Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 26323 | Bouwkundig element

Maeshoeve

Elshout 35 (Gent)
Hoeve met losse bestanddelen met oprit tussen bakstenen hekpijlers met zadeldakje en twee hoge linden. Witgekalkte en verankerde boerenwoning op gepikte plint met links aanleunende stal onder doorlopend zadeldak, in kern uit de 18de eeuw. Ten westen, dwarsschuur met rechthoekige muuropeningen.


ID: 19497 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Empireherenhuis ontworpen door J.-B. Pisson met tuin

Ferdinand Lousbergskaai 32 (Gent)
Oorspronkelijk buitenhuis, volgens oude aquarel paviljoen van N. Blancart gebouwd door Pisson in 1793, later, in aangepaste vorm uit tweede helft 19de eeuw zogenaamd "Villa De Groote". Alleenstaand herenhuis in empirestijl met bepleisterde lijstgevels. Vanaf 1949 openstelling van de tuin met vijver als Koningin Astridpark met bronzen beeld van Koningin Astrid van J. De Decker (1960). Tuin aan de straatzijde afgesloten met ijzeren hekken en arduinen hekpijlers met bolbekroning. Behouden achthoekig tuinpaviljoentje daterend uit eind 19de eeuw.


ID: 18237 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Antonius van Paduaparochie met tuin

Forelstraat 60, 60A (Gent)
Neogotische pastorie opgetrokken als een totaalontwerp met de kerk in 1898-1901, naar ontwerp van architect Geirnaert in een sobere vormgeving eigen aan de late 19de-begin 20ste eeuw als centrum van de nieuwe stadswijk Heirnis. Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een tweesnijdend zadeldak belegd met natuurleien, met trapgeveltop boven de linkse drie traveeën. Hoeknis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind. Achteraan aansluitend kantoor van de pastoor, opgevat als een éénlaags gebouwtje van één travee met een schilddak. Tussen de pastorie en de kerk sluit een hek de toegang tot de achterliggende tuin af.


ID: 26533 | Bouwkundig element

Alleenstaand burgerhuis

Frans De Mildreef 15 (Gent)
Alleenstaand ruim burgerhuis van het dubbelhuistype met vijf traveeën en twee bouwlagen, onder mansardedak, volgens kadastergegevens van 1891. Voortuin afgesloten door middel van ijzeren hek en haag, toegang tussen vierkante gemetste bakstenen hekpijlers op de hoek. Links aangrenzende gemetste bakstenen toegangspoort van de verdwenen Hofmeierij.


ID: 26532 | Bouwkundig element

Huis Bruxelman

Frans De Mildreef 5 (Gent)
Villa met burelen, volgens steen met opschrift in een van de samengestelde hekpijlers naar ontwerp van architect A. Van huffel en van 1925, vorm gegeven in een sobere baksteenarchitectuur met regionalistische inslag. Houten hek met merkwaardige middenstijl gesculpteerd in de vorm van een expressief masker.


ID: 26330 | Bouwkundig element

Goed ter Wilden

Gavergrachtstraat 21 (Gent)
Boomgaard met twee ongelijke obeliskvormige hekpijlers en brede oprit naar hoevegebouwen. Boerenhuis met thans gecementeerde gevel van vijf traveeën, uit het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 26331 | Bouwkundig element

Hoevegebouwen 't Goed van d'Hoogstraat

Gavergrachtstraat 65 (Gent)
Hoeve met losse bestanddelen, met ten noordoosten bewaarde dwarsschuur met oude kern, zie sporen van vroegere zijpuntgevel met muurvlechtingen. Later verruimde schuur met rechthoekige doorrit en getoogde deurtjes. Ten zuidwesten wagenhuis onder pannen schilddak.


ID: 26337 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Goed Jonckershof

Gijzelstraat 12-14 (Gent)
Reeds vermeld in het landboek van 1694 als omwald goed met bijhorende hofstede of hoveniershuis en gesitueerd in omwald park met grillige vijver, met 18de-eeuwse tuinaanleg. Heden brede gevel uit eind 18de en 19de eeuw van vijftien traveeën en een haakse vleugel rechts van drie traveeën uit begin 20ste eeuw. Twee bouwlagen hoog afgedekt met pseudomansardedak. Rechts kapel met driezijdige koorsluiting met bewaarde glas-in-loodramen.


ID: 26217 | Bouwkundig element

Open hoeve

Goedingenstraat 10 (Gent)
Open hoeve met boerenwoning en grote dwarsschuur met omhaagd voorerf toegankelijk via een ijzeren hek. Achterin gelegen boerenwoning van zes en één travee en één bouwlaag onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Grote dwarsschuur, op de rechter zijpuntgevel gedateerd 1873.


ID: 26598 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenestaakstraat, Kollekasteelstraat 5, 5A (Gent)
Losstaande hoevegebouwen met oude kern, maar aangepast in de 19de eeuw. Erf oorspronkelijk toegankelijk ten noorden langs ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers. Boerenhuis ten zuiden van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak en ten westen van het erf een grote dwarsschuur van 1885.