Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7109 resultaten


ID: 132600 | Landschappelijk element

Wegbeplanting van opgaande linden

Bovenstraat (Bornem)
Van aan de wegsplitsing Waterheidestraat-Bovenstraat tot aan het kerkhof van Mariekerke wordt de Bovenstraat langs één zijde gekenmerkt door een lijnaanplanting van opgaande linden.


ID: 132603 | Landschappelijk element

Beuken afsluitingshaag bij kapelhof

Brandheide (Bornem)
Het driehoekig kapelhof van de O.-L.-V.-Kapel wordt langs de twee langste zijden begrensd door een afsluitingshaag van beuk en haagbeuk. De scheerhaag bevat vlechtwerk van wel 6 m lang wat wijst op een zeer hoge ouderdom van de haag.


ID: 132604 | Landschappelijk element

Beukenhaag bij hoogstamboomgaard

Brandheide 38 (Bornem)
Het erf van een boerderij en de aangrenzende hoogstamboomgaard worden langs drie zijden en de straatkant afgesloten door een gemengde haag van beuk en haagbeuk.


ID: 132583 | Landschappelijk element

Gemengde dreef met opgaande bomen

Branstsedreef (Bornem)
Van aan de begraafplaats van Branst tot aan het kruispunt met de Sint-Amandsesteenweg loopt over ca 1 km een dreef van opgaande bomen. De gemengde dreef bestaat deels uit plataan en esdoorn maar met inboeting van Amerikaanse eik en eik.


ID: 132616 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting met okkernoot

Briel (Bornem)
Waar de Scheldedijk overgaat in het lager gelegen Briel wordt de weg over een korte afstand langs weerszijden begrensd door een rij geschrankte okkernoten. Het aanplanten van notelaars op en in de buurt van de dijk is een oud gebruik dat hier opnieuw werd geïntroduceerd.


ID: 132617 | Landschappelijk element

Meidoornhaag als veekering bij hoogstamboomgaard

Briel 10 (Bornem)
Een langgerekte hoogstamboomgaard wordt langs de straatzijde afgesloten door een gemengde haag van meidoorn, hazelaar en haagliguster. De haag was bedoeld om het grazend vee binnen de boomgaard te houden.


ID: 1876 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Woning Pottenhuys

Broekstraat 78-80 (Bornem)
Huis van circa 1642, mogelijk verhoogd en inwendig aangepast circa 1773, toen het gebouw verkocht werd. Lange tijd in gebruik als pottenbakkerij en herberg. Tuin met twee opvallende haagbeuken op de rand van het erf.


ID: 133038 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting van okkernoten langs de Vliet

Constant Marnefstraat (Bornem)
Een lijnaanplanting met opgaande bomen op traditionele wijze aangeplant langsheen de Vliet. Dergelijke aanplanting gebeurde in functie van de oogst van noten en notenhout. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn de meeste dijkaanplantingen met okkernoot verdwenen voor de productie van geweerkolven.


ID: 2063 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood

Droogveldstraat 188 (Bornem)
Beraapte rechthoekige kapel onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 133029 | Landschappelijk element

Eikendreef Kasteel d'Ursel

Edmond Vleminckxstraat, Louis De Baerdemaekerstraat (Bornem)
Het kasteeldomein d’Ursel is aan de noord- en westzijde afgeboord door een dreef, lijnaanplantingen die de Edmond Vleminckxstraat en de Louis De Baerdemaekerstraat begeleiden. Het is een dreef die op traditionele wijze aangeplant is met opgaande zomereiken en die alvast in de zomer een lommerrijke passage garandeerde.