Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

773 resultaten


ID: 10029 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Lambertusplaats 2 (Berlaar)
Parochiekerk opgetrokken in verschillende fasen: de oudste gedeelten, met name toren en middenbeuk uit de 15de eeuw; uitbreiding met koor in de 16de eeuw; bouw van de transeptarmen in 1778 en 1785.


ID: 84710 | Bouwkundig element

Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kapelleplein (Berlare)
Het bedevaartoord bij de Donkkapel ligt op de Kapelleberg die als cultusplaats van Onze-Lieve-Vrouw minstens opklimt tot de 14de eeuw. Sinds de toewijding van de bedevaartkapel in 1652 aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ontstond hier een ommegang met zeven houten kapelletjes. Nieuw bedevaartoord met een monumentale calvarieberg en er omheen een ommegang met zeven kapelletjes gewijd aan de Zeven Weeën van Onze-Lieve-Vrouw, ontworpen door de beeldhouwer Aloïs De Beule in 1934 en geplaatst door deze kunstenaar in 1935. Geboortegrot met beelden afkomstig uit het atelier van Aloïs De Beule, die werd ingewijd op 20 mei 1937.


ID: 84724 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Bareldonk

Schriekenstraat (Berlare)
Het aanlegplan en de ingang tot de kleine begraafplaats zijn een ontwerp van architect J. Van de Wiele van 1938. Tweedelig laag ijzeren toegangshek aan samengestelde bakstenen hekpijlers. Eenvoudige aanleg gekenmerkt door een breed middenpad dat van de toegang leidt naar het kerkhofkruis en evenwijdige grafperken.


ID: 212490 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Sint-Kamillusinstituut

Krijkelberg 1-2, 1A-B (Bierbeek)
Tussen 1928 en 1932 werd op de Krekelberg te Bierbeek door de Broeders van Liefde een gesticht gebouwd voor 800 behoeftige krankzinnige mannen. Het psychiatrisch instituut is hiërarchisch-organisch gestructureerd (de kapel in het midden), met omringende eclectische tuinaanleg uit 1930 over circa 15 hectare. Het domein is symmetrisch en modulair opgebouwd rond diverse eenheden (een administratief gebouw, een dodenhuisje, een feestzaal, een washuis, een watertoren, ....) en paviljoenen in een eclectische, op streekeigen historische stijlen gesteunde architectuur. De paviljoenen hebben elk, afwisselend, strak geometrische en landschappelijke deeltuinen waarin invloeden van de 'Nouveau jardin pittoresque' te herkennen zijn. Achteraan het domein zijn de hoeve en de begraafplaats gelegen. De gebouwen werden ontworpen door Alfons Van de Vijver.


ID: 759 | Bouwkundig element

Ijzeren kruis

Groenendaal (Bilzen)
Gesmeed ijzeren kruis op een klokvormige, hardstenen sokkel; recent crucifix.


ID: 751 | Bouwkundig element

Kapel met Calvarie

Kerkstraat (Bilzen)
Op het kerkhof: neogotische kapel met Calvarie.


ID: 750 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus met kerkhof

Kerkstraat 45A (Bilzen)
Neogotische kruiskerk van 1858, vergroot in 1934, met toren uit de 14de eeuw in overgangsstijl, restend van de oude kerk. Omheen de kerk ligt het kerkhof.


ID: 760 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Remigius en kerkhof

Kerktorenstraat 1A (Bilzen)
Neoclassicistische pseudobasilica, gebouwd in 1862. Verhoging van de toren circa 1910 naar ontwerp van architect H. Martens; mogelijk dateert ook het transept uit deze periode. De kerk werd zwaar beschadigd in 1940 en nog tijdens de oorlog hersteld.


ID: 716 | Bouwkundig element

Kruis

Maastrichterstraat (Bilzen)
Hardstenen kruis met onleesbaar geworden opschrift.


ID: 674 | Bouwkundig element

Houten kruis

Op De Steeg (Bilzen)
Houten kruis met een gietijzeren crucifix.