Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1059 resultaten


ID: 72270 | Bouwkundig element

Hoeve

Kraaibos 1 (Spiere-Helkijn)
Sterk aangepaste hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Site reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), bestaande uit twee parallelle volumes binnen een vierkante omwalling en met lange zuidelijke dreef (nu Kraaibos). Eveneens aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (1843) maar met andere configuratie.


ID: 72123 | Bouwkundig element

Hoeve 't Wit Hof

Make Bekestraat 1 (Spiere-Helkijn)
Historische hoeve "'t Wit Hof", opgericht door de bisschoppen van Doornik die een residentie, het "Hoge Hof", hadden in de gemeente. Kromstaf van de bisschoppen, samen met de datum 1735 en de initialen M.B.L.U. afgebeeld in de sluitsteen van de boogvormige poortdoorgang van de schuur. Balkroostering poortgebouw met datum 1680 en letters A.M.E, betekenis niet gekend.


ID: 72168 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Stationsstraat 55 (Spiere-Helkijn)
Hoeve gelegen in de onmiddellijke omgeving van het kasteel van Helkijn, voor het eerst vermeld in 1627. Ze was toen in eigendom van A. Catulle en bestond uit een woonhuis, een schuur, stallen, een (duiven)toren, een bakhuis, twee nieuwe kamers en een woning voor de pachter. Als volledig omwalde hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1845). Door Serafijn Vermote getekend in 1813 met als titel "Vue prise à Helchin près du Vieux chateau devasté".


ID: 51094 | Bouwkundig element

Hoeve 't Waterhof

Cockstraat 23 (Staden)
Hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een onverhard erf.


ID: 51066 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Veyen

Lucasstraat 2 (Staden)
Wederopbouwhoeve van 1921 naar ontwerp van H. Buytaert-Reynaert (Roeselare), ongeveer met dezelfde opstelling als op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 41382 | Bouwkundig element

Hoeve Drie Torens

Huinhovenstraat 16 (Steenokkerzeel)
Sedert 1592 genaamd Drye torren, overgebleven zijn sporen van de ringgracht, twee hekpijlers, een deel van de breukstenen omheiningsmuur aan het voormalig poortgebouw opklimmend tot de 16de-17de eeuw, het voormalige boerenhuis en een langsschuur uit de 17de-18de eeuw.


ID: 41383 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Laathof

Huinhovenstraat 18 (Steenokkerzeel)
Hoeve met poorttoren, boerenwoning, stallen, langsschuur en karrenhuis uit de 18de- en 19de eeuw en met oudere kern, omringd door een met bomen omzoomde watergracht.


ID: 306519 | Bouwkundig element

Dorpskom Vossem met Voervallei

Dorpsplein, Dorpsstraat, Kerkhofstraat, Kouterstraat (Tervuren)
Het dorpsgezicht van Vossem omvat zowel het landelijk gebied rondom de rivier Voer, als de woonkern gevormd door het Dorpsplein met Sint-Pauluskerk.


ID: 300626 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Paulusparochie

Dorpsstraat 9 (Tervuren)
Neogotisch getinte pastorie, gedateerd 1905 en opgericht naar ontwerp van architect P. Langerock, aan de oostzijde gedeeltelijk ommuurde pastorietuin met deels bewaarde omgrachting.


ID: 87089 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Artemeersstraat 2 (Tielt)
Hoeve, minimum opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Hoeve met losse bestanddelen rondom een onverhard erf, ingericht als tuintje, met een restant van walgracht aan de zuidwesthoek van het boerenhuis. Erftoegang via ijzeren hek tussen hekpijlers. Aan zuidzijde van het erf witgekalkt verankerd bakstenen boerenhuis met gepekte plint, van vier traveeën onder overkragend zadeldak, met voormalig stalletje onder lessenaarsdak. Aan noordzijde van het erf een stal met voormalige schuurdoorrit en geïncorporeerd wagenhuis. Bakhuis met lager ovenhuisje.