Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 26576 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Durmstraat 14 (Gent)
Begraasd voorerf toegankelijk via ijzeren hek tussen geschilderde bakstenen pijlers. Voormalig boerenhuis (ten westen) uit de tweede helft van de 18de eeuw, schuin ingeplant ten opzichte van de straat.


ID: 26578 | Bouwkundig element

Hoeve

Durmstraat 23 (Gent)
Hoevetje schuin ingeplant ten opzichte van de straat. Toegankelijk langs twee bakstenen pijlers met jaartal 1878 op de dekplaat en rechts met Mariabeeldje in nis. Boerenwoning ten noorden, met oudere kern, van vier traveeën onder zadeldak met overhellend dekschild. Stallen uit de 19de eeuw, ten oosten en ten zuidoosten, laatstgenoemde met oude kern.


ID: 26580 | Bouwkundig element

Hoeve

Durmstraat 28 (Gent)
Hoeve in de straatbocht, toegankelijk langs dubbele hekpijlers, in rechter pijler getoogd nisje met Heilig Hartbeeld. L-vormige gebouwen van baksteen met ten zuiden ruime schuur onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw of ouder. Boerenwoning ten oosten met zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), daterend van 1849.


ID: 26581 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kervijn d'oudt Mooreghem

Durmstraat 29-39, 43, 31A, 33A, 35A, 37A (Gent)
Ruim, omwald domein, toegankelijk via ijzeren hek tussen dubbele hekpijlers met vaasbekroning. Het domein met park in landschappelijke stijl omvat onder andere een ijskelder ten zuiden aan de walgracht en ten noordoosten van het landhuis ruime dienstgebouwen van 1851, verbouwd op U-vormig grondplan in 1886, rondom een met gras begroeid en gekasseid plein met pomp en duiventil. In 1884 werd het huidige kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect J. Schadde opgetrokken.


ID: 26589 | Bouwkundig element

Villa Spaans huis

Eeklostraat 127 (Gent)
Landhuis met beboomd voorerf. Voormalige bakstenen toegangspoort: pijlers met steunbeer op arduinen sokkel uit de 16de eeuw, heden omgevormd tot hekpijlers. Oude woning in 17de-eeuwse-stijl. Witgeschilderde gevels op gepikte plint met kruiskozijnen, zijtrapgevel en dakvensters met tuitgevel. Ten westen, resterend dienstgebouwtje met gewitte gevels op gepikte plint onder zadeldak.


ID: 26588 | Bouwkundig element

Villa ontworpen door J. Cloostermans

Eeklostraat 53 (Gent)
Villa volgens gevelsteen in een hekpijlertje gebouwd naar ontwerp van J. Cloostermans in 1932. Geel bakstenen gebouw met plat dak opgetrokken in nieuwe zakelijkheid. Typisch voorbeeld van de landelijke villa's in deze stijl door de afgeronde en verspringende gevelvlakken met veelvuldig gebruik van terrassen aan de zuidkant.


ID: 26323 | Bouwkundig element

Maeshoeve

Elshout 35 (Gent)
Hoeve met losse bestanddelen met oprit tussen bakstenen hekpijlers met zadeldakje en twee hoge linden. Witgekalkte en verankerde boerenwoning op gepikte plint met links aanleunende stal onder doorlopend zadeldak, in kern uit de 18de eeuw. Ten westen, dwarsschuur met rechthoekige muuropeningen.


ID: 19497 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Empireherenhuis ontworpen door J.-B. Pisson met tuin

Ferdinand Lousbergskaai 32 (Gent)
Oorspronkelijk buitenhuis, volgens oude aquarel paviljoen van N. Blancart gebouwd door Pisson in 1793, later, in aangepaste vorm uit tweede helft 19de eeuw zogenaamd "Villa De Groote". Alleenstaand herenhuis in empirestijl met bepleisterde lijstgevels. Vanaf 1949 openstelling van de tuin met vijver als Koningin Astridpark met bronzen beeld van Koningin Astrid van J. De Decker (1960). Tuin aan de straatzijde afgesloten met ijzeren hekken en arduinen hekpijlers met bolbekroning. Behouden achthoekig tuinpaviljoentje daterend uit eind 19de eeuw.


ID: 18237 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Antonius van Paduaparochie met tuin

Forelstraat 60, 60A (Gent)
Neogotische pastorie opgetrokken als een totaalontwerp met de kerk in 1898-1901, naar ontwerp van architect Geirnaert in een sobere vormgeving eigen aan de late 19de-begin 20ste eeuw als centrum van de nieuwe stadswijk Heirnis. Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een tweesnijdend zadeldak belegd met natuurleien, met trapgeveltop boven de linkse drie traveeën. Hoeknis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind. Achteraan aansluitend kantoor van de pastoor, opgevat als een éénlaags gebouwtje van één travee met een schilddak. Tussen de pastorie en de kerk sluit een hek de toegang tot de achterliggende tuin af.


ID: 26533 | Bouwkundig element

Alleenstaand burgerhuis

Frans De Mildreef 15 (Gent)
Alleenstaand ruim burgerhuis van het dubbelhuistype met vijf traveeën en twee bouwlagen, onder mansardedak, volgens kadastergegevens van 1891. Voortuin afgesloten door middel van ijzeren hek en haag, toegang tussen vierkante gemetste bakstenen hekpijlers op de hoek. Links aangrenzende gemetste bakstenen toegangspoort van de verdwenen Hofmeierij.