Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1059 resultaten


ID: 86564 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deinsesteenweg 37 (Tielt)
Hoeve met losstaande bestanddelen gelegen langsheen de westzijde van de Heilige Sacramentstraat. De oudste gebouwen klimmen minimaal op tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 86579 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Goed te Karels

Dentergemstraat 18 (Tielt)
Historische, voorheen omwalde hoeve toegankelijk via lange rechte erftoegang afgezoomd door jonge bomen, met op de noordelijke hoek Sint-Apolloniakapel. Imposante hoevegebouwen in U-vorm omheen het erf. Toegang gemarkeerd door ijzeren hek. Restant van omgrachting of poel aan zuidwestzijde. Ten oosten van het erf, eenlagig woonhuis (1847) van zes traveeën onder zadeldak. Ten noorden van het erf, stalvleugel gedateerd "1882". Ten zuiden parallel imposant schuurvolume, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Dwarsschuur met geïntegreerd wagenhuis. Ten zuidwesten van het erf half ondergrondse bakstenen aardappelkelder met rondboogingang, afgesloten door traliehek. Ten zuidoosten, deels begroeide rotskapel met nis waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw.


ID: 87098 | Bouwkundig element

Goet te Olsene

Haantjesstraat 41 (Tielt)
Historische hoeve met boerenhuis en site opklimmend tot de 16de eeuw. Het Goet te Olsene was een leengoed van de baronie van Poeke. Losstaande hoevegebouwen in verankerde baksteenbouw onder zadeldaken, in U-vorm rondom een onverhard en met gras begroeid erf met restant van een walgracht ten zuiden. Hoofdtoegang langs noordoostelijke erfoprit in grind, erftoegang via ijzeren hek. Aan oostzijde van het erf, ten noordoosten van het boerenhuis, een kleine stal met rechthoekige deuropeningen en kleine stalvenstertjes. In het verlengde ten noorden een groter stal-schuurvolume met licht getoogde muuropeningen en rechthoekige poorten, met aangebouwde hangar ten noorden.


ID: 87129 | Bouwkundig element

Hof van Hames

Kasteelhoevestraat 3 (Tielt)
Restant van het Hof van Hames, Kasteelhof van Hames of 't Gravekasteel, een voormalige omwalde historische kasteelhoeve. In 2001 werd het 17de-eeuwse poortgebouw, het woonhuis en een oud stalvolume afgebroken. De toen resterende gebouwen, namelijk een stal- en schuurvleugel met wagenhuis op L-vormige plattegrond, dateerden naar verluidt uit 1910.


ID: 87145 | Bouwkundig element

Hoeve Moeninckhof

Nagelstraat 26 (Tielt)
Historische hoeve met losstaande bestanddelen, gelegen aan het begin van de voormalige Vlaagtmolenvoetweg. Het boerenhuis is in kern mogelijk teruggaand tot de 16de eeuw, zie schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600). Landgebouwen klimmen minimaal op tot 1830, zie voorkomen op primitief kadasterplan.


ID: 87154 | Bouwkundig element

Groot Goet ten Broucken

Neringenstraat 39 (Tielt)
Hoeve "Groot Goet ten Broucken", ook "Kerkegoet" genoemd. Historische omwalde hoeve met 18de-eeuws woonhuis met oudere kern, als centrum van de Kanegemse Sint-Baafsheerlijkheid teruggaand tot de 10de eeuw. Hoeve met losstaande bestanddelen, gelegen rondom een begraasd erf met centrale poel en met boomgaard aan zuidzijde, het geheel wordt rondom omsloten door een hoefijzervormige omwalling. Aan oostzijde van het erf staat een éénlaags boerenhuis in witgekalkte verankerde baksteenbouw, van tien traveeën onder overkragend zadeldak, aan oostzijde gedragen door houten kardoezen. Woonhuis vermoedelijk grotendeels daterend uit 1761, maar met oudere kern. Aan zuidzijde van het erf staat een lange lage stalvleugel met oostelijk wagenhuisgedeelte, opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 86831 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Tomme

Rijkegemkouterstraat 7 (Tielt)
Grote hoeve toegankelijk via rechte erfoprit. Onverhard erf met half gesloten opstelling van de bijgebouwen aan de noordzijde en losstaand woonhuis aan zuidzijde, de oudste hoevegebouwen die wellicht teruggaan tot de 17de eeuw. Restant van gracht aan zuidoostzijde; mestvaalt op het erf. Verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken.


ID: 87178 | Bouwkundig element

Hoeve Strichtensgoed

Strichtensgoedstraat 1 (Tielt)
Historische hoeve met deels omwald woonhuis op terp teruggaand tot 1773 doch met oudere kern, en landgebouwen uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Als centrum van gelijknamige middeleeuwse heerlijkheid klimt de site minimaal op tot 1290. Het boerenhuis met terp en hoefijzervormige omwalling is beschermd als monument; de omgeving van de hoeve, met inbegrip van het erf en de bijgebouwen is beschermd als dorpsgezicht.


ID: 87180 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Viggezele

Viggezelestraat 2 (Tielt)
Historische deels omwalde hoeve met losse bestanddelen bestaande uit opperhof met boerenhuis en neerhof met hoevegebouwen, namelijk een landgebouw bestaande uit stal, overdekte mestvaalt en voederhok ten oosten en een voormalige paardenstal ten noordoosten.


ID: 87077 | Bouwkundig element

Hof 't Wallant

Vinktstraat 134 (Tielt)
Historische hoeve minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van vijf volumes op de Ferrariskaart (1770-1778), met voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen. "Groot Wallant" wordt volgens De Flou pas voor het eerst vermeld in 1905, als een oud leengoed. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het "Groot goed te Wallant" en het "Klein goed te Wallant". Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, gelegen aan de zuidzijde van de Vinktstraat en bereikbaar via een erfoprit in losse verharding. Begraasd erf afgesloten door overhoekse witgekalkte bakstenen hekpijlers met gepekte plint waartussen ijzeren hek met opschrift: "HET HOF VAN HET WALLE LAND". Aan westzijde van de erftoegang bevindt zich een grote poel. Hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw met gepekte plinten, onder licht overkragende zadeldaken.