Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

838 resultaten


ID: 130075 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Hemelrijk (Zwalm)
Een hoog opgesleunde eik is als hoekboom geplant in de hoek van een kadastraal perceel dat als weiland in gebruik is.


ID: 130090 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Hemelrijk 1 (Zwalm)
Achteraan op het erf van het voormalige boerenhuis staat een hoog opgesleunde eik die er als hoekboom is geplant. De boom is er geplant om de kadastrale hoek te fixeren tussen het erf het aanpalende weiland en het achtergelegen bosperceel.


ID: 130335 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Heuvelgem 23 (Zwalm)
Het erf bij de hoeve Heuvelgem 23 situeert zich hoog, net achter het steile talud dat zich langs de straat bevind. Om de stabiliteit van het talud te verzekeren werd er een houtkant aangelegd. De houtkant is samengesteld uit linde, haagbeuk, meidoorn, es, eik, vlier en olm. Ze worden als hakhout beheerd, verschillende zijn uitgegroeid tot boom en worden geknot. Er zijn ook aanplantingen van laurierkers en dwergcypres. Naast het belang van de houtkant als versteviger van het talud werd hij tevens nuttig als leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.


ID: 130295 | Landschappelijk element

Twee knotbomen van zomereik en gewone es

Kamperstraat (Zwalm)
Langs de Kamperstraat, in de rand van een perceel dat met populieren is beplant, staan twee traditioneel geknotte bomen, een zomereik en een gewone es.


ID: 130119 | Landschappelijk element

Eikendreef als deel van ganzenvoet kasteeldomein Beerlegem

Kasteeldreef (Zwalm)
De eikendreef heeft een lengte van 350 meter en is onderdeel van een ruimer drevenstelsel in de vorm van een ganzenvoet en dateert uit de periode van de heraanleg van het park tussen 1814 en 1830. De ganzenvoet is een drevenpatroon bestaande uit vijf dreven die vertrekken aan de voorhof van het kasteel. Het betreft hier een relatief jonge eikenaanplant binnen de contouren van een op de kadasterkaart ingetekende percelering. De plantafstand tussen de bomenrijen is acht meter en is eveneens acht meter in de rijen.


ID: 45149 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beerlegem

Kasteeldreef 3-4, 8 (Zwalm)
Kasteeldomein van Beerlegem van circa 60 hectare, gelegen in de vallei van de Munkbosbeek, vermoedelijke teruggaand tot een middeleeuwse site met walgrachten. Omgracht voorhof met smeedijzeren inrijhekken van 1860-61 en dienstgebouwen uit 1773 en 1788. Kasteel gelegen binnen een brede rechthoekige omgrachting uitgebreid tot rechthoekige vijver, axiaal verbonden met het voorhof door een stenen brug. Bouw van een nieuw kasteel circa 1730 en verbouwd in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect O. Geerling in 1872-76. Kasteel en bijgebouwen na oorlogsschade hersteld onder leiding van architect M. Vossaert. Deels omhaagd park met omgrachtingen, vijvers en fonteinen, heraangelegd tussen 1814 en 1830, ten noorden van het kasteel in geometrische stijl met ganzenvoet en toegangsdreef en ten zuiden in landschappelijke stijl met lemen "kluizenaarswoning" en vista in zuidoostelijke richting over de Munkbosbeek en een licht glooiende weide. Ten westen ijskelder van 1843.


ID: 130174 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud van holle weg

Konkelstraat (Zwalm)
De Konkerstraat is een holleweg die diep geƫrodeerd is in de oostelijke steile helling van de vallei van de Moldergembeek. Om verdere erosie te beperken werden onder andere de taluds van de holle weg beplant, meestal met hakhout. De beplanting al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt bestaat uit esdoorn, hazelaar, es, canadapopulier, boskers, zomereik, vlier, linde en olm.


ID: 130215 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom in houtkant

Krekelstraat (Zwalm)
Hoog boven een talud langs de Krekelstraat staat een oude geknotte zomereik. Hij staat er in de hoek van een kadastraal perceel en is er op traditionele wijze als hoekboom aangeplant. Volgens de kadaster kaart markeert de boom er een nog steeds gekende kadastrale situatie.


ID: 130216 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Krekelstraat (Zwalm)
Een houtkant op het talud langs de Krekelstraat en langs de steile losweg naar de hoger gelegen akker, is er van oudsher beplant. De aanplantingen zijn zoals de traditie het voorschrijft uitgevoerd op de kop of in de bovenste helft van het talud. De houtkant heeft tot doel om het talud te verstevigen en om op deze wijze erosie te bestrijden en werd als hakhout beheerd en voorzag in: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130123 | Landschappelijk element

Knoteik op talud

Munkbosstraat (Zwalm)
Een mooi gevormde knoteik staat in de wegberm langs de Munkbosstraat. Bij het begin van een losweg markeert hij daar de hoek van het perceel en dit op de plaats waar de straat een bocht maakt. Hij combineert de functies van hoekboom en leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.