Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3539 resultaten


ID: 48567 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met tuin

Sint-Margrietstraat 24 (Dendermonde)
Achterin gelegen landhuis in een omringende ruime aangelegde en ommuurde tuin, toegankelijk via verharde oprit tussen twee schamppalen. Het landhuis werd volgens de bestaande plattegrond herbouwd in de tweede helft van de 19de eeuw en in 1906 uitgebreid met de zuidwestelijke hoektoren. Huidige voortuin als lusttuin en boomgaard achteraan in 1925 aangelegd. Eclectische villa met neoclassicistische stijlkenmerken, van twee bouwlagen en drie + drie + twee traveeën onder een verspringend half schild-, leien schild- en plat dak, en rechts aangebouwd terras met achterliggende hoektoren.


ID: 48854 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Ursmarusparochie met tuin

Sint-Ursmarusstraat 98 (Dendermonde)
Pastorie van circa 1850 naar ontwerp van de Dendermondse stadsbouwmeester Johan Beeckman met voortuin achter een gemetselde en van traliewerk voorziene straatafsluiting. Neoclassicistisch bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Achter de pastorie gelegen bijgebouw, vermoedelijk de woning van de stalknecht met bijhorende paardenstal. Daarachter grote L-vormige pastorietuin met boomgaard, een oude paardenkastanje en rest van de omgrachting van de 17de-eeuwse pastorie.


ID: 48976 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel Denderhof

Steenweg van Aalst 114 (Dendermonde)
Het landhuis Kasteel Denderhof is omgeven door een park in landschappelijke stijl met zichtas richting de Dender. Tot het domein behoren ook een dienstgebouw met voormalige stallen, een kapel en de rest van een tuinfolie. Volgens kadastergegevens werd het terrein vermoedelijk omstreeks 1863 bebouwd met drie in U-vorm geplaatste losstaande vleugels die als landbouwuitbating gebruikt werden. Circa 1898 werd het hoofdgebouw vergroot en werd een kleine kapel gebouwd. Tussen 1909 en 1911 liet J. De Bruyn de gebouwen vergroten en werd de villa verbouwd tot een kasteeltje in eclectische stijl.


ID: 48878 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen

Theodoor Vermylenstraat 4-18 (Dendermonde)
Ensemble van huizen samen gekadastreerd in 1911, onderdeel van de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen. Een symmetrisch geheel vormend met twee middelste rijhuizen in spiegelbeeldschema en voorts volgens een repeterend schema gebouwde rijhuizen.


ID: 48883 | Bouwkundig element

Villa van Theodoor Vermylen met tuin

Theodoor Vermylenstraat 15 (Dendermonde)
Villa, gebouwd als directeurswoning van de fabrieken Vermylen en gekadastreerd als nieuwbouw in 1912. Onderdeel van de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen. De villa bezit een dominant karakter en een zeer authentiek voorkomen. De omringende tuin vertoont een aanleg in landschappelijke stijl bepaald door diverse loofboomsoorten solitair en in groepen aangeplant. De voortuin wordt aan de noordwestelijke zijde afgesloten door een bak- en hardstenen omheiningsmuur met in het midden decoratief ijzeren hekwerk.


ID: 48984 | Bouwkundig element

Herenhoeve

Vijfbunderstraat 11 (Dendermonde)
Herenhoeve met ommuurde tuin met herenwoning in neoclassicistische stijl met dubbelhuisindeling. De woning werd in 1885 kadastraal genoteerd ter vervanging van een ouder en kleiner gebouw met dezelfde oriëntatie. Grote langsschuur met doorrit in baksteenbouw onder een pannen zadeldak en daarachter de het lager en smaller wagenhuis met twee steekboogvormige poorten.


ID: 48941 | Bouwkundig element

Sint-Pieters- en Paulusabdij

Vlasmarkt 23 (Dendermonde)
De neogotische kerk werd opgetrokken in 1901-1902 naar ontwerp van architect August Van Assche. Aan de oostzijde bevindt zich de voormalige bibliotheek en nachtkapel naar het ontwerp van architect Bouwens uit 1891. Het poortgebouw, gelijktijdig met de kerk ontworpen, verleent toegang tot een lange gang die parallel loopt aan de abdijkerk en in verbinding staat met de kerk en de kloostervertrekken. De abdijgebouwen werden tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield. Architect Valentin Vaerwyck ontwierp het hele nieuwe complex in neo-Vlaamserenaissance-stijl maar realiseerde in 1924 enkel de oost- en zuidvleugel. Dom Antonius Maes voltooide deze twee vleugels naar het oorspronkelijke ontwerp in de jaren 1940.


ID: 48940 | Bouwkundig element

Zwartzusterklooster

Vlasmarkt 27-29 (Dendermonde)
In 1914 werd het klooster vernield. De plannen voor een nieuw klooster werden getekend door de Gentse architect Henri Valcke in 1920. De nieuwe kapel in neogotische stijl, onderdeel van het totaalontwerp en in 1923 ingewijd, werd opgetrokken op de binnenkoer van het klooster waardoor deze in twee werd opgedeeld. Het nieuwe kloostercomplex vertoont een vierkant grondplan van vier vleugels rond een binnenkoer die gedeeld werd door de kapel. Voor het ontwerp heeft de architect zich laten beïnvloeden door de oorspronkelijke gebouwen. Het complex in neotraditionele stijl valt op door zijn evenwichtige en geritmeerde opbouw.


ID: 48856 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Gertrudisparochie met tuin

Vlassenbroek 192 (Dendermonde)
De vrijstaande pastorie van Vlassenbroek ligt ten noordoosten van de kerk. Ze bevindt iets van de straat verwijderd en heeft een met hekwerk afgesloten ommuurde voortuin en open achtertuin. De pastorie was oorspronkelijk een gebouw van slechts één bouwlaag met een mansardedak dat minstens tot 1775 opklimt. Na de aankoop in 1876 werd het met een bovenverdieping verhoogd en voorzien van een uniforme bepleisterde voorgevel.


ID: 84513 | Bouwkundig element

Klooster van de Zusters van de Heilige Jozef en kostschool voor meisjes

Kapellestraat 8 (Dentergem)
Een nieuw gebouw wordt, volgens kadastergegevens, opgericht circa 1847, deze is zeker in 1874 vervangen door een nieuw en groter complex. Het aantal klassen wordt uitgebreid, een kapel gebouwd en een kantwerkschool opgericht. Verder is er sprake van een grot en een park. Er volgen nog verschillende uitbreidingen.