Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1215 resultaten


ID: 90289 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Wolvenstraat (Meulebeke)
Begraafplaats van de op 24 januari 1956 opgerichte parochie de Paanders, de vierde en laatst erkende parochie op Meulebeeks grondgebied (zie Paanderstraat); aangelegd in hetzelfde jaar. Omhaagde begraafplaats op rechthoekig grondplan, toegankelijk via ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met vlakke afdekking in beton. Rechte assen met losse verharding, waartussen rechthoekige perken met onder meer graven uit het derde kwart van de 20ste eeuw getypeerd door mozaïekbekleding.


ID: 54890 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Brugsesteenweg (Middelkerke)
Bedehuis gelegen midden kerkhof omgeven door muurtje onder ezelsrug, haag en bomenrij ten zuiden en ten oosten. Ten westen, bakstenen toegangspad. De driebeukige, neogotische hallenkerk met westtoren, daterend van 1860, gebouwd ter vervanging van een middeleeuws bedehuis, werd verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. Heropgebouwd naar ontwerp van architect T. Raison van 1922.


ID: 55080 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof

Diksmuidestraat (Middelkerke)
Georiënteerde kerk met westtoren, midden in omhaagd en ommuurd kerkhof; omlopend geasfalteerd pad tussen dubbele bomenrij. Wederopbouw naar ontwerp van architect T. Raison van 1922, ter vervanging van de tijdens de Eerste Wereldoorlog vernielde neogotische kerk.


ID: 55086 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Diksmuidestraat (Middelkerke)
Georiënteerd bedehuis midden ommuurd kerkhof met graftekens. Aan noord-, zuid-, en oostzijde afgezet met oude leilinden; ten westen toegangspad links en rechts geflankeerd door kapelletjes. Enkele behouden oudere muurpartijen onder meer aan westzijde, voorts grosso modo in 1919 naar vooroorlogs uitzicht heropgebouwde hallenkerk, naar ontwerp van T. Raison.


ID: 54874 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Visitatie met kerkhof

Dorpsplein (Middelkerke)
Georiënteerde kerk, gelegen ten zuiden van Dorpsplaats middenin kerkhof, welke omhaagd en ommuurd onder ezelsrug met ommegang Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën: veertien, in nis geschilderde taferelen, in bakstenen kapelletjes onder tuitgeveltje, naar ontwerp van architecten C. Pil & H. Carbon uit 1922. Bedehuis in neoromaanse stijl eveneens naar ontwerp van Pil & Carbon uit 1922; heropgebouwd in 1922-23, ter vervanging van het op 20 oktober 1914 verwoeste, neoclassicistisch zaalkerkje uit het derde kwart van de 18de eeuw met westtoren.


ID: 54827 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Dorpsstraat (Middelkerke)
De begraafplaats werd aangelegd door de Duitse bezetter als oorlogsbegraafplaats in 1915. de graven werden in 1957-1958 ontruimd en overgebracht naar de oorlogsbegraafplaats te Vladslo. In dit zelfde jaar wordt het kerkhof rondom de kerk van Leffinge verplaatst hier. Bakstenen ingangsgebouw met modernistisch inslag: centrale rondbogige doorrit onder scherp zadeldak. Ten noorden, op het uiteinde van de begraafplaats, vrijstaand voormalig Duits mausoleum voor de gesneuvelde soldaten, in 1915 gebouwd door de bezetter naar ontwerp van Hauptmann Lowenstein.


ID: 55245 | Bouwkundig element

Sint-Guilielmuskerk met kerkhof

Fleriskotstraat 33B (Middelkerke)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Guilielmus of aan de Heilige Willem gelegen in een omgevend kerkhof. Bedehuis uit de wederopbouwperiode, naar ontwerp van architect T. Raison. De plattegrond ontvouwt: een voorgeplaatste westtoren met oudere kern en een kerk van het basilicale type.


ID: 54920 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Middelkerke

Franciscus Dierendonckstraat (Middelkerke)
Begraafplaats van Middelkerke, opgevat als een omhaagde rechthoekige begraafplaats geaxeerd op centrale laan met calvarie. Ten westen van deze laan, geelbakstenen kapel uit de jaren 1920 en begraafplaats voor de Belgische oud-strijders.


ID: 55070 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekerk met kerkhof

Schorestraat (Middelkerke)
Parochiekerk heropgebouwd naar ontwerp van architect T. Raison uit 1922 ter vervanging vooroorlogs bedehuis in romaans-gotische stijl en gelegen in een ommuurd kerkhof.


ID: 34292 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Hart met kerkhof

Kruisstraat 41 (Moerbeke)
Georiënteerde driebeukige basilicale kerk in neogotische baksteenbouw van 1908 naar ontwerp van architect A. De Pauw. Rond aangelegd plantsoen vooraan met ommegang van de zeven blijde en droevige mysteries van Onze-Lieve-Vrouw, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Zeven bakstenen sokkelkapelletjes met neogotische inslag. Vroeg 20ste-eeuws kerkhof aansluitend bij het koor van de kerk. Op het kerkhof staat een calvarie, lijkenhuis, een collectie van kindergraven en verder voornamelijk naoorlogse graftekens.