1199 resultaten
ID: 38578 | Bouwkundig element
Gaversepontweg 14 (Nazareth)
Achterin gelegen hoeve, naar verluidt voormalig boswachtershuisje, minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Rechts, met gras begroeide overwelfde aardappelkelder. Ten noorden, grijsgeschilderde bakstenen schuur en stallen onder zadeldak. Ten zuiden, bakhuis van het samengestelde type.
ID: 38586 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteelstraat 16-18 (Nazareth)
Oudheerlijk kasteel met park, volgens De Potter en Broeckaert werd het heropgebouwd in 1666. In 1771-1772 vergroot en vernieuwd naar ontwerp van J.B. Simoens. Behouden 18de-eeuwse aanleg met omwalde site met centraal gelegen kasteel met symmetrisch ingeplante dienstgebouwen en koetshuizen ervoor en verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven. Imposante toegang met centraal ijzeren hek tussen vierkante bepleisterde pilasters. Huidig Lodewijk XVI-kasteel op rechthoekige plattegrond met uitspringend middenrisaliet in voor- en achtergevel, twee bouwlagen en negen traveeën onder schilddak, op het voorgevelfronton gedateerd 1771.
ID: 13784 | Bouwkundig element
Hellegat 78 (Niel)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 84292 | Bouwkundig element
Kerkstraat 158-160 (Nieuwerkerken)
Gesloten en omgrachte hoeve, uit de 17de en 18de eeuw.
ID: 16585 | Bouwkundig element
Hendrik Geeraertplein 1, Marktplein 7 (Nieuwpoort)
Huidig Stadhuis met conciërgewoning uitziend op Hendrik Geeraertplein en vermelde overbouwde doorgang naar ontwerp van architecten J. Viérin en F. Van Hove van 1921; jaarankers 1922 in zuidgevel van Stadhuis. Gebouw op grosso modo G-vormig grondplan. Twee bouwlagen onder zadeldaken; noordelijke hoofdvleugel met dubbelhuisopstand van zeven traveeën. Lagere conciërgewoning, eveneens dubbelhuis, tegen zuidelijke zijtrapgevel van oostvleugel.
ID: 16607 | Bouwkundig element
Slachthuisstraat 3 (Nieuwpoort)
Woning van de slachthuisbewaker, oorspronkelijk deel uitmakend van de slachthuissite naar ontwerp van architecten Pil en Carbon van 1921. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met tuitgevel onder zadeldak met lagere haakse zijvleugel, eclectisch vormgegeven in een variante op de regionale Vlaamse-renaissancestijl.
ID: 9239 | Bouwkundig element
Graanmarkt 15 (Ninove)
Huis Doremont is het enig overblijfsel, inrijpoort of portierswoning van het Hof van mijnen heere van Poictiers. Diephuis met twee bouwlagen onder een zadeldak, uit de 16de eeuw met latere aanpassingen. Traditionele baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor hoekblokken en cordons en verankerde trapgevel.
ID: 9444 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Halsesteenweg 357-359 (Ninove)
Deels ommuurd domein met omgracht kasteel, herbouwd in de loop van de 20ste eeuw, met beboomde toegangsdreef en park. Neotraditioneel getint kasteel met inrijpoort en statieplein op behouden zandstenen onderbouw met ronde hoektoren. Bakstenen poortgebouw aan de Brusselseheerweg, uit de 18de eeuw, met laterale vleugels onder een mansardedak. Ten noordoosten van het kasteel, behouden donjon. Aan de Steenweg Halle-Ninove, bijkomende ingang met portierswoning en verderop met ijzeren hekken en hekpijlers.
ID: 9424 | Bouwkundig element
Nieuwstraat 1 (Ninove)
Conciërgewoning met neogotische achter- en zijgevels met sierankers, uit het vierde kwart van de 19de eeuw, aangebouwd tegen de kern uit de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 9488 | Bouwkundig element
Rospijkstraat 36 (Ninove)
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een gedeeltelijk gekasseid rechthoekig erf, daterend uit de 19de eeuw.