Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

925 resultaten


ID: 88524 | Bouwkundig element

Landhuis Het Patrijske

Lodewijk Mortelmansstraat 10 (Waasmunster)
Woning van toondichter Lodewijk Mortelmans, gebouwd in 1919 in traditionele bak- en zandsteenbouw en geïnspireerd op het Waaslandse boerenhuistype; oorspronkelijk met zicht op de Heidekapel. Ondiep voortuintje met hulsthaag grenzend aan zandweg tegenover rij van 3 beuken.


ID: 88538 | Bouwkundig element

Villa Vogelzang met tuin

Nijverheidslaan 76 (Waasmunster)
Villa Vogelzang werd in 1913-1914 opgericht als buitenverblijf. De villa werd enigszins aangepast en uitgebreid door de Gentse architect Charles Hoge, mogelijk bijgestaan door zijn zoon Gerald. De in landschappelijke stijl aangelegde villatuin verwijst naar het oorspronkelijke heidelandschap met bebossing.


ID: 32951 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Meersch

Beselarestraat 161 (Wervik)
Wederopbouwhoeve uit het begin van de jaren 1920, waarop mooi perspectief vanaf de A 19; teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 32953 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Gavere

Beselarestraat 178 (Wervik)
Hoeve volgens de bewoners in 1921 heropgebouwd op de funderingen van de tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoeste hoeve, oorspronkelijk gelegen binnen een 8-vormige omwalling waarvan nog resten bewaard ten noorden en ten oosten. Teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 32810 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Donkerstraat 4 (Wervik)
Laag dubbelhuisje uit de jaren 1920. Regionaliserende wederopbouw, zie dakvenster met tuitgeveltje voorzien van muurvlechtingen; rondboognis (Heilig Hartbeeld) in klokvormige omlijsting met afwisselend gebruik van donkergrijze bakstenen, boven korfboogdeur; beluikte, houten kruiskozijnen.


ID: 32812 | Bouwkundig element

Hoeve Cruyseeke

Doornkapellestraat 10 (Wervik)
Wederopbouwhoeve uit de jaren 1920; teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een begrint erf toegankelijk via drieledig poortgebouw ten zuiden; boerenhuis, stalvleugel en dwarsschuur respectievelijk ten noorden, ten westen en ten oosten.


ID: 32959 | Bouwkundig element

Hofstede de Ghelubroek

Geluwebroekstraat 8 (Wervik)
Hofstede de Ghelubroek, wederopbouwhoeve uit 1921.


ID: 32960 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Geluwemolenstraat 10, 10A (Wervik)
Hoog gelegen wederopbouwhoeve ten zuidoosten van de tijdens de Eerste Wereldoorlog verdwenen Geluwemolen.


ID: 32830 | Bouwkundig element

Hoeve

Hoge Poortstraat 4 (Wervik)
Wederopbouwhoevetje met langgestrekt boerenhuis, teruggaand op regionale hoevebouw zie opstelling, indeling, aanplantingen, materialen, echter met overgeaccentueerde streekeigen bouwelementen, zoals steunberen, aandaken, schouderstukken.


ID: 32962 | Bouwkundig element

Historische hoeve Koelenberg

Ieperstraat 213 (Wervik)
Historische hoeve zogenaamd "Koelenberg" als voorbeeld van een kwaliteitsvollere wederopbouwhoeve, qua stijl de doorsneehoeven van de streek overstijgend; recent aangepast, echter met nog herkenbare regionale hoevebouwelementen in aansluiting bij het bouwprogramma aangegeven door de architecten T. Raison en T. Ronse in hun boek "Fermes-types et constructions rurales en West-Flandre", Brugge, 1918.