Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1256 resultaten


ID: 34217 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Veldstraat 152 (Lochristi)
Achterin gelegen omgrachte en omhaagde hoeve met toegangsdreef afgeboord door populieren. Boerenwoning van oorspronkelijk zes traveeën met links twee later bijgevoegde traveeën, onder zadeldak, waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Links en rechts aangebouwde stallen onder lessenaarsdak.


ID: 34174 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Hellen

Oude Veldstraat 27 (Lochristi)
Rechthoekige omgrachte hoeve met korte rechte toegangsdreef met heden naar het zuiden georiënteerd boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw maar met latere aanpassingen. Heden geen bijgebouwen meer op het erf.


ID: 34090 | Bouwkundig element

Hoeve met omgrachting

Pauwstraat 108 (Lochristi)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen met gedeeltelijk bewaarde haast vierkante omgrachting en bereikbaar via een bijna 300 meter lange populierendreef. Als omgrachte hoeve afgebeeld op een kaart van P. Benthuys van 1721. Boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak, met oude kern, minstens uit begin 18de eeuw.


ID: 34093 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Pauwstraat 154 (Lochristi)
Achterin gelegen hoeve binnen bewaarde onregelmatige rechthoekige omgrachting met erftoegang midden de zuidwestelijke walgracht bereikbaar via lange populierendreef. Voormalig boerenhuis van zes traveeën met oude kern, minstens uit de 18de eeuw. Stalvleugel van vier traveeën en 50 meter lange, indrukwekkende gebogen gewitte bakstenen bedrijfsvleugel met stallen, wagenhuis, aardappelkelder en dwarsschuur.


ID: 34178 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Motje of Steentjesgoed met omgeving

Persijzerstraat 47 (Lochristi)
Een 75 meter lange toegangsdreef leidt naar het omgrachte voormalig boerenerf. Gerenoveerd voormalig boerenhuis bestaand uit een hooghof en een later aangebouwd neerhof en mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw.. Ingekorte kleine voormalige donjon of woontoren, in oorsprong mogelijk opklimmend tot begin 13de eeuw. Rondom de hoeve is de historische agrarische context bewaard gebleven.


ID: 34117 | Bouwkundig element

Nieuwhofstede

Terpoelen 1 (Lochristi)
Achterin gelegen rechthoekige omgrachte hoeve met losse bestanddelen. Ten zuiden en ten westen walgracht afgeboord met populieren, een rechte populierendreef als toegangsweg en ten zuiden omhaagd perceel. Naar het zuiden georiënteerd boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak, uit de 18de eeuw.


ID: 34133 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ertbuer

Vossenstraat 21-23 (Lochristi)
Binnen het huidige kasteeldomein in landschappelijke stijl met vijver bleven de buitenste walgrachten van een oudere kasteelsite grosso modo bewaard. Bak- en hardstenen kasteel in neoclassicistische stijl, volgens plintsteen in de rechter zijgevel gebouwd in 1876 naar ontwerp van architecten gebroeders Brunau. Gewit ijzeren toegangshek aan twee geblokte hardstenen hekpijlers met siervaasbekroning; aansluitende ijzeren brugleuningen en kettingen aan paaltjes. Aan drie zijden ommuurde rechthoekige moestuin en twee kleine serres. Ten noorden van de omgrachte oude kasteelsite, achter de gracht die het kasteelpark aan de straat begrenst, staat de voormalige hovenierswoning, paardenstallen en koetshuis van het kasteel.


ID: 34185 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Rosengoed

Windgat 11 (Lochristi)
Omgrachte hoeve met op een lichte terp gebouwd boerenhuis van vier traveeën onder zadeldak, gedagtekend 1617. Links aanpalend bakhuisje en rechts voormalig buitenverblijf of speelhuis van de heer. Ten zuiden lang en laag bakstenen bedrijfsgebouw, minstens uit begin 19de eeuw. Ten oosten haast vierkant bakstenen bijgebouw met stallen. De grachten zijn nog grotendeels bewaard en de huiskavel is deels omgeven door een geschoren haag.


ID: 18133 | Bouwkundig element

Kapel der Miraculeuze kruisen en kruiswegkapellen

Eksaarde-dorp, Kruiskapeldreef, Oosteindeken, Ramstraat (Lokeren)
Bedevaartkapel, in 1626 gebouwd op de plaats waar in 1317 twee kruisen gevonden werden waaraan bovenmenselijke krachten toegeschreven worden. Op de ongeveer 2 kilometer lange weg van de kerk tot aan de kapel zijn veertien kruiswegkapelletjes geplaatst, in zandsteenbouw op arduinen sokkel en daterend van 1877.


ID: 131055 | Landschappelijk element

Leilindenrijen op het kerkplein

Luikersteenweg 451 (Lommel)
Het beeld van het kerkplein voor de Sint-Jozefskerk wordt bepaald door een aantal leibomen. Het betreft 10 gekandelaarde Hollandse linden (Tilia x europaea) die samen met de kerk een historische eenheid vormen. Wat verder, op een grasperkje naast de kerk staat nog een impossante oude lindenhakhoutstoof.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.