Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1746 resultaten


ID: 26457 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Simon en Heilige Judas Thaddeus met kerkhof

Gentbruggeplein (Gent)
Neogotische basilicale kerk, aan de noord- en oostzijde omgeven door een kerkhof dat zich uitstrekt over een groot gedeelte van Gentbruggekouter, tot de rechter Scheldeoever en de Kerkstraat. Opgetrokken in 1868-1872 naar ontwerp van architect Ferdinand De Noyette. In de kerk bevindt zich een orgel dat waarschijnlijk ontworpen werd door M. Van Peteghem in het midden van de 19de eeuw.


ID: 18278 | Bouwkundig element

Ensemble met architectenwoning Geo Henderick

Gordunakaai 1-2, 3 (Gent)
Ensemble van drie woningen in baksteenarchitectuur aansluitend bij de Amsterdamse School naar ontwerp van architect Geo Henderick, volgens bouwaanvraag van 1927. Symmetrisch opgebouwde gevelwand met twee identieke enkelhuizen in spiegelbeeldschema die het centrale dubbelhuis flankeren. Dit dubbelhuis is gebouwd als eigen woning en atelier van Henderick.


ID: 18281 | Bouwkundig element

Burgerhuis naar ontwerp van Geo Henderick

Gordunakaai 6 (Gent)
Dubbelhuis, gesigneerd Geo Henderick en daterend van 1926, in een gelijkaardige stijl en gevelcompositie als nummers 1-3 naar ontwerp van dezelfde architect.


ID: 18284 | Bouwkundig element

Herberg Patijntje

Gordunakaai 91-92 (Gent)
Herberg, zogenaamd Patijntje, heropgebouwd aan de nieuwe kaai in 1927 naar ontwerp van architect G. Martens. Art-decogetint gebouw in villastijl met één bouwlaag en hoog mansardedak met ruime gecementeerde dakkapellen.


ID: 18295 | Bouwkundig element

Textielbedrijf Filature du Nord, later rijkswachtkazerne

Groendreef 181 (Gent)
Aan de Groendreef werd in 1870 het textielbedrijf "Filature du Nord" opgericht, later "Linière du Canal" en "La nouvelle linière du Canal" waarvoor architect Ferdinand Dierkens in 1924 de gebouwen ontwierp. Na de Tweede Wereldoorlog werd deze site omgevormd tot rijkswachtkazerne. Hiervoor realiseerde men in de jaren 1970-1980 enkele uitbreidingen waaronder een hoogbouw met architectonisch beton naar ontwerp van Albert E. Preys.


ID: 18299 | Bouwkundig element

Burgerhuis in art deco

Groot-Brittanniëlaan 10 (Gent)
Rijhuis in art-decostijl, twee ongelijke traveeën en vier bouwlagen onder plat dak daterend van circa 1925.


ID: 200839 | Bouwkundig element

Turbinezaal electriciteitscentrale S.P.E.

Ham 68 (Gent)
De bouw van de centrale aan de Ham werd aangevat in 1924, in opdracht van het stadsbestuur van Gent. De plannen voor de turbinezaal werden in 1930 goedgekeurd. Grote zaal opgebouwd in vakwerk met gebruik van verschillende materialen, meer bepaald baksteen, beton en geklonken metaalconstructie. De architecturale vormgeving sluit aan bij de art deco.


ID: 216298 | Bouwkundig element

Burgerhuis ontworpen door Th. Desmet

Handbalstraat 13 (Gent)
Onderkelderd burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Volgens de bouwaanvraag van 1931 gebouwd in opdracht van P. Schelstraete, naar ontwerp van architect Th. Desmet. Bakstenen gevel, gemarkeerd op de middenverdieping door een gemetste gebogen erker met drielicht in een decoratieve gecementeerde omlijsting in art-decostijl.


ID: 216295 | Bouwkundig element

Burgerhuis ontworpen door C. Van Daele

Handbalstraat 2 (Gent)
Onderkelderd burgerhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een pseudo-mansardedak. Volgens de bouwaanvraag van 1923 gebouwd in opdracht van A. De Taeye, naar ontwerp van architect Cam. Van Daele. Voorgevel met een parement van gele baksteen en gecementeerde muurvlakken, waarin typische siermotieven aangebracht zijn in art-decostijl.


ID: 216296 | Bouwkundig element

Burgerhuis ontworpen door G. Cosyns

Handbalstraat 4 (Gent)
Onderkelderd rijhuis in een versoberde art-decostijl van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak, volgens de bouwaanvraag van 1923 gebouwd naar ontwerp van architect G. Cosyns in opdracht van M. Vermeire.