Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2040 resultaten


ID: 85514 | Bouwkundig element

Kapel van Boshoven

Kapelstraat (Grobbendonk)
Neogotische kapel op cirkelvormige plattegrond onder kegelvormige spits, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 41871 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hubertus en Sint-Lucia

Grote Baan (Haacht)
De neogotische beuken van 1860 verbinden de twee uiterste delen van de voormalige kerk. Aan de westzijde een stevige toren van zandsteen, opgetrokken in gotische stijl op een vierkant grondplan.


ID: 200084 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van het ursulinenklooster

Kruineikestraat 5, 5A-B (Haacht)
Het dorpsbeeld van Tildonk wordt in belangrijke mate bepaald door het imposante eclectische en neogotische klooster- en scholencomplex van de zusters ursulinen, dat in 1818 door pastoor Lambertz werd gesticht. Het complex werd verschillende malen uitgebreid in de 19de en het begin van de 20ste eeuw, onder andere met bijkomende vleugels, een lagere school, een boerderij en een kloosterkapel en -kerk. Rond 1900 bouwde men een art-nouveau-feestzaal naar ontwerp van architecten J. Prémont en A. Gellé. De tuin werd uitgebouwd vanaf 1821, aanvankelijk was zowel de sier- als de nutstuin op traditionele wijze ingericht (rechthoekige blokken). Eind 19de eeuw heraanleg van de siertuin (circa 3 hectare) in een hybride landschappelijke stijl, structuur en aankleding werden bepaald door religieuze thema's (calvarie, 'gotisch' gewelf van linden, Lourdesgrot, ...).


ID: 8881 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Dorp 104 (Haaltert)
Inplanting bovenop de helling; omringend gedesaffecteerd kerkhof met gedeeltelijk behouden doch verlaagde muur. De huidige vorm resulteert van verschillende bouwcampagnes, vergrotingen en restauraties, zie gedenkplaat uit de 19de eeuw. De plattegrond ontvouwt een laatromaanse, vroeggotische middenbeuk van vier traveeën (12de-13de eeuw), met twee westelijke traveeën verlengd in 1834, verbrede zijbeuken met noordelijke doopkapel van 1898, een gotische kruisingstoren met traptorentje in het zuiden, een laatgotisch transept en een gotisch koor van twee traveeën met driezijdige sluiting (15de eeuw); flankerende sacristieën uit eind van de 19de eeuw.


ID: 8909 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkskendorp (Haaltert)
Inplanting op een hellend terrein ommuurd gedesaffecteerd kerkhof. Laatgotische kruiskerk uit de 16de eeuw, verbouwd en uitgebreid tot een neogotische kruiskerk in 1892. Na gedeeltelijke instorting van de kerk in 1990 werden het schip en de toren heropgebouwd in een sobere moderne stijl naar ontwerp van Luc Van den Broeck.


ID: 8843 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Goriks

Sint-Goriksplein (Haaltert)
Heden ruime neogotische kerk, georiënteerd naar het noordoosten, in 1870-1872 gebouwd naar ontwerp van Ferdinand De Noyette ter vervanging van de voormalige kruiskerk. Ingeplant op het vierkant dorpsplein.


ID: 21784 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andreas

Loksbergenstraat (Halen)
Neogotische kruisbasiliek van 1890. Omgevend, ommuurd kerkhof.


ID: 81817 | Bouwkundig element

Neogotische kapel van 1890

Astridlaan (Halle)
Neogotisch uitgewerkte, hardstenen kapel op rechthoekige plattegrond met vlakke sluiting onder tentdakje, van 1890.


ID: 39570 | Bouwkundig element

Neogotische pijlerkapel

Beertsestraat (Halle)
Neogotisch uitgewerkte, hardstenen pijlerkapel op vierkante basis, uit het begin van de 20ste eeuw. Spitsboognis met sierlijk uitgewerkte tralies en bekronend Mariamonogram.


ID: 200091 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kloostercomplex van de sacramentinen

Cypriaan Verhavertstraat 172-174 (Halle)
In 1911 en 1935 gebouwde klooster van de sacramentinen, in een eclectisch geïnspireerde late neogotiek door de Halse architect Sencie. Goed bewaard kloostercomplex en ommuurde kloostertuin met boerderijvleugel en weiland met relicten van een hoogstamboomgaard.