Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

838 resultaten


ID: 132512 | Landschappelijk element

Knoteikenrijen in het Domein Hofstade

Molenheide (Zemst)
Knotbomenrijen van zomereik aangeplant bij de perceelsgrenzen op het Prinsenveld. De knoteiken zijn met plantafstanden van 5 à 6 meter geplant en hebben knothoogtes van 2,5 tot 5 meter hoog. De knotbomen werden periodiek geknot voor het aanmaken van gerief- en brandhout.


ID: 134163 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Lacourt

Tervuursesteenweg 183 (Zemst)
Villa All Right, een villa in cottagestijl, werd gebouwd in 1934 voor René Lacourt, een wijnhandelaar uit Willebroek, die in 1930 het omliggende parkdomein kocht. Het landschappelijke park van 1 hectare 60 are, oorspronkelijk bijna 2 hectare, werd aangelegd omstreeks 1870.


ID: 33033 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Zonnebeke

Berten Pilstraat 5A, 5C, Ieperstraat 5 (Zonnebeke)
Het kasteeldomein van Zonnebeke bestaat uit een wederopbouwkasteel uit 1924, samen met een conciërgewoning, hengelhuisje, park met kasteelvijver en een omheiningsmuur met ingangspoort. Daarnaast omvat het domein het landhuis Bloemendaele, dat in 1933 in opdracht van kasteelheer Emmanuel Iweins voor zijn dochter werd opgetrokken. Dit leidde tot een feitelijke tweedeling van het kasteeldomein. De hereniging van beide parken gebeurde na de aankoop van beide helften door de gemeente (in 1982 en 2011) en een ingrijpende heraanleg in 2013.


ID: 33124 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein

Kasteelstraat 1-3 (Zonnebeke)
Kasteel heropgebouwd op de vooroorlogse plaats naar verluidt in de jaren 1930, middenin een park naar Engels model aangelegd met loofbomen, grasperken en restant van omwalling uitgewerkt tot vijver met drie tuinbruggen. Verder ook nog kettingpalen, tennisveld en staande wip in het westelijk parkdeel. Kasteel. Benaderende reconstructie van het vooroorlogse 18de-eeuwse uitzicht met classicistische inslag, echter met toevoeging van één travee links én rechts van het middenrisaliet en verhoging van de hoektorens met één verdieping.


ID: 132039 | Landschappelijk element

Hakhout op talud langs oude spoorwegsite

Passendalestraat (Zonnebeke)
Op de taluds en in de bermen langs het oude spoorwegtracé staan nog de restanten van een oude hakhoutbeplanting met een soortenrijk assortiment.


ID: 132776 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande beuk bij kasteeldomein Leeuwergem

Hebbegem (Zottegem)
Een dreef bestaande uit hoofdzakelijk gewone beuk die vanaf de Nieuwegestraat toegang verleent aan het kasteel van Leeuwergem. De dreef bestaat uit opgaande beuken met een aantal zomereiken die er als inboet zijn geplant. Alle toegangswegen naar het kasteel zijn beboomde dreven, een drevenpatroon dat al sinds de 18de eeuw vastligt.


ID: 132777 | Landschappelijk element

Beukendreef bij kasteeldomein Leeuwergem

Hebbegem (Zottegem)
Een dreef bestaande uit hoofdzakelijk gewone beuk die vanaf de Dassegemstraat toegang verleent tot het kasteel van Leeuwergem. De dreef bestaat uit opgaande beuken met een aantal zomereiken en canadapopulieren die er als inboet zijn geplant. Alle toegangswegen naar het kasteel zijn beboomde dreven, een drevenpatroon dat al sinds de 18de eeuw vastligt.


ID: 131418 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vredesboom

Heldenlaan (Zottegem)
Bij het oprichten van het oorlogsmonument in het centrum van Zottegem in 1921 werd ook beslist om 26 platanen en een vrijheidsboom aan te planten. Als vrijheidsboom werd een zomereik op het einde van de Neerstraat geplant die er kon uitgroeien als een opgaande boom.


ID: 132720 | Landschappelijk element

Toegangsdreef van opgaande zomereiken Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove (Zottegem)
Monumentale toegangsdreef naar het Hof te Wassenhove. De dreef bestaat uit bomenrijen van opgaande zomereik. De dreef bestond oorspronkelijk uit 61 bomen, 9 zijn verdwenen. Er resteren, op het moment van de inventarisatie, nog 52 stuks. De dreef bevat bomen met hoge takvrije stammen en is er beeldbepalend in het omgevend landschap.


ID: 305836 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud bij holle weg

Kruisdreef (Zottegem)
De Kruisdreef kruist de monumentale Kasteeldreef van het kasteel van Leeuwergem. Het aangeduide traject heeft het profiel van een holle weg met houtkanten op de taluds. Er zijn oude hakhoutstoven van hazelaar, gewone es, zwarte els en zomer eik aanwezig, de taluds werden recent aangeplant met een assortiment van struiken en boomsoorten.