Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 26599 | Bouwkundig element

Kasteel Herry

Groenestaakstraat 66 (Gent)
Circa 1830 werd door Gust Herry-Vispoel een kasteel gebouwd, en reeds verfraaid in 1837; wederopbouw in de jaren 1880, naar verluidt onder leiding van architect J. Schadde en laatste verbouwing in 1905. Heden bakstenen gebouw met ten noorden breed gebouw met voormalig aangepast wagenhuis. Toegang via ijzeren hek tussen dubbele bakstenen pijlers.


ID: 26600 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Afspanning In den groenen staek en omgeving

Groenestaakstraat 70, 70A (Gent)
De oude afspanning werd reeds als zodanig vermeld in 1784. Aan de straatkant bevindt zich een witgeschilderd bakstenen gebouw van één bouwlaag op gepikte plint met zadeldaken, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ernaast hekpijlers met ijzeren hek en afsluiting van erf met twee knotlindes. Ten oosten witgeschilderd wagenhuis, daterend van 1853. Bij de hoeve ligt een deels omhaagd weiland.


ID: 26601 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Groenestaakstraat 88 (Gent)
Voormalig boerenhuis met aanleunende stalvleugel uit de tweede helft van de 18de eeuw. Achterin gelegen en met behouden bakstenen hekpijler met niskapel. Witgeschilderde voorgevel, naar het erf (zuiden) gericht, van drie traveeën onder vernieuwd zadeldak (pannen).


ID: 26963 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwgoed of Nieuwenhove

Grotesteenweg-Zuid 2-8 (Gent)
Kasteel met 18de- en 19de-euwse aanhorigheden en hoeve gelegen in een enorm domein met park, vijver en landerijen begrensd door de Rijvisschestraat, Grotesteenweg-Zuid en Heistraat en vanaf elk van deze straten toegankelijk via drie rechte dreven. Nadat het oorspronkelijke kasteel In 1915 uitbrandde, werd in opdracht van ridder E. Soenens een volledig nieuw kasteel met neo-Lodewijk XVI-voorgevel gebouwd door architect V. Vaerwyck in 1928.


ID: 26342 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Halewijnkouter 20 (Gent)
Begraasd voorerf toegankelijk via obeliskvormige hekpijlers. Boerenarbeidershuis van één bouwlaag met ten westen aanleunende staltravee onder doorlopend zadeldak (pannen).


ID: 26974 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Predikherenhof met park

Heistraat 16-18 (Gent)
Vanouds bekend buitengoed, in zijn huidige vorm gebouwd als buitenverblijf van de familie Van Pottelberghe de la Poterie. Omgevend park in landschappelijke stijl en nog gedeeltelijk omwald kasteeltje in neorococostijl naar ontwerp van architect V. Vaerwyck en daterend van 1909. Ten westen, voormalige koetshuizen en dienstgebouwen.


ID: 26971 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Heistraat 3 (Gent)
Hoeve met losstaande bestanddelen met woonhuis ten noordoosten en dwarsschuur ten zuidoosten van het ruime begraasde erf, toegankelijk via een ijzeren hek tussen gemetselde hekpijlers. Woonhuis van zes traveeën met één bouwlaag onder zadeldak, met zijaandaken en muurvlechtingen, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 18776 | Bouwkundig element

Vlasspinnerij La Liève

Hurstweg 10, Wiedauwkaai (Gent)
Voormalige vlasspinnerij "La Liève". Eertijds één der bekendste Gentse spinnerijen, gebouwd in 1866, omgevormd tot "Société Linière La Lieve" in 1888, ook zogenaamd "de Wiedauwe". Nog bestaande stapelloodsen, waarvan de twee eerste tuitgevels van periode 1871-75, volgende puntgevel van 1864-70 en laatste puntgevel gebouwd tussen 1900 en 1913. Behouden ingangspoort aan de kaai met geblokte bakstenen hekpijlers, daterend van 1909 naar ontwerp van E. De Heem.


ID: 26989 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Hutsepotstraat 170 (Gent)
Semi-gesloten hoeve met ten westen het woonhuis, ten noorden aansluitende stallingen en losstaande oudere en recentere bijgebouwen ten oosten van het ruime begraasde erf toegankelijk via een ijzeren hek tussen vierkante gemetselde hekpijlers.


ID: 26990 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Hutsepotstraat 182 (Gent)
Semigesloten hoeve met woonhuis ten westen en stallen ten noorden van het gekasseide erf, van de straat afgesloten door een muur en toegankelijk via een hek tussen gemetselde hekpijlers, rechts met nis en Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind. Woonhuis met erfgevel van acht traveeën met één bouwlaag onder zadeldak, boven de deur en in de dakpannen gedateerd 1807.