Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 26758 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Beelbroekstraat 10 (Gent)
Kleine voormalige hoeve waarvan enkel de woning ten noorden resteert, aan het oog onttrokken door bomen en een haag aan de straatkant. Toegang tussen vierkante gemetste bakstenen hekpijlers, rechts met behouden getraliede nis. Boerenhuis op L-vormige plattegrond, met vijf traveeën en van het dubbelhuistype, onder snijdende schilddaken; kern uit de 18de eeuw doch aangepast midden 19de eeuw.


ID: 26760 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Beelbroekstraat 47 (Gent)
Schuin op de straat ingeplant boerenhuis met losse stal haaks erachter, toegang aan de straat via drie vierkante gemetste bakstenen hekpijlers. Ten noorden dubbelhuis van zes traveeën onder hoog zadeldak (Vlaamse pannen), begin 19de-eeuwse aanpassing van kleinere boerenwoning uit de 18de eeuw.


ID: 26289 | Bouwkundig element

Herenhuis met dienstgebouw

Boskeetstraat 46-48, 46A (Gent)
Herenhuis in neotraditionele stijl met dienstgebouw en toegang tussen bakstenen hekpijlers. Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit eind 19de eeuw op de plaats van een ouder huis. Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand en flankerende dienstgebouwtjes onder geknikt zadeldak. Voor het woonhuis rechts bewaard dwarsstaand dienstgebouw met schuur en stal.


ID: 26292 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Blauw Huys

Bosstraat 85, 89 (Gent)
Uitgestrekt park met vijver aangelegd in landschappelijke stijl met fraai kasteel met laat-classicistische inslag opgetrokken in 1807 naar ontwerp van Dutry senior en uitgebreid in 1817 met twee vooruitspringende risalieten, een oranjerie en een groot salon, naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle. Portierswoning met oranjerie en voormalig wagenhuis uit 1845. Ommuurde moestuin ten zuiden van toegangspoort met dubbele arduinen hekpijlers.


ID: 26928 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Les Cygognes met park

Botestraat 131-133 (Gent)
Omgracht domein met ten oosten een toegangspad leidend naar een ijzeren hek tussen ronde bepleisterde pilasters. Fraaie tuin in landschappelijke stijl met vijver uitlopend in de omwalling. Ruim landhuis naar verluidt opgetrokken in 1948 naar ontwerp van Jules Van den Hende. Oude stallen van baksteen op L-vormige plattegrond, verbouwd in 1881 en 1901.


ID: 26296 | Bouwkundig element

Hoeve Rijcke Bruid

Bruidstraat 13 (Gent)
Oude hoeve met losse bestanddelen met woonhuis van zes traveeën onder zadeldak met dakruiter, op baksteentje in rechterzijgevel gedateerd 1861. Oudere dienstgebouwen gegroepeerd rondom erf met vijver en afgesloten door middel van obeliskvormige hekpijlers.


ID: 307203 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Cyriel Buyssestraat 9 (Gent)
Villa in cottagestijl, gebouwd naar een ontwerp uit 1951 van architect Pierre Viérin.


ID: 26231 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie met tuin

Desteldonkdorp 26 (Gent)
Pastorie, gelegen in afgesloten tuin met ronde, gemetste bakstenen hekpijlers en groengeschilderd ijzeren hek. Volgens kadastergegevens gebouwd in 1853 ter vervanging van een op hetzelfde perceel gelegen oude pastorie. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder zadeldak. Aansluitende bijgebouwen links en links achter, volgens kadastergegevens van 1873.


ID: 26955 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Niklaasparochie met tuin

Dorpsstraat 14 (Gent)
De achterin gelegen omwalde pastoriesite is omgeven door een ommuurde tuin met een fraai hek tussen gemetselde hekpijlers langs de straat. Het prominent aanwezig bakstenen dubbelhuis uit 1790 telt zeven traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Het dak is bekroond met een centrale dakkapel. Rechts van de pastorie ligt, nog steeds binnen de wal, de oude pastorie uit de 16de- of 17de eeuw.


ID: 26637 | Bouwkundig element

Bijgebouwen van omwalde hoeve

Drieselstraat 31 (Gent)
Voorheen volledig omwalde hoeve, heden walgracht enkel behouden aan de straatkant aan weerszijden van de zware vierkante bakstenen hekpijlers. Oude hoevegebouwen grotendeels vervangen door nieuwe in derde en vierde kwart 19de eeuw. Open hoeve met losse elementen geschikt in U-vorm rond een ruim deels beboomd voorerf.