Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

16624 resultaten


ID: 81386 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Arendstraat 2 (Anzegem)
Hoevetje met 19de-eeuws uitzicht, losstaande al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder zadeldaken gegroepeerd rond een bekiezeld erf.


ID: 81387 | Bouwkundig element

Hoeve

Balthazarstraat 1 (Anzegem)
Gelegen aan de hoek met Statiestraat. Aan de straat gelegen hoeve uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 81595 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Bassegem

Bassegemstraat 1 (Anzegem)
Historische hoeve zogenaamd "Goed te Bassegem" gelegen op de grens met Tiegem. De hoeve vormde het centrum van de gelijknamige heerlijkheid. Ten zuiden boerenhuis, ten noorden stalvleugel, ten westen schuur en ten oosten poortgebouw. Gotische natuurstenen schouwmantel, stond oorspronkelijk in de smidse. Rechts geïncorporeerd wagenhuis. Ten zuiden, onderkelderd bakhuisje. Langgestrekte verankerde bakstenen lijstgevel van negen traveeën en één bouwlaag. Oudste vermeldingen dateren van 1315.


ID: 81596 | Bouwkundig element

Hoeve

Bassegemstraat 8 (Anzegem)
U-vormige opstelling van verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Ten noorden boerenhuis met voorliggende handpomp.


ID: 81388 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Kerken

Berglaan 3 (Anzegem)
Hoeve bestaande uit al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig opgesteld rond een verhard (deels gekasseid) erf. Noordelijke erftoegang gemarkeerd door bakstenen pijlers. Ten noordwesten het woonhuis met vermoedelijk 18de-eeuwse kern. Hoogopgaand zadeldak, getypeerd door aandaken en vlechtingen in zijpuntgevels.


ID: 81715 | Bouwkundig element

Boomkapelletje

Bergstraat 2 (Anzegem)
Boom met houten beglaasd kapelletje met opschrift "AVE MARIA".


ID: 81441 | Bouwkundig element

Sint-Vincentius instituut

Berkenlaan 2, Kerkstraat 84-86 (Anzegem)
Oorspronkelijk armenschool en weeshuis opgericht door pastoor Karel Derache, de eerste gebouwen werden in gebruik genomen in 1828. Huidig complex, deels opgetrokken in 1927 en deels in 1939 en 1945. Drie, aan de straat gelegen klassenvleugels en één vleugel loodrecht op de straat ingeplant. Naastgelegen hoeve met eerste steenlegging in 1853. Aan de overzijde van de Berkenlaan rustoord voor bejaarden van de Zusters van de Heilige Vincentius à Paulo, opgetrokken van 1976 tot 1983 naar ontwerp van J. Dedeurwaarder, A. Van Gheluwe en H. Van Steenkiste.


ID: 81720 | Bouwkundig element

Gedenkzuil

Beukenhofstraat (Anzegem)
Gedenkzuil voor de militaire slachtoffers van de opgeëisten (Eerste en Tweede Wereldoorlog). Eerste monument, zwaar gehavend in 1918 door beschietingen en afgebroken in 1920. Huidige gedenkzuil opgericht in opdracht van het gemeentebestuur en onthuld op 23 mei 1926. Uitvoering door A. Campers (steenkapper - Brugge) en J. Pollet en C. Verschuere (aannemers - Avelgem).


ID: 81731 | Bouwkundig element

Kapel

Beukenhofstraat (Anzegem)
Dieper in gelegen, half vrijstaande kapel met neogotische vormgeving. Bedehuis op rechthoekige plattegrond, rode baksteen verfraaid door gele baksteen voor steunbeer, deur- en vensteromlijsting. Puntgevel doorbroken door spitsboogvormige deuropening bekroond door arduinen kruis.


ID: 81726 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Beukenhofstraat 35 (Anzegem)
Burgerhuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, aan de straat afgezet door ijzeren hek. Enkelhuis van gele baksteen met aflijnende fries. Deels vernieuwd schrijnwerk. Naastgelegen schuur, tegen de rooilijn.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.