Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 77193 | Bouwkundig element

Villa

Vooruitgangstraat 15 (Brugge)
Villa uit de jaren 1920, gelegen in een grote tuin. Onregelmatige plattegrond met in- en uitspringende volumes, inkom onder pannen afdakje.


ID: 75118 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Norenburg

Waggelwater 18-19 (Brugge)
Omwald kasteeldomein gelegen langs de vaart Brugge-Oostende en toegankelijk via een lange dreef die zowel naar een toegangsbrug als een boerenarbeiderswoning met schuur en stal ten zuiden loopt. Parkje met grasveld, struikenmassieven en opgaande bomen en ten oosten een moestuin en hoogstamboomgaard. Het domein is afgesloten door een smeedijzeren hekwerk geflankeerd door bakstenen hekpijlers.


ID: 77211 | Bouwkundig element

Villa in ruime tuin

Wagnerstraat 35 (Brugge)
Villa uit 1901, gelegen in een ruime tuin, aan de straatzijde afgesloten met een smeedijzeren hek.


ID: 77229 | Bouwkundig element

Domein De Bergskens

Weidestraat 273-275 (Brugge)
De Bergskens maakt deel uit van een 420 hectare groot natuurgebied. Het natuurgebied bestaat voorts uit de Gemene Weiden, en Assebroekse Meersen (zie Michel Van Hammestraat) + aanpalende stukken op de gemeenten Oostkamp en Beernem-Oedelem.


ID: 57792 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Zwaluwenstraat 2 (Brugge)
Hoekwoning van circa 1934 met roodbakstenen gevel. Benadrukte inkomtravee met luifel waarboven een uitspringend blokvormig volume.


ID: 44549 | Bouwkundig element

Hoeve

Brielstraat 101 (Buggenhout)
Hoeve, ingeplant ten westen van de Brielkapel, met ijzeren toegangshek in de bocht van de straat, in zijn huidige vorm in kern zeker opklimmend tot het einde van de 18de eeuw op een bestaande hoevesite die reeds opgetekend is in het landboek van 1690.


ID: 44511 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Dries (Buggenhout)
In de oosthoek van de Dries ingeplante georiënteerde kerk te midden van een ovaal voormalig kerkhof omgeven door een lage bakstenen muur en een hoog ijzeren hek aan gietijzeren zuilen vooraan. Eenbeukig schip van zeven traveeën met ingebouwde vierkante westtoren, een smaller koor van twee traveeën met driezijdige sluiting en iets uitspringende sacristie en berging in de oksels. Barok schip en toren opgetrokken uit bak- en zandsteen en laatgotisch koor uit kalkzandsteen, onder leien zadeldaken en klokdak met peervormige bekroning.


ID: 44517 | Bouwkundig element

Kloosterhuis van de zusters van Sint-Vincentius met tuin

Dries 28 (Buggenhout)
De noordelijke hoek van de Dries met de Vekenstraat wordt sinds het begin van de 20ste eeuw bepaald door de inplanting van het kloosterhuis van de zusters van Sint-Vincentius met ommuurde tuin en het erachter gelegen schoolgebouw. Het aanvankelijk twee bouwlagen hoge schoolgebouw werd zijdelings aan de Vekenstraat ingeplant. In 1938 werd in de ommuring op de afgeschuinde hoek een Sint-Annakapelletje ingewerkt. Het kloosterhuis is een typisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen van 1909, gebouwd volgens de plannen van architect Pierre De Vrom van Hamme.


ID: 44525 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Dries 53 (Buggenhout)
In de oosthoek van de Dries staat de pastorie, mooi ingeplant achter een grote, omhaagde voortuin met ijzeren toegangshek tussen gemetste pijlers met bolornament, uitziend op een pleintje en de zuidzijde van de kerk met voormalig ommuurd kerkhof. Het oorspronkelijke huis, opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, telde vijf traveeën en slechts één bouwlaag onder zadeldak. Volgens archiefdocumenten werd het gebouw in 1784 met één bouwlaag verhoogd. De zijgevels vertonen nog verschillende bouwsporen verwijzend naar de 17de-eeuwse kern. In de grote pastorietuin bleef een haagbeukenberceau bewaard.


ID: 44514 | Bouwkundig element

Burgerhuis en magazijn

Dries 8-9 (Buggenhout)
Een begin 19de-eeuws langgestrekt gebouw werd in 1884 verbouwd tot het huidige burgerhuis met twee bouwlagen en kenmerkende dubbelhuisopstand en eigentijdse architecturale kenmerken. De rechtervleugel werd gebouwd als bureel in 1909 en is speelser uitgewerkt met een fraaie eclectische voorpuntgevel. Rechts van de ijzeren poort tussen vierkante gemetste pijlers op arduinen sokkel met schamppaaltjes werd eveneens circa 1910 het magazijn opgetrokken in dezelfde rode baksteen met zwarte banden.