10238 resultaten
ID: 89167 | Bouwkundig element
Beverhoutsveldstraat 47 (Beernem)
Historische hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels heraangelegd erf met aanwezigheid van de mestvaalt, ten oosten van de schuur gelegen. Opgetekend op het primitief kadasterplan van 1830 als een tweewoonst, linker woning opmerkelijk kleiner dan rechterwoning, met bijhorende stal, bakhuis en landgebouw. Eénmaking van de woning in 1860.
ID: 89169 | Bouwkundig element
Blind Ezelstraat 4 (Beernem)
Hoeve met losse bestanddelen L-vormig ingeplant op een deels omhaagd perceel toegankelijk via een hekken in buisstaal. Volgens het kadaster fasegewijs tot stand gekomen: op het primitief kadasterplan van 1830 opgetekend als vrijstaand woonhuis met parallelle schuur. In 1969 volgt een ingrijpende verbouwing waarbij de oude schuur wordt afgebroken en aan het woonhuis wordt een dwarsvleugel gebouwd.
ID: 88982 | Bouwkundig element
Bloemendalestraat 138 (Beernem)
Hoekwoning uit de late jaren 1930 volgens arduinen gevelsteen naar ontwerp van J. CALLANT. Achterliggende stallen vermoedelijk uit het laatste kwart van de 19de eeuw.
ID: 88985 | Bouwkundig element
Blommeke 2 (Beernem)
Erf toegankelijk via een smeedijzeren hekken. Oorspronkelijk een lage woning volgens het kadaster gebouwd in 1903 en in de jaren 1930 verhoogd met een bijna gevelbreed dakvenster.
ID: 89201 | Bouwkundig element
Bruggestraat 170 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. De huidige gebouwenconfiguratie, met uitzondering van de schuur aan de straatzijde, staat weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830. De huidige schuur werd volgens het kadaster gebouwd in 1878. Boerenhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak gevat tussen twee puntgevels met schouderstukken en aandaken, gedateerd 1732. Vrijstaande stal, gaat zeker terug tot de 18de eeuw.
ID: 89210 | Bouwkundig element
Bruinbergstraat 16 (Beernem)
Kleinschalige hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Staat weergeven op een pre-kadastraal plan van circa 1809 en op het primitief kadasterplan van circa 1830 als woonhuis met geïntegreerde stal, een parallel vrijstaand landgebouw en een bakhuis.
ID: 88986 | Bouwkundig element
Bulscampveld 3 (Beernem)
Ommuurde tuin met een grote verzameling aan kruiden. Centraal staat een serre, volgens het kadaster daterend van 1889. Hoevegebouwen met voorliggend ommuurd erf. Gebouwen met een T-vormige opstelling. In 1893 wordt de woning gedeeltelijk afgebroken en in zuidoostelijke richting uitgebreid met een koetshuis en een windmolen. Haaks erop gebouwde vleugel van 1893. Watertoren, volgens het kadaster daterend van 1893.
ID: 88987 | Bouwkundig element
Bulscampveld 7 (Beernem)
Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard en deels met gras begroeid erf met onder meer ten zuiden boerenhuis, volgens het kadaster gebouwd in 1879, van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Rechts lager volume van twee traveeën met gelijkaardige muuropeningen en sporen van een segmentboogpoort. Ten westen imposante schuur en stal met U-vormige plattegrond. Volgens het kadaster gebouwd in 1884.
ID: 88994 | Bouwkundig element
Den Overzet 5 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen rondom een deels geasfalteerd en met gras begroeid erf. De erftoegang bestaat uit twee bakstenen pijlers en smeedijzeren hekken. Links van de erfpijler een notelaar. De site staat reeds weergegeven op de kaart van Ferraris van 1770-1778. Boerenwoning bestaande uit een samenstel van twee woningen gebouwd volgens spiegelbeeldschema en een geïntegreerde stal. Een imposante langsschuur van verankerde baksteen onder pannen zadeldak met centrale doorrit.
ID: 88997 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Drie Koningen 1-2, 3, 3A (Beernem)
Imposant kasteel uit 1802 in neoclassicistische stijl met conciërgewoning. Paardenstallen, wagenhuis, koetshuis en hovenierswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw. Parkaanleg in landschappelijke stijl met een vijver, solitaire bomen en struikenmassieven, rondgaande paden, ommuurde moestuin en restant van een afsluitingshaag. In het park zijn diverse kleine elementen zoals smeedijzeren hekken, kettingpalen, kruisbeeld en tuinvazen bewaard. Verder nog de koorgevel van een kapel uit 1884, nu herleid tot grafmonument.