Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1968 resultaten


ID: 88728 | Bouwkundig element

Dorpscafé

Dorpsstraat 7 (Jabbeke)
Café vlakbij de parochiekerk, teruggaand op de 17de-eeuwse herberg "De Klokke" en bijhorende 18de-eeuwse smidse.


ID: 88861 | Bouwkundig element

Herberg en afspanning De Steenoven

Gistelsteenweg 157 (Jabbeke)
Voormalige herberg en afspanning "De Steenoven", volgens het kadaster gebouwd in 1868 in opdracht van de Brugse brouwer Firmin Jooris. De bouwaanvraag van deze woning, daterend van 1866 en ingediend door Jooris, werd bewaard in het gemeentearchief van Jabbeke, evenwel zonder tekeningen.


ID: 88833 | Bouwkundig element

Herberg

Gistelsteenweg 548 (Jabbeke)
Voormalige herberg, breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), dat circa 1869 voor herbergier Désiré Vanhille werd opgetrokken.


ID: 88772 | Bouwkundig element

Herberg Halfweghuis

Halfweghuisstraat 9 (Jabbeke)
Voormalige herberg "Halfweghuis", gelegen op het kruispunt van de oorspronkelijke Gistelsteenweg met de Kasteeldreef, precies halfweg tussen Brugge en Gistel, wat de naam verklaart. De herberg werd eind 18de of begin 19de eeuw gebouwd. Behalve het hoofdvolume aan de straat, werden alle bijgebouwen meermaals verbouwd. In 1834 registreert het kadaster herbergier Pieter Samey als eigenaar. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de herberg duidelijk afgebeeld en benoemd als "Halfweghuis, cabaret".


ID: 88880 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Varsenare

Oude Dorpsweg 70 (Jabbeke)
Half vrijstaand rood bakstenen gebouw ten noorden van de kerk. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Centrale deurtravee geaccentueerd door getrapt dakvenster. Segmentboogvensters met nieuw schrijnwerk.


ID: 88881 | Bouwkundig element

Herberg Het Schaekhof en brouwerij Den Anker

Oude Dorpsweg 71-73 (Jabbeke)
Voormalige herberg "Het Schaekhof", met achterliggend de voormalige brouwerij "Den Anker". De herberg zou voor het eerste vermeld zijn in een document van 1550-51, en zou vanaf midden 18de eeuw gecombineerd worden met een brouwerij. In de 19de eeuw eigendom van de Brugse notaris Bernard Verhulst. Brouwerij en herberg sloten in 1920 definitief de deuren.


ID: 88892 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg De Halve Mane

Vaartdijk-Noord 2, Westernieuwweg 90 (Jabbeke)
Hoeve met losse bakstenen bestanddelen, waarvan het ruime woonhuis langs de Westernieuwweg vermoedelijk in kern 17de-eeuws is en vanaf de 18de eeuw herberg "De Halve Mane" huisvestte. In het verlengde van dit woonhuis, een laag stalgebouw uit 1878, verbreed in 1975. Ten oosten van het woonhuis, een erg lang, smal stalvolume dat in kern 18de-eeuws is, maar in de 19de eeuw in verschillende fases werd verlengd.


ID: 88893 | Bouwkundig element

Herberg Te Nieuwwege

Vaartdijk-Noord 3 (Jabbeke)
Herberg deel uitmakend van het ensemble van herberg, woningen en kapel aan de brug over het kanaal Brugge-Oostende in de wijk Nieuwege. Verankerde baksteenbouw van één bouwlaag en zes traveeën onder pannen zadeldak met dakschild aan de kant van dekapel, doorbroken door drie moderne dakkapellen. Witgepleisterde lijstgevel met gepekte plint, rechthoekige muuropeningen waarin nieuw schrijnwerk, bewaarde luikduimen.


ID: 88905 | Bouwkundig element

Hoeve Clarahof

Westernieuwweg 86 (Jabbeke)
Hoeve, volgens de literatuur "Clarahof" of "Sinte-Claerenhoeve" genoemd, opgetrokken circa 1879 in opdracht van Alfred de Man-van Caloen, op grond die tot voor de onteigeningen in de Franse tijd aan het Brugse klooster van de Kartuizerinnen behoorde. De naam van de hoeve verwijst naar de vroegere landerijen en hoevegebouwen die sinds 1293 in het bezit van het Sint-Claraklooster in Brugge waren, maar eigenlijk aan de andere kant van de Westernieuwweg waren gelegen. Hoeve met losse geelbruine bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, gelegen aan de straatkant van een deels gekasseid, deels met cement verhard erf. Volledig onderkelderde gebouwen, die in het oog springen door de mooie, veelzijdige uitbouw aan de zijpuntgevel van het woonhuis.


ID: 39850 | Bouwkundig element

Afspanning Op het Santvliet

Aarschotsebaan 96 (Kampenhout)
Boerenhuis, haakse stal en recent dienstgebouw ter plaatse van een vroegere schuur, uitziend op een geplaveid erf.