Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 90270 | Bouwkundig element

Hoeve

Vijfstraat 7 (Meulebeke)
Diepergelegen hoeve waarvan het erf met een gebouw op een kaart bij het landboek van 1654-1656 weergegeven wordt. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) worden het woonhuis en een groot en klein bijgebouw weergegeven.  Na afbraak van de bijgebouwen in 1847 en 1860, breidt men in 1907 het woonhuis met een bakhuis en een bijgebouw uit. Eénlagig, verankerd, bakstenen woonhuis met geïncorporeerde schuur en stal onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 90278 | Bouwkundig element

Hoeve

Vossekotstraat 19 (Meulebeke)
Hoeve waarvan de site minimaal tot de eerste helft van de 19de eeuw opklimt, zie weergave van twee losstaande gebouwen met bakhuis op het primitief kadasterplan (circa 1830) met tweede erftoegang aan de zuidzijde. In 1852 laat Henricus Ysenbrandt uit Tielt de oude landgebouwen door nieuwe hoevegebouwen vervangen. In 1889 wordt het woonhuis nogmaals afgebroken en vervangen door het huidig woonhuis. Losstaande, verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 90287 | Bouwkundig element

Hoeve

Vuilputstraat 110 (Meulebeke)
Hoeve waarvan de site minimaal tot de eerste helft van de 19de eeuw opklimt, zie weergave van woonhuis en thans verdwenen bijgebouwen op de Atlas der Buurtwegen (1846). Hoevegebouwen in de loop van de 19de en de 20ste eeuw aangepast en uitgebreid.


ID: 90282 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vuilputstraat 80 (Meulebeke)
Achteringelegen historische, in oorsprong omwalde hoeve gelegen op een site die minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, waarop het huidige woonhuis teruggaat met 20ste-eeuwse bijgebouwen.


ID: 90284 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vuilputstraat 90 (Meulebeke)
Hoeve waarvan de site minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, thans met 19de- en 20ste-eeuwse gebouwen. Aan de straat, erftoegang met roodgeschilderd ijzeren hek tussen vlak afgedekte, bakstenen pijlers. Losstaande, verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak (rode en zwarte Vlaamse pannen).


ID: 75910 | Bouwkundig element

Hoeve Grote Bamburg

Bamburgstraat 110, 130 (Middelkerke)
Hoeve, kort na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd op site van vooroorlogse hofstede. Wederopbouwarchitectuur, aansluitend bij traditionele, regionale hoevebouw confer opstelling: losse, lage bestanddelen rondom een begrint erf waarop hondenhok en waterput; boerenhuis ten oosten; stal en schuur met wagenhuis ten noorden; aanplantingen: omringend weiland met populieren en wilgen ten zuiden en ten westen; rondom sporen van omwalling.


ID: 54898 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brugsesteenweg 117 (Middelkerke)
Hoeve, gelegen nabij en ten oosten van de IJzer. Afgebeeld op Ferrariskaart van 1770-1778, heropgebouwd naar ontwerp van architect J. Vinck in 1920 in aansluiting met de regionale hoevebouw confer opstelling: losse lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een verhard erf.


ID: 55077 | Bouwkundig element

't Keizerhof

Brugsesteenweg 39 (Middelkerke)
Hoeve, gelegen ten zuiden van het Spermaliegeleed. Historische hoeve aangeduid op Ferrariskaart van 1770-1778. Verzorgde wederopbouwarchitectuur met accentuering van de regionale bouwkenmerken confer opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een erf aan noordzijde toegankelijk via een geasfalteerde oprit.


ID: 55078 | Bouwkundig element

Spermaliehof

Brugsesteenweg 41 (Middelkerke)
Kwaliteitsvolle wederopbouwhoeve gesigneerd architect T. Raison en gedateerd door middel van gevelsteen "Spermaliehof herbouwd in 1920", qua stijl de doorsnee-wederopbouwhoeven overstijgend en aansluitend bij het bouwprogramma aangegeven door de architecten T. Raison en A. Ronse in het boek "Fermes et constructions rurales en West-Flandre".


ID: 54893 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Brugsesteenweg 81 (Middelkerke)
Aan de straat gelegen wederopbouwhoevetje aansluitend bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw confer opstelling en indeling: losse, lage bestanddelen L-vormig opgesteld rondom erf; ten noorden aan de straat gelegen boerenhuis van drie traveeën, ten oosten stalvleugel.