1256 resultaten
ID: 134652 | Landschappelijk element
Loyestraat 1 (Lummen)
Cultuurhistorisch belangrijk, uitgestrekt kasteeldomein van circa 205 hectare, met interessante tuinaanleg waarbij productiebossen, vijvers, wei-, hooi- en bouwland horen; complex en heterogeen waterkasteel, daterend uit de 15de tot de 19de eeuw, deels historiserend gerestaureerd.
ID: 134655 | Landschappelijk element
St.-Ferdinandstraat 1 (Lummen)
Parkje in landschappelijke stijl, teruggaand tot het derde kwart van de 19de eeuw, restant van een voormalig buitengoed uit het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.
ID: 308110 | Landschappelijk element
Maarkedal, Ronse (Oost-Vlaanderen)
De dreven in en palend aan het Sint-Pietersbos zijn historisch verbonden met de kasteelhoeve “Villa Bois Sint-Pierre” en maken deel uit van een negentiende-eeuws ontginningspatroon.
ID: 308182 | Landschappelijk element
La Salettestraat (Maarkedal)
Centraal in het dorpsbeeld van Louise-Marie bevindt zich een gekasseide lindendreef. De weg is aangelegd tijdens de ontstaansperiode van Louise-Marie in de negentiende eeuw. De dreef werd geplant in 1899 en later heraangeplant met linde.
ID: 27956 | Bouwkundig element
Wijmierstraat 31 (Maarkedal)
Achterin gelegen boerenerf bereikbaar via rechte populierendreef, walgrachten gedempt. Gewitte bakstenen boerenwoning van acht traveeën onder pannen zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw doch aangepast, waarschijnlijk in de eerste helft van de 20ste eeuw. Ten oosten op het voorerf, laag wagenhuis uitlopend op bakoven. Ten westen, losstaande dwarsschuur van drie traveeën.
ID: 135341 | Landschappelijk geheel
Opoeteren (Maaseik), Gruitrode, Opglabbeek (Oudsbergen)
Nabij de grens tussen Gruitrode en Opglabbeek strekt zich een langgerekte duinengordel uit, die ooit als nagenoeg enige element de weidse openheid van het stuivende heidelandschap onderbrak. Het is één van de grootste duinencomplexen van de Limburgse Kempen, 5 à 6 km lang en 500 m breed. De duinen ontstonden wellicht in de middeleeuwen als gevolg van verwaaiing na overexploitatie en onoordeelkundige ontginning tot akkers van de zuidwestelijke heidegebieden. Centraal door het gebied loopt een dreef, de Geuzenbaan genoemd. Hier trok Willem van Oranje omstreeks 1568 met zijn leger voorbij, om de ridders van de Duitse Orde in de Commanderij van Gruitrode te mijden. Langs de weg staat de zogenaamde Boskapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Rust. Verspreid aan de randen liggen landbouwpercelen, waarvan sommige kleinschalig met houtkanten of bomenrijen (bijvoorbeeld De Riet, Opoeteren).
ID: 73472 | Bouwkundig element
Kapelweg 60 (Maaseik)
Het kasteel staat op de Ferrariskaart van 1771-77 aangeduid als een langgestrekt gebouw, waarschijnlijk het oorspronkelijk volume, met de tweeledige Vergelshoeve ten westen; beide delen zijn omgracht.
ID: 73393 | Bouwkundig element
Krauwelbosweg 1 (Maaseik)
Hoeve en voormalige afspanning op de weg Maastricht-Maaseik. De huidige gebouwen dateren van 1730.
ID: 133237 | Landschappelijk element
Dreef (Maasmechelen)
De toegangsdreef tot het kasteeldomein Vilain XIII verbindt tevens de dorpskommen van Leut en Meeswijk. De dreef van opgaande eiken is in het plantseizoen 2013-2014 op drie bomen na vervangen. De drie enorme eiken die als relict zijn bewaard worden beschreven onder ID 3238, 3239 en 3240.
ID: 1226 | Bouwkundig element
Dreef 148, 148B (Maasmechelen)
Het kasteel dateert in zijn huidige vorm uit het einde van de 17de eeuw, maar heeft een oudere kern. De twee ronde torens op de hoeken aan de oostzijde zijn restanten van de laat-15de-eeuwse bouwcampagne.