Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 87583 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Veldstraat 13 (Torhout)
Hoeve als site met losstaande bestanddelen als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Losse bestanddelen L-vormig opgesteld rondom begraasd erf.


ID: 87585 | Bouwkundig element

Tuimerlaarhof

Veldstraat 32 (Torhout)
Licht achterin gelegen hoevesite, als dusdanig nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), doch op dit perceel bos, aan de rand van het Wijnendalebos. De hoevesite gaat minimaal terug tot 1801 zie jaartal in de zijgevel van de schuur. Site omhaagd met meidoorn.


ID: 87587 | Bouwkundig element

Hoeve

Voshoekstraat 1 (Torhout)
Kleine hoeve uit de eerste decennia van de 20ste eeuw, als dusdanig nog niet aangeduid op de opeenvolgende kaarten van het Militair Cartografisch Instituut (laatste herziening in 1911). Begraasd erf en boomgaard met tamme kastanje(s). Erftoegang met ijzeren hekken.


ID: 87589 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Voshoekstraat 4 (Torhout)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen U-vormig rondom het erf gegroepeerd, deels uit de tweede helft van de 18de eeuw en het begin van de de 19de eeuw, zie aanduiding van data in het huis en de daarbij aansluitende stalling. Bij de erfoprit, kapel.


ID: 87599 | Bouwkundig element

Hoeve

Wijnendale-Stationsstraat 2 (Torhout)
Kleine hoeve waarvan het huis volgens het kadaster in 1913 aan de straat gebouwd wordt. Gaat echter terug op een oudere situatie: in 1847 bouw van een nog bewaard achterin gelegen huis, in 1861 bouw van een schuur (wellicht bewaard).


ID: 87600 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Wijnendale-Stationsstraat 62 (Torhout)
Achterin gelegen boerenarbeidershuisje. Rode baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) met verzorgde gootlijst op consoles, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Geïncorporeerd stalletje en schuurtje.


ID: 87608 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein d'Aertrycke

Zeeweg 38-42 (Torhout)
Landhuis van circa 1871, gelegen in een informeel landschapspark, toegangspoort, grote waterpartijen, ijskelder, bomen, heesters, lusvormige wandelpaden en plantsoenen. De nutsgebouwen zijn gegroepeerd ten zuiden van het kasteel, onder meer hoeve met duiventoren, tuinierswoning en fazantenhokken. Koetshuis ten westen met aansluitende ommuurde moestuin met serres en oranjerie. In het park bevinden zich twee classicistisch geïnspireerde tuinpaviljoentjes die respectievelijk gebruikt werden als badhuis en aanlegplaats voor roeibootjes. Toegang via dreef ten westen met toegangspoort en oprijlaan ten oosten afgesloten door een hek met hekpijlers.


ID: 308873 | Bouwkundig element

Dorpswoning met stal en schuur

Barbarastraat 83A (Tremelo)
Dorpswoning van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak met aansluitend een stal en schuur van de tweede helft van de 19de eeuw. Het geheel is opgetrokken in baksteen in een traditionele stijl maar met een zeer uitgesproken decoratieschema. Voor het geheel worden dezelfde elementen gebruikt waardoor de eenheid benadrukt wordt. Het gaat over een combinatie van geschilderde rode baksteen met witte voegen, speklagen van witte en gesinterde baksteen, een tandfries onder de dakrand en gebruik van muurankers. De ramen van de woning en de schuurpoort bestaan uit een getoogde vensteropening en een natuurstenen dorpel. In Tremelo is dit een van de best bewaarde voorbeelden van deze typologie. In de laatste renovatie is duidelijk met zorg gewerkt om het historisch uitzicht te behouden.


ID: 308887 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Bossepleinstraat 23 (Tremelo)
Langgestrekte hoeve uit het interbellum. Typische hoeve van een bouwlaag met woning, stal en schuur onder zadeldak. De langgestrekte hoeve is opgebouwd in de voor het interbellum typische lichte oranje-roze baksteen en heeft beperkte decoratieve elementen. De muurankers en tandfries zijn bewaard. De hoeve bevindt zich op een locatie waar al op de Ferrariskaart een hoeve aanwezig is. Er is dus op deze locatie al lang bebouwing. Het is niet gekend of er een oudere kern aanwezig is.


ID: 308891 | Bouwkundig element

Dorpswoning met stal en schuur

Geertruimoerstraat 18 (Tremelo)
Dorpswoning in traditionele stijl uit het interbellum met aansluitend een stal en schuur. De gebouwen zijn een harmonieus geheel, opgetrokken in een oranjeroze baksteen, typisch voor het interbellum. De decoratie bestaat uit speklagen van witte en groene geëmailleerde baksteen. De speklagen sluiten naadloos aan op de verschillende onderdelen van het venster. De poortopening van de schuur heeft een stalen linteel. Op verschillende plaatsen van de gevel zijn er verluchtingsroosters geplaatst. Onder de dakrand is er een tandfries in geëmailleerde witte en groene baksteen. Het gebouw is recent gerenoveerd met respect voor het historische uitzicht.