Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1895 resultaten


ID: 303358 | Landschappelijk element

Parkje van het kasteel van Halbeek

Halbekerstraat 2 (Herk-de-Stad)
Parkje in eenvoudige landschappelijke stijl met riant karakter, uit het midden van de 19de eeuw, horend bij een voormalig buitenhuis met hoeve, gelegen op de historische site van het Halbeekhof, feodaal goed met een neerhof-opperhofstructuur en een oudere tuinaanleg.


ID: 22487 | Bouwkundig element

Nieuwe Molen

Nieuwmolenstraat 8 (Herk-de-Stad)
U-vormige watermolen op de Herk, gedateerd 1725 door middel van een gevelsteen.


ID: 304698 | Landschappelijk element

Dreef van zomereik bij Kasteel Het Looi

Pannestraat (Herk-de-Stad)
Een dreef van twee maal acht opgaande zomereiken (Quercus robur) loopt over in een recent vernieuw­de dreef van Canadapopulier (Populus x canadensis). Deze onvolledige dreef markeert de visuele as van de geïsoleerd gelegen boerderij naar het kasteel Het Looi waar ze voorheen een afhankelijkheid van was.


ID: 302735 | Landschappelijk element

Domein De Pierpont

Pikkeleerstraat 14, Sint-Truidersteenweg (Herk-de-Stad)
Het park in landschappelijke stijl bij het in de eerste helft van de 19de eeuw gebouwde kasteel de Pierpont werd in meerdere stappen in de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw aangelegd op een oudere site. Het park werd samen met de voormalige boomkwekerij en het arboretum uit 1913 een openbaar park.


ID: 302456 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Site van het Kartuizerklooster Onze-Lieve-Vrouw-Kapelle

Aerebeekstraat, Kapellestraat, Oud-Klooster (Herne)
Als eerste kartuizerstichting in ons land, dat tijdens zijn grote bloei in de 15de eeuw een befaamd geestelijk centrum vormde, gefrequenteerd door eminente figuren, bezit het voormalig kartuizerklooster van Herne onmiskenbaar een belangrijke historische en cultuurhistorische waarde. De kloostersite ligt in een landelijke omgeving met akkers, weilanden en de Arebeek. De centrale oost-wes as die het klooster ontsloot is nog bewaard evenals vier welkomstbomen aan de hoofdingang.


ID: 39638 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Ekkelenbergstraat 7 (Herne)
Hoeve met geplaveide binnenplaats waarvan de woning en de hoevegebouwen recent zijn. De langsschuur wijst op een oudere toestand.


ID: 131189 | Landschappelijk element

Eikendreef

Ekkelenbergstraat 7 (Herne)
Jonge enkele dreef van zomereik (Quercus robur) langs halfverharde tweesporendreef.


ID: 135422 | Landschappelijk element

Wegen naar groeve met voorde over de Mark

Garennestraat (Herne)
De half verharde wegen ontsluiten de oude groeve van schilfersteen die op de rechteroever van de Markvallei ligt. In de taluds van de holle wegen dagzoomt hetzelfde gesteente. Op de steilste hellingen van de vallei zijn de wegen in het reliëf ingesneden. De holle wegen hebben een gevarieerde beplanting. De weg kruist de Mark met een voorde ten noorden waarvan een stalen voetgangersbruggetje ligt.


ID: 39648 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Haegen en omgeving

Hondsbergstraat 18, 18A (Herne)
Omvangrijke 19de-eeuwse hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom de ruime geplaveide binnenplaats. Rondom liggen weilandpercelen met houtkanten en ten zuiden de beek met bomenrij en parallelle onverharde losweg.


ID: 39622 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof te Kwatem en omgeving

Kwatemstraat 2 (Herne)
Gebouwen uit de 19de eeuw gegroepeerd rondom de drie zijden van de geplaveide binnenplaats. Aan de straatzijde over de ganse breedte afgesloten met een ijzeren hekken op een lage bakstenen muur met centraal, twee opengaande vleugels, gevat tussen schamppalen en bakstenen pijlers. De hoeve wordt omkaderd door overwegend weiland waarvan de perceelsgrenzen en het tracé van een oude voetweg op het terrein nog grotendeels afleesbaar zijn aan de hand van lijnbeplanting van opgaande bomen en knotbomen