Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

967 resultaten


ID: 301278 | Landschappelijk geheel

Golfterrein - Buizenberg - Warandebos

Buizenbergstraat, Kapitteldreef, Latemstraat, Nelemeersstraat, Reinaertdreef (Sint-Martens-Latem)
Het gebied gevormd door het Golfterrein, de Buizenberg en het Warandebos te Sint-Martens-Latem is de omvangrijkste en belangrijkste geomorfologische boreale stuifzandformatie van het Scheldebekken.


ID: 38727 | Bouwkundig element

Kunstenaarswoning E. Gevaert en hoeve

Kapitteldreef 45-47, 51, 45A (Sint-Martens-Latem)
Voormalig woonhuis en atelier van kunstschilder Edgard Gevaert, heden met museum Edgard Gevaert en Georges Minne. Uitgestrekt domein en bos door Gevaert aangekocht in 1922 met als enige bebouwing het nog bestaande hoevetje nummer 51 met mogelijk 18de-eeuws kern. Achterin gelegen gebouwencomplex van 1923 naar ontwerp van Gevaert zelf en opgetrokken in regionalistische stijl. Voormalig atelier van Gevaert in de de tuin met hoge vensters, van 1933.


ID: 38746 | Bouwkundig element

Royal Latem Golf Club

Latemstraat 120, 120A (Sint-Martens-Latem)
Duinengebied ten westen van de beboste Buizenberg gekocht in 1892 door de industrieel A. Feyerick en ingericht als golf voor de vriendenkring van golfspelers van Sint-Amandsberg. Clubhuis gebouwd op een duin circa 1909 door aannemer J. Maebe in Engelse cottagestijl met typisch geknikt schilddak en imitatievakwerk onder de overstekende kroonlijst.


ID: 38796 | Bouwkundig element

Villa ontworpen door Oscar Vande Voorde

Philippe de Denterghemlaan 2 (Sint-Martens-Latem)
Villaatje in art-nouveaustijl gebouwd door architect Oscar Vande Voorde als modelwoning op de Brusselse Wereldtentoonstelling van 1910 en nadien hier heropgebouwd als buitenverblijf. Op een bordes van tien treden gelegen rechthoekig gebouw met één bouwlaag onder overstekend schilddak. Tuinaanleg met terrassen en links en rechts van het huis paviljoentjes en houten tuinafsluiting met geometrisch patroon.


ID: 38806 | Bouwkundig element

Villa Zodenhof en museum

Pontstraat 94 (Sint-Martens-Latem)
Villa met aangelegde tuin, gebouwd in 1938 naar ontwerp van Fritz Coppieters in opdracht van het echtpaar J. Dhondt-Dhaenens, stichters van het erachter gelegen museum dat hun naam draagt.


ID: 14937 | Bouwkundig element

Bioscoop Sint-Nikolaas Palace

Ankerstraat 113 (Sint-Niklaas)
Zeven traveeën en twee bouwlagen met behouden bovenverdieping in art-decostijl met sterke neorenaissance inslag, in 1929 ontworpen door architect F. Staes.


ID: 301488 | Bouwkundig element

Jongensschool Sint-Jozef-Klein-Seminarie en omgeving

Collegestraat, Paul Snoekstraat, Rich. Van Britsomstraat (Sint-Niklaas)
De omgeving van de jongensschool Sint-Jozef-Klein-Seminarie omvat onder meer de school met Sint-Antoniuskerk, de burgerhuizen van de Collegestraat aan de pare zijde en enkele stadswoningen aan de onpare zijde, en de stadsschouwburg.


ID: 15060 | Bouwkundig element

Jongensschool Sint-Jozef-Klein-Seminarie

Collegestraat 29-31 (Sint-Niklaas)
Ontstaan als klooster der paters recolletten die zich in 1689 te Sint-Niklaas vestigden. Jongensschool, bestaande uit kapel, kloosterpand, hoofdgebouw, feestzaal en uitgestrekte vleugels met klaslokalen.


ID: 15382 | Bouwkundig element

Tinelmuseum

Edgar Tinelstraat 33 (Sint-Niklaas)
Geboortehuis van de toondichter Edgard Tinel. Alleenstaand huis uit de 19de eeuw waartegen links de gemeenteschool haaks is aangebouwd. Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 15007 | Bouwkundig element

Parochiekerk Christus Koning

Heistraat (Sint-Niklaas)
Driebeukige kerk in kwartsbeton opgetrokken in 1938 door aannemer Ghisleen Wymeersch, naar ontwerp van ingenieur-architect Raphael Verwilghen; eerste dergelijke betonconstructie in België. Vrijstaande, 50 meter hoge vierkante klokkentoren, enkel door een brug aan zijn voet met de kerk verbonden.