Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 90121 | Bouwkundig element

Goet ten Ackere

Marialoopsteenweg 72 (Meulebeke)
Voormalig "Goet ten Ackere", hoeve waarvan de site minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, thans met gaaf bewaarde 19de-eeuwse bestanddelen waarvan het woonhuis in zijgevel "1843" (geschilderd) gedateerd is.


ID: 90140 | Bouwkundig element

't Hof ter Velde

Meerlaanstraat 8-10 (Meulebeke)
Haaks op de weg ingeplante éénlaagswoning, volgens kadaster in 1893 voor landbouwer Pieter Christiaens gebouwd. Thans behorend bij "Westernclub" met recentere gebouwen aan oost- en noordzijde. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met gecementeerde plint; nieuwe dakvlakvensters.


ID: 90145 | Bouwkundig element

Hoeve

Ooigemstraat 49 (Meulebeke)
Hoeve waarvan de gebouwen minimaal opklimmen tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergave op het primitief kadasterplan (circa 1830) van woonhuis, haakse schuurstalvleugel aan de straat en bakhuis, met als toenmalige eigenaar landbouwer François Bruyneel uit Meulebeke. Grotendeels omhaagd en verhard erf met grasperken. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen).


ID: 90159 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met poortgebouw

Oostrozebekestraat 287 (Meulebeke)
Eénlagig woonhuis met poortgebouw en kapel, volgens kadaster in 1926 gebouwd voor Jules Kerckhof, landbouwer uit Meulebeke. Later uitgebreid met opslagplaats, achterbouw en bijgebouwen in opdracht van vlaskoopman Maurice Bearelle.


ID: 90160 | Bouwkundig element

Hoeve

Oostrozebekestraat 323 (Meulebeke)
Hoeve met 19de- en 20ste-eeuwse bestanddelen gelegen op een oudere site die minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt. Erf met verharding en grasperk, toegankelijk via witgeschilderde betonnen pijlers en buisleuninghek waarin de initialen "D V" zijn verwerkt. Bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met roodgeschilderde muurankers. Eénlagig woonhuis van vier traveeën met baksteenfries, natuurstenen onderdorpels en segmentboogopeningen (T-ramen).


ID: 90154 | Bouwkundig element

Hoeve

Oostrozebekestraat 97 (Meulebeke)
In oorsprong 18de-eeuwse hoeve bestaande uit woonhuis, haaks bijgebouw en bakhuis, waarvan het erf volgens kadaster in 1864 wordt aangepast bij de rechttrekking en verbreding van de Oostrozebekestraat, met bouw van een nieuw woonhuis, een aardappelkelder en een bijgebouw voor de toenmalige eigenaar Francis Goethals, landbouwer uit Meulebeke.


ID: 90161 | Bouwkundig element

Hof ter Poorten

Oude Diksmuidse Boterweg 26 (Meulebeke)
Hoeve Hof ter Poorte hoeve met woonhuis gedateerd 1787 in zijpuntgevel. Eenlagig woonhuis van acht traveeën met verankerd bakstenen parement.


ID: 90162 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Diksmuidse Boterweg 34 (Meulebeke)
In oorsprong omwalde hoeve waarvan de site minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, thans met 19de- en 20ste-eeuwse bestanddelen. Lange oprit met losse verharding naar omhaagd erf met open, witgeschilderde betonnen afsluiting met draad. Toegang via witgeschilderde pijlers met bolbekroning. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken.


ID: 90165 | Bouwkundig element

Goed te Barteloos

Oude Paanderstraat 4 (Meulebeke)
Historische hoeve met imposante schuur, tabaksast en nieuw woonhuis. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 worden op een beboomd perceel aan de westzijde, in de knik van de weg, twee parallelle gebouwen weergegeven, aan noord- en oostzijde omgeven door een gracht. De Ferrariskaart (1770-1778) toont een bijkomend haaks volume aan de westzijde.


ID: 90166 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Paanderstraat 6 (Meulebeke)
Historische hoeve met oud woonhuis en 20ste-eeuwse bijgebouwen. Erf met losse verharding en open, witgeschilderde betonnen afsluiting aan de straat. Aan noordzijde, witgeschilderd en verankerd éénlagig woonhuis van zeven ongelijke traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op straat; mechanische pannen); dakruiter met klokje.