2457 resultaten
ID: 300250 | Landschappelijk geheel
Eksel (Hechtel-Eksel), Peer (Peer), Neerpelt, Overpelt (Pelt)
Het brongebied van Dommel, Bollisserbeek en Peerderloop bevindt zich op de noordelijke rand van het Kempisch Plateau. De Dommel heeft een typisch en erg gaaf bewaard venig beekdal waar later in de veenuitgravingen talrijke visvijvers werden aangelegd. De oorspronkelijk bevloeide graslanden zijn vaak verruigd en nu gekenmerkt door elzenbroekbos. In de beekvallei zijn nog een aantal onderslagmolens bewaard en de omgeving wordt gekenmerkt door houtkanten, bomenrijen en sloten als perceelsscheiding. Verspreid in de beekvallei liggen talrijke voorbeelden van voornamelijk 19de-eeuwse, langgestrekte hoeven als restanten van de traditionele bebouwing. In de omgeving van de oude woonkernen komen uitgestrekte plaggenbodems voor. Naast de karakteristieke Maria-kapelletjes bij vrijwel elk kruispunt, zijn er enkele grote kapellen die teruggaan tot de 8ste eeuw.
ID: 80504 | Bouwkundig element
Marktplein (Hechtel-Eksel)
Bedehuisje uit eind 19de - begin 20ste eeuw, van vóór 1903.
ID: 306698 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Marktplein (Hechtel-Eksel)
Driehoekig dorpsplein met beuken, kastanje- en lindebomen waartussen de O.L.Vrouwkapel is ingeplant; het plein is omgeven door woningen en heeft een schilderachtig uitzicht.
ID: 80507 | Bouwkundig element
Schansdijkstraat (Hechtel-Eksel)
Door een oude linde, dennen, berken en eiken beschaduwd, georiënteerd gebouw, uit eind 18de eeuw - begin 19de eeuw.
ID: 80510 | Bouwkundig element
Sint Bernardusstraat (Hechtel-Eksel)
Noordoost-zuidwest georiënteerd bakstenen gebouw van twee traveeën met driezijdige koorsluiting onder zadeldak, van 1661.
ID: 80518 | Bouwkundig element
Weverstraat (Hechtel-Eksel)
Door twee linden beschaduwde, van een kasseien stoep en vooraan deels van gele cementtegels voorziene kapel uit de 18de eeuw.
ID: 80522 | Bouwkundig element
Winnerstraat (Hechtel-Eksel)
Naar het noorden georiënteerde, eertijds beschilderde baksteenbouw onder zadeldak, uit het vierde kwart van 20ste eeuw.
ID: 306692 | Bouwkundig element
Batsheersstraat, Kapelstraat, Norbertijnenlaan, Smisstraat (Heers)
De dorpsstructuur van Batsheers is minstens sinds de 17de-eeuwse terreinopname door de abdij van Averbode quasi ongewijzigd gebleven: de gebouwen zijn voornamelijk geconcentreerd langsheen de Batsheersstraat, in een redelijk wijde spreiding, altererend met landbouwpercelen. De dorpskern omvat verschillende bouwvolumes die nog gemakkelijk met structuren op het voorprimitief kadasterplan, op de Ferrariskaart en misschien zelfs in de eigendomsatlas van Averbode kunnen worden geassocieerd, en waarvan zelfs de huidige gemoderniseerde verschijningsvorm volumetrisch teruggaat op historische voorgangers.
ID: 32152 | Bouwkundig element
Burgemeestersstraat (Heers)
Rechthoekige kapel met driezijdige koorsluiting, van 1875, links beschaduwd door twee linden.
ID: 32028 | Bouwkundig element
Dreefstraat 1 (Heers)
Kleine, vierkante kapel met afgeschuinde hoeken, uit de 18de eeuw. Baksteenbouw onder klokvormig dak.