige stoomvlasfabriek de Haesebroucks fabrieke, opgericht door de handelaar en vooraanstaande Wakkenaar Karel Vanhaesebrouck, nu in gebruik door een bedrijf in plastic. Bakstenen kapel met driezijdige apsis. Roodbakstenen voorgevel in neogotische stijl met puntgevel bekroond door stenen kruis. Gebruik van arduin voor sokkels, sluitstenen en dekplaten.