Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

872 resultaten


ID: 15657 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Paterstraat 6 (Temse)
Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1907, volgens archiefstukken naar ontwerp van architect Charles Nissens. Vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; middelste twee traveeën op de bovenverdieping licht uitkragend en opgaand in een trapgevel.


ID: 86742 | Bouwkundig element

Postgebouw

Kortrijkstraat 42 (Tielt)
Voormalig postgebouw, gebouwd in 1909 ter vervanging van het postgebouw in de Tramstraat in opdracht van het Ministerie van Spoorwegen, Posterijen en Telegrafen dat een groot 19de-eeuws pand laat afbreken. Het ontwerp is van stadsbouwmeester Gustaaf Hoste. Het gebouw wordt in gebruik genomen in 1911. In 1999-2000 verbouwd tot bankkantoor door architectenbureau Buro II (Roeselare). Breedhuis in neo-Vlaamse renaissancestijl van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Typerend kleurrijk materiaalgebruik van baksteen met veelvuldig gebruik van natuursteen. Linkertravee met korfbogig deurtje waarboven tweelicht bekroond door natuurstenen gevelsteen met postemblemen (jachthoorn en posttas) onder druiplijstje.


ID: 86772 | Bouwkundig element

Stadhuis van Tielt

Markt 13 (Tielt)
Stadhuis, gebouwd in 1872-1874 naar ontwerp (1869) van provinciaal bouwmeester Pierre Nicolas Croquison (Kortrijk) met lange vleugel langs de Tramstraat, restant van het middeleeuwse Alexianenklooster met hospitaal, sterk gerestaureerd na de Tweede Wereldoorlog naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt). Imposant gebouw met voorgevel in academische neoclassicistische stijl. Baksteenbouw van vijf traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak. Rijk uitgewerkte voorgevel met bekleding in Franse witsteen, verlevendigd door (imitatie-)banden en verwerking van hardsteen voor onder meer plint en doorlopende dorpels.


ID: 86877 | Bouwkundig element

Cultureel Centrum Gildhof

Sint-Michielstraat 9 (Tielt)
Cultureel Centrum "Gildhof", gebouwd in 1905 naar ontwerp van architect Henri Vanden Broucke. Gebouw in neo-Vlaamse renaissancestijl met regionalistische inslag van negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; leien). Brede schoorsteenvolumes.


ID: 42628 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Bosselenhof

Bosschelstraat 75 (Tienen)
Vierkanthoeve, met poortgebouw met duifhuis, stallen, schuur en het boerenhuis alle uit 1736, uitbreidingen en verbouwingen in neorenaissancestijl van 1914.


ID: 200370 | Bouwkundig element

Koetshuis en achterkoer

Allée Verte 2 (Tongeren)
Het koetshuis maakte oorspronkelijk deel uit van het grote complex Kloosterstraat dat in 1845 werd opgetrokken in de tuinen van de oude preposituur.


ID: 37177 | Bouwkundig element

Villa Madeleine

Elisabethwal 13 (Tongeren)
Herenhuis van het dubbelhuistype, met souterrain, onder mansardedak. Gebouwd eind 19de eeuw.


ID: 37334 | Bouwkundig element

Herenhuis neo-Vlaamserenaissance-stijl

Predikherenstraat 8 (Tongeren)
Herenhuis in neo-Vlaamse renaissancestijl, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien; dakkapellen), gedateerd 1902 op een cartouche.


ID: 37350 | Bouwkundig element

Herenhuis

Repenstraat 12 (Tongeren)
Alleenstaand herenhuis, omgeven door een ommuurde tuin, gebouwd eind 19de eeuw in neorenaissancestijl.


ID: 87608 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein d'Aertrycke

Zeeweg 38-42 (Torhout)
Landhuis van circa 1871, gelegen in een informeel landschapspark, toegangspoort, grote waterpartijen, ijskelder, bomen, heesters, lusvormige wandelpaden en plantsoenen. De nutsgebouwen zijn gegroepeerd ten zuiden van het kasteel, onder meer hoeve met duiventoren, tuinierswoning en fazantenhokken. Koetshuis ten westen met aansluitende ommuurde moestuin met serres en oranjerie. In het park bevinden zich twee classicistisch geïnspireerde tuinpaviljoentjes die respectievelijk gebruikt werden als badhuis en aanlegplaats voor roeibootjes. Toegang via dreef ten westen met toegangspoort en oprijlaan ten oosten afgesloten door een hek met hekpijlers.