Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1215 resultaten


ID: 36503 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stephanus met kerkhof

Melsenstraat 8 (Merelbeke)
Georiënteerde éénbeukige kruiskerk met vierkante westtoren, rechthoekig koor en sacristie in de zuidelijke kooroksel. De kerk vertoont nog delen van romaans metselwerk en wordt omringd door een kerkhof, voorzien van een ijzeren toegangshek. Gotische kruisbeuk met zandstenen puntgevels, spitsboogvormig vensterlicht voorzien van nieuw drieledig maaswerk bij de laatste restauratie.


ID: 36618 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Schelderodeplein (Merelbeke)
De dorpskerk is vanouds excentrisch ingeplant ten opzichte van de dorpskern. In kern gotische kerk uit 14de-15de eeuw, waarvan onder meer de toren resteert. De kerk werd aangepast in de 18de eeuw en werd vergroot en hersteld vanaf 1877 in neogotische stijl, naar ontwerp van architect August Van Assche. Ommuurd rechthoekig kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie van voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 200901 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element

Kerkhof en calvarieberg, site met motte

Torrekensstraat (Merelbeke)
Ongeveer 250 meter verwijderd van de huidige kerk, ligt de begraafplaats van Munte met ovaalvormig oud kerkhof. Binnen het oude kerkhof stond de vroegere kerk van Munte; daarachter sluit een beboomde kleine heuvel met houtkant aan, voorheen bekend staand als calvarieberg, met bovenop een grafkapel. De motte kan aanzien worden als een klein en zeer vroeg voorbeeld van een castrale motte en klimt mogelijk op tot de 9de-10de eeuw. Mogelijk van in de 16de eeuw en minstens sinds de eerste helft van de 17de eeuw deed de motte dienst als calvarieberg bij de kerk. De huidige kapel van circa 1880 met uitgesproken neogotische bouwstijl bezit architecturale allure.


ID: 200623 | Bouwkundig element

Landlopersbegraafplaats

Steenweg op Wortel (Merksplas)
Toegang gemarkeerd door bakstenen hekpijlers waartussen ijzeren poort.


ID: 32787 | Bouwkundig element

Messines Ridge British Cemetery met Memorial to the Missing

Nieuwkerkestraat (Mesen)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van Ch. Holden en W.C. Von Berg. De begraafplaats omvat een gedenkteken voor vermiste Nieuw-Zeelanders, bestaande uit een rotonde met een 'Cross of Sacrifice' en de namen van de vermisten ingebeiteld, evenals een schuilgebouw op de begraafplaats zelf, met een galerij met colonnade van pseudo-Dorische zuilen. De ommuurde begraafplaats bevat verder nog een 'Stone of Remembrance' en zes perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 200692 | Bouwkundig element

Bethleem Farm East Cemetery

Rijselstraat (Mesen)
Britse militaire begraafplaats met graven uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van G.H. Goldsmith. Het betreft een kleine, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en enkele rijen witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen.


ID: 308345 | Bouwkundig element

Bethleem Farm West Cemetery

Rijselstraat (Mesen)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van G.H. Goldsmith. Het betreft een ommuurde begraafplaats met een 'Cross of Sacrifice' en rijen witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 89998 | Bouwkundig element

Begraafplaats van de Sint-Antoniusparochie of de wijk 't Veld

Bloemgatstraat (Meulebeke)
Kleine begraafplaats op rechthoekig grondplan, omgeven door houten schutting met ijzeren toegangshek. Rechte assen met losse verharding waartussen rijen grafzerken met enkele kleinere, dwarse perken. Onder meer enkele familiegraven met opvallende zwart- of rood-witte mozaïekbekleding; enkele kindergraven aan noordwestzijde.


ID: 90074 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Karel van Manderstraat (Meulebeke)
Gemeentelijke begraafplaats, aangelegd in 1806, verruimd en heraangelegd in 1890 en recent uitgebreid.


ID: 90109 | Bouwkundig element

Kerk Sint-Leo en Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking met omliggend kerkhof

Marialoopplaats (Meulebeke)
Kerk Sint-Leo en Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking, laatclassicistische kerk met omliggend kerkhof, opgericht in 1837-1838 voor de nieuwe parochie Marialoop.