838 resultaten
ID: 132724 | Landschappelijk element
Lovertheaterdreef (Zottegem)
Een dreef bestaande uit hoofdzakelijk zomereik die vanaf het dorp van Leeuwergem toegang verleent tot het kasteel van Leeuwergem. De dreef bestaat uit opgaande eiken met een aantal beuken die er vermoedelijk als inboet zijn geplant. Alle toegangswegen naar het kasteel zijn beboomde dreven, een drevenpatroon dat al sinds de 18de eeuw vastligt.
ID: 132758 | Landschappelijk element
Molenhoek (Zottegem)
Een opgaande solitaire zomereik werd geplant als hoekboom bij een gracht. De boom heeft een mooie vorm en is beeldbepalend in de vallei van de Traveinsbeek.
ID: 132778 | Landschappelijk element
Nieuwegestraat, Snijdreefken (Zottegem)
Een dreef bestaande uit jonge aanplant van zomereik die vanaf de watermolen van Elene toegang verleent tot het kasteel van Leeuwergem. Alle toegangswegen naar het kasteel zijn beboomde dreven, een drevenpatroon dat al minstens sinds de 18de eeuw vastligt.
ID: 132779 | Landschappelijk element
Nieuwegestraat (Zottegem)
Opgaande eik, vermoedelijk een restant uit een reeds gekapte dreef. De boom heeft potenties om uit te groeien tot een grote zn beeldbepalend exemplaar.
ID: 132725 | Landschappelijk element
Oranjeriedreef (Zottegem)
Een dreef bestaande uit opgaande zomereik die vanaf Hebbegem toegang verleent atot het kasteel van Leeuwergem. Alle toegangswegen naar het kasteel zijn beboomde dreven, een drevenpatroon dat al sinds de 18de eeuw vastligt.
ID: 132499 | Landschappelijk element
Steenbergen (Zottegem)
Een zéér mooi, evenwichtig ontwikkelde, opgaande eik staat midden in een weide. De hoge kruin biedt er in de zomer een aangename schaduwplek voor het vee.
ID: 132498 | Landschappelijk element
Vinkenhoek (Zottegem)
Een mooi gevormde beeldbepalende opgaande eik staat in een weiland als hoekboom. Hij staat er bij de perceelsrand op een plaats waar hij als hoekboom fungeerde. De perceelgrenzen zijn echter op het terrein niet meer af te lezen, op de kadasterkaart van P.C. Popp is de perceelsverdeling nog merkbaar. De boom heeft een hoge takvrije stam van 6 meter en op het ogenblik van de inventarisatie een stamomtrek van 331 cm (2012).
ID: 134242 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Stationsstraat 7 (Zoutleeuw)
Villa met koetshuis, gebouwd in 1879 door notaris Willem Van Goidtsnoven. De sobere architectuur van de villa contrasteert met het speelse karakter van koetshuis, met onder meer een polygonaal torentje met leien spits en een open onderbouw. Omgeven door landschappelijk park van oorspronkelijk 1 hectare 22 are, nadien verkleind tot 94 are, een tot vijver omgevormd gedeelte van de buitengracht van de oude stadsvest; goed bewaard geheel met enkele zeldzame bomen.
ID: 134238 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Tien Bundersweg 6-8 (Zoutleeuw)
Rond 1860 lieten de erfgenamen van Jean Pardon, stadssecretaris van Tienen, een villa en een hoeve optrekken. Een verbouwing rond 1902 in opdracht van advocaat Paul Pardon bepaalt het huidige uitzicht van de villa. De oorspronkelijke structuur van de moes- en lusttuin, een deel van de oorspronkelijke beplantingen en een belvedère bleven bewaard.
ID: 131955 | Landschappelijk element
Dorpsstraat (Zulte)
Op een pleintje in de Dorpsstraat, daar waar ook de Hoevestraat op uit komt, staat bij het oorlogsmonument een opgaande moeraseik die als vredesboom werd geplant. Hij werd er in 1919 geplant na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog.