2943 resultaten
ID: 26607 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Mariakerkeplein 1 (Gent)
De eerste pastorie dateerde uit de 17de eeuw, heropgebouwd in 1782 en met één verdieping verhoogd in 1853. In 1859 omsloten door witgekalkte muur met ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning. Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakruitertje. Linker aanbouwsel met één bouwlaag onder lessenaarsdak en haaks op hoofdgebouw ouder dienstgebouw met gewitte gevel, gepikte plint en zadeldak. Omgevende beboomde en ommuurde tuin.
ID: 26606 | Bouwkundig element
Mariakerkeplein 2 (Gent)
Oudste vermelding in 937, volgens De Potter en Broeckaert. Waarschijnlijk in oorsprong een driebeukige transeptloze romaanse kerk van vier traveeën met ingebouwde oostelijke toren en koor uit de 10de eeuw., door de eeuwen meermaals aangepast en uitgebreid. De achtkantige kruisingstoren is een der weinig originele onderdelen van de kerk, vermoedelijk opklimmend tot de 10de eeuw. De basilicale kerk vertoont een plattegrond met een driebeukig schip van vijf traveeën.
ID: 26630 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Mendonkdorp 56 (Gent)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak naar ontwerp van E. de Perre-Montigny van 1863. Verankerd bakstenen gebouw met voorgevel tussen hoekpilasters en aflijnend baksteenfries. Omgevende, deels ommuurde tuin.
ID: 20809 | Bouwkundig element
Nieuwewandeling 89 (Gent)
Cellengevangenis, gebouwd in 1859-1861 naar ontwerp van architect Francis Derre. Het plan van de gevangenis is een imitatie van de gevangenis van Pentonville bij Londen van 1840. Het terrein waarop de gebouwen ingeplant zijn is een onregelmatige negenhoek afgebakend door een muur met rondgang voor de bewaking; de bredere zijde aan de straatkant bevat het poortgebouw, een bak- en natuurstenen constructie geïnspireerd op middeleeuwse versterkte burcht. Links van de inkompoort bevindt zich een gedenksteen ter nagedachtenis van tijdens de Tweede Wereldoorlog gefusilleerde politiek gevangenen.
ID: 26681 | Bouwkundig element
Onze Lieve Vrouwdreef (Gent)
Neogotische baksteenbouw opgetrokken naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters in 1877 tegen de zuidoostelijke hoek van de basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en omringd door een ommuurde tuin. L-vormig patershuis zijdelings aansluitend tegen de zuidelijke sacristie van de basiliek. Neogotische baksteenbouw met verzorgde detaillering en vrij gaaf bewaard karakter.
ID: 26679 | Bouwkundig element
Onze Lieve Vrouwdreef 2 (Gent)
Ommuurd, eenvoudig bakstenen schoolgebouwencomplex met lichte neogotische inslag gesitueerd op de hoek met het Basiliekplein en de Onze Lieve Vrouwstraat. Stichting van 1886-1887 betaald door markgravin de Courtebourne, nadien uitgebreid aan de Onze Lieve Vrouwdreef in 1888. Kapel van 1889 in 1910 vervangen door grotere kapel.
ID: 20840 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Oude Houtlei 50, 56-58, Wellingstraat 32 (Gent)
De laat 19de-eeuwse Poortakkerkapel en het bijhorend kloostercomplex met kloostertuin vormen een voorbeeld van neogotische bouwkunst, een constructie van vooraanstaande kunstenaars voor de neogotiek, namelijk Arthur Verhaegen in samenwerking met Jean-Baptiste Bethune en Florimond Van de Poele. Het goed bewaard geheel dankt zijn architecturale kwaliteiten onder meer aan het totaalconcept en de consequente eenheidsstijl.
ID: 26396 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Oude-Abdijstraat 56 (Gent)
Classicistische pastorie opgetrokken in opdracht van de Abdij van Drongen in 1773. Het is een representatief voorbeeld van een pastorie uit de tweede helft van de 18de eeuw die haar volledige configuratie inclusief tuin, ommuring met kapel en koetshuis heeft bewaard.
ID: 126562 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Palinghuizen 143 (Gent)
De Westerbegraafplaats werd in 1873 in gebruik genomen als seculiere begraafplaats voor voornamelijk vooraanstaande burgers. De toegangsgebouwen en de afsluitingsmuur werden tussen 1867 en 1882 opgericht naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect Adolphe Pauli. Het park werd aangelegd door Louis Van Houtte en Ambrosius Verschaffelt. Dit type van begraafplaats met een ‘tuin der doden’ in landschapsstijl komt in ons land nog zeer zelden voor.
ID: 26886 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Pastorijdreef 2 (Gent)
Ruim dubbelhuis met voortuin afgesloten door een ijzeren hek op bakstenen voet, rechts omhaagd en pastorietuin met deels bewaarde aanleg. Voorgevel in neogotische stijl, volgens bouwaanvraag van 1881 en gesigneerd V. Hoecke, bouwkundige.