Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2665 resultaten


ID: 133071 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Poddegemstraat (Grimbergen)
De oude knotbomenrij bestaat uit 6 schietwilgen (de 6 noordelijke) en 1 bindwilg (de zuidelijkste). De dikste bomen zijn deze aan beide uiteinden van de bomenrij. De bindwilg (zuiden) heeft een omtrek van 334 cm, de dikste schietwilg is 320 cm (2e in de rij vanuit het noorden).


ID: 133072 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Poddegemstraat (Grimbergen)
Gave rij van jonge knotwilgen op de perceelsgrens van twee graslanden.


ID: 133122 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij langs voetwegel

Poddegemstraat (Grimbergen)
De knotwilgenrij bevindt zich haaks op de Poddegemstraat. De schietwilgen volgen de perceelsgrens. Het bomen worden periodiek geknot op een hoogte van 1,8 meter. Deze bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.


ID: 133127 | Landschappelijk element

Dubbele beukendreef bij het Prinsenkasteel

Prinsenstraat (Grimbergen)
De dubbele dreef werd in de loop van de 17de eeuw aangelegd door de heren van Grimbergen ten oosten van hun kasteeldomein Prinsenhof en bestond enerzijds uit een privéweg (het huidige klinkerfietspad) als rechtstreekse verbinding tussen het Prinsenkasteel en de abdij-parochiekerk Sint-Servaas en anderzijds uit een openbare weg (de huidige straat) als verbindingsweg naar Brussel.


ID: 133133 | Landschappelijk element

Opgaande lindenrij

Rijkenhoekstraat (Grimbergen)
De zes linden staan in de oostelijke berm van de Rijkenhoekstraat. De opgaande bomen bestaan hoofdzakelijk uit krimlinde (Tilia europaea (x) 'Euchlora'). De tweede boom in de rij (vanaf het noorden) is een zomerlinde (Tilia platyphyllos) die opvallend hoger is dan de andere bomen in de rij. De plantafstand van de bomenrij bedraagt zeven tot acht meter.


ID: 133170 | Landschappelijk element

Opgaande populier

Rijkenhoekstraat, Tommenmolenstraat (Grimbergen)
De solitaire populier bevindt zich op de rechter oever van de Maalbeek, langs een wandelpad die de beekoever volgt, van de Rijkenhoekstraat tot de Tommenmolenstraat. De beekbegeleidende beplanting bestaat voor het over grote deel uit wilgenknotbomen. De opvallend grote solitaire populier is beeldbepalend en heeft een andere typologie. Het betreft mogelijk een markeringsboom.


ID: 133039 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde

Spaanse Lindebaan 151 (Grimbergen)
Zichtbaar van op de openbare weg, staat in een private tuin langs de Spaanse lindebaan, een mooi ontwikkelde Zilverlinde. Hij is enorm en hierdoor beeldbepalend. Op het moment van de inventarisatie had de boom een stamomtrek van bijna 4 meter en een totale hoogte van 30 meter.


ID: 133136 | Landschappelijk element

Beukendreef

Steenpoeldreef (Grimbergen)
De dreef van gewone beuk vertrekt van aan het Kasteel d'Overschie en staat haaks op de dreef in de Vorststraat. De weg van de Steenpoeldreef ligt ten noorden van de bomenrijen. In de dreefzate bevindt zich een half verhard pad. De bomen hebben in de rij een plantverband van zeven meter. Ook tussen de twee bomenrijen is het plantverband zeven meter. De meest oostelijke boom van de zuidelijke rij heeft een omtrek van 272 centimeter.


ID: 133225 | Landschappelijk element

Paardenkastanjedreef bij domein van Borcht

Ter Tommendreef (Grimbergen)
De dreef tussen de Borgtstraat en Leopold Luypaertstraat en de Vilvoordsesteenweg behoort tot het voormalige domein van Borcht. Het huidige domein is een relict van het vroeger grotere domein. Het zuidelijk deel van park in landschappelijke stijl werd midden de twintigste eeuw verkaveld voor residentiële woningen. De Ter Tommendreef is een onderdeel van één van de oorspronkelijke oprijlanen van het Domein van Borcht of Hof Ter Tommen.


ID: 133066 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Tommenmolenstraat (Grimbergen)
Aan beide zijden van de gekasseide Tommestraat staat een rij knotwilgen. Er zijn minstens drie generaties bomen aanwezig. De bomen worden cyclisch geknot.