Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2579 resultaten


ID: 18418 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met tuin

Kortrijksesteenweg 766 (Gent)
Alleenstaand kasteeltje in beboomde tuin, van de straat afgesloten door een bakstenen muurtje met vierkante pijlers en ijzeren hekken. Vierkant bak- en natuurstenen gebouw met twee bouwlagen onder schilddak met houten dakkapellen, op het topstuk van de linker voorpuntgevel gedateerd 1903.


ID: 26297 | Bouwkundig element

Landhuis

Kroonprinsstraat 1A (Gent)
Voormalig kasteeltje van Van de Kerchove d'Exaerde in neoclassicistische stijl, opklimmend tot 1870, heden met ontpleisterde gevels en grondige verbouwingen van 1915. Huidige voorgevel met twee vooruitspringende zijrisalieten afgebakend door pilasters en centrale portiek met bekronende balkonbalustrade. Voorgevel afgelijnd door met balustrade opengewerkte attiek.


ID: 122163 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye

Lange Violettestraat 77-277 (Gent)
Het Klein Begijnhof werd korte tijd na het Groot Begijnhof opgericht circa 1240. Tussen 1600 en 1700 werd het begijnhof volledig wederopgebouwd. De huizen en conventen zijn geschikt rondom een centraal onregelmatig rechthoekig weiland, de zogenaamde dries afgezoomd met linden en haagbeuken terwijl de zuidoostelijke kant ingenomen wordt door de 17de-eeuwse begijnhofkerk. Tussen 1860 en 1880 werden huizen en conventen bijgebouwd en wederopgebouwd.


ID: 26879 | Bouwkundig element

Boerenwoning Oude Pastorie

Lauwstraat 34 (Gent)
Voorheen omwald gebouw, naar verluidt opklimmend tot de 16de eeuw en gebouwd op de plaats van een kluis. Tot 1755 dienst doende als pastorie. Heden bouwvallig boerenhuisje met grote moestuin.


ID: 214308 | Bouwkundig element

Villa in Anglo-Normandische stijl

Leiepark 22 (Gent)
Imposante villa geïnspireerd op de Anglo-Normandische stijl met omringend beboomd park grenzend aan de Leie, gebouwd in 1936 op de plaats van een gesloopt kasteel van de familie de Hemptinne in opdracht van mevrouw Pierre Joos de ter Beerst - de Hemptinne. De ontwerpplannen dateren van 1935 en zijn van architect Charles Hoge.


ID: 26369 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Luchterenstraat 22-24 (Gent)
In twee woningen opgesplitst boerenhuis met ervoor bloemen- en moestuin, onder doorlopend zadeldak tussen zijaandaken met muurvlechtingen, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 26604 | Bouwkundig element

Herenhuis met brouwerijgebouwen

Marcus van Vaernewijckstraat 22 (Gent)
Herenhuis met voormalige brouwerijgebouwen in een grote, aangelegde tuin met ijzeren hek op de Brugsesteenweg. Onderkelderd breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; oude kern, doch huidig uitzicht daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Links aanleunende gebouwen van de voormalige brouwerij Van Hoorebeke.


ID: 26607 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie met tuin

Mariakerkeplein 1 (Gent)
De eerste pastorie dateerde uit de 17de eeuw, heropgebouwd in 1782 en met één verdieping verhoogd in 1853. In 1859 omsloten door witgekalkte muur met ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning. Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakruitertje. Linker aanbouwsel met één bouwlaag onder lessenaarsdak en haaks op hoofdgebouw ouder dienstgebouw met gewitte gevel, gepikte plint en zadeldak. Omgevende beboomde en ommuurde tuin.


ID: 26630 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Bavoparochie met tuin

Mendonkdorp 56 (Gent)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak naar ontwerp van E. de Perre-Montigny van 1863. Verankerd bakstenen gebouw met voorgevel tussen hoekpilasters en aflijnend baksteenfries. Omgevende, deels ommuurde tuin.


ID: 301770 | Bouwkundig element

Woning De Wulf

Moerstraat 87 (Gent)
Woning De Wulf naar ontwerp van architecten Johan Raman en Fritz Schaffrath werd gebouwd conform een op 7 november 1972 goedgekeurde bouwaanvraag. De woning is een toonbeeld van de brutalistische stijl die Raman en Schaffrath in deze periode hanteerden: opgebouwd uit betonsteen en samengesteld uit een aaneenschakeling van verspringende volumes op onregelmatig grondplan.