Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 308900 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Hoevestraat 6 (Tremelo)
Neotraditionele boerenarbeiderswoning met schuur uit het interbellum, vlak bij de Veldonkhoeve. De kleine woning van anderhalve bouwlaag is iets hoger dan de naastliggende schuur en stal en wordt gekenmerkt door de twee tuitgevels. De vensters hebben een zware rollaag als ontlastingsboog. De deuropening is later verkleind. De deur- en poortopeningen van de stal en schuur worden getypeerd door een rondboog. Door het gebruik van dezelfde architecturale elementen als de Veldonkhoeve (zoals de tuitgevels) is de woning waarschijnlijk samen met de hoeve heropgebouwd door architect Jozef Fonteyne, na verwoestingen door het Duitse leger in WO I. Op de mutatieschetsen van het kadaster werd de heropbouw van de Veldonkhoeve samen met drie boerenarbeiders geregistreerd. Door de ligging midden in het landbouwgebied heeft de woning een sterke samenhang met de Veldonkhoeve en de boerenarbeiderswoning aan de Hoevestraat nummer 4.


ID: 214130 | Bouwkundig element

Veldonkhoeve

Hoevestraat 8 (Tremelo)
Neotraditionele L-vormige wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect Jozef Fonteyn, gelegen op een afstand van de straat op een deels omgracht perceel en met een gekasseid erf.


ID: 308909 | Bouwkundig element

Burgerhuis met bijgebouwen

Jos Ceulemansstraat 24 (Tremelo)
Burgerhuis met stal en schuur in neotraditionele stijl uit het interbellum. Het is een variatie op de dorpswoning met stal en schuur maar dan met een omvangrijke woning. De woning is vijf traveeën breed en twee bouwlagen hoog. Het zadeldak van de stal en schuur liggen lager dan die van het huis. Het is een sober geheel, opgetrokken in baksteen met beperkt decoratieschema met de in Tremelo vaak gebruikte witte en groene geëmailleerde bakstenen als hoek- en sluitsteen van de getoogde ontlastingsbogen. De vensteropeningen en poorten in de schuur zijn van recente datum, maar de originele functie en hiërarchie zijn nog herkenbaar. Het pand is de voorbije jaren gerenoveerd met respect voor het historisch uitzicht. Op exact dezelfde inplanting als het huidige gebouw staat als op de Ferrariskaart een gebouw aangeduid al deel van een verspreide bebouwing met akkerland en heidegebieden. Mogelijk is er dus nog een oude kern bewaard.


ID: 308924 | Bouwkundig element

Dorpswoning met stal en schuur

Nobelstraat 105 (Tremelo)
Grote dorpswoning met stal en schuur, opgetrokken in het interbellum in traditionele stijl. De woning bestaat uit twee bouwlagen in baksteen onder zadeldak met rode pannen. De rechterzijde van de woning toont een duidelijk bouwspoor van een vroegere, aanpalende aanbouw. De deur- en vensteropeningen hebben ontlastingsbogen met afwisselend rode en (momenteel) geschilderde baksteen. De houten bakgoot op klossen accentueert de gevel van de woning. De aanpalende stal en schuur van een bouwlaag onder zadeldak met rode pannen dateert mogelijk uit een andere bouwfase, dit wordt zichtbaar door het gebruik van een andere kleur baksteen.


ID: 308939 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Schrieksebaan 206 (Tremelo)
Deze gerenoveerde, langgestrekte hoeve in traditionele bouwstijl uit de 2de helft van de 19de eeuw werd opgetrokken in baksteen op een gepleisterde plint. De klassieke muurankers worden afgewisseld door twee muurankers in kruisvorm. De poortopening wordt gekenmerkt door een stalen latei met bloemmotief. De hoeve telt anderhalve bouwlaag met acht traveeën onder een zadeldak met roodbruine pannen. Haaks op de langgestrekte hoeve is er een losstaande schuur aanwezig.


ID: 11907 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Broekzijde 27-29 (Turnhout)
Zwaar gerestaureerd woonstalhuis met vrijstaande houten schuur en aanpalende arbeidershuisjes uit de 19de eeuw.


ID: 11908 | Bouwkundig element

Blekerij Hendrickx

Broekzijde 34 (Turnhout)
Enig overgebleven exemplaar van een reeks garen- en linnenblekerijen, ingeplant langsheen de Aa.


ID: 11965 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Garenblekerij Boones Blijk met omgeving

Elzenstraat 2 (Turnhout)
Voormalige garenblekerij uit de 18de eeuw centraal ingeplant op een volledig omgracht, driezijdig domein met dreven, waarop zich ook een schuur, kapel en vijver bevinden. In de loop van de 19de eeuw in gebruik genomen als woning.


ID: 12055 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Heizijde 14 (Turnhout)
Hoeve met woonstalhuis van één bouwlaag, met 19de-eeuws uitzicht, tweebeukige langsschuur, bakhuis en varkensstalletje.


ID: 12058 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gasthuishoeve met omgeving

Heizijde 36 (Turnhout)
Hoeve met losstaande bestanddelen behorend tot het hoofdtype van de grote Kempense boerderij, met woonstalhuis, schuur, later stalletje en wagenhuis. Het erf van de 18de-eeuwse hoeve bevat nog een boomgaard en de omgeving van de hoeve heeft zijn agrarisch karakter behouden.