Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 89028 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kasteelhoek 15 (Beernem)
Hoeve volgens het kadaster fasegewijs tot stand gekomen: woonhuis gebouwd in 1868 en vergroot in 1911. In hetzelfde jaar wordt ook de vrijstaande dwarsschuur opgetrokken. Het boerenhuis is een éénlaags breedhuis van drie traveeën met een geïntegreerde stal onder pannen zadeldak.


ID: 89032 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met geïntegreerde stal

Kasteelhoek 37 (Beernem)
Boerenarbeiderswoning met geïntegreerde stalvleugel, volgens het kadaster opgetrokken in 1928 en uitgebreid in 1974. Hoofdvolume van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak gevat tussen twee puntgevels, linker puntgevel voorzien van een beeldnis.


ID: 89033 | Bouwkundig element

Beverhoutshoeve

Kasteelhoek 38 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels geasfalteerd erf. Het gebouwenbestand is fasegewijs tot stand gekomen. Boerenwoning is samenstel van drie volumes. Hoofdvolume van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Oudere kern vermoedelijk teruggaand tot het begin van de 19de eeuw. Het huidige uitzicht dateert volgens het kadaster van 1931. Hierbij aansluitend een lager volume, afgebeeld op de kaart van Ferraris van 1770-1778.


ID: 89034 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kasteelhoek 39 (Beernem)
In 1862 worden volgens het kadaster alle bestaande gebouwen afgebroken en wordt het huidige vrijstaand woonhuis met ten westen twee landgebouwen gebouwd. In 1974 wordt één hiervan afgebroken en worden drie bijkomende nutsgebouwen opgetrokken. Boerenwoning met geïntegreerde stalvleugel. Verankerde witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint. Vrijstaand nutsgebouw aan de straatzijde, vermoedelijk oorspronkelijk in gebruik als varkensstal.


ID: 89379 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kauter 19 (Beernem)
Vrijstaand breedhuis met achterliggende stallen, gebouwd in 1933. Parement van gele en oranje baksteen met dudokvoeg. Dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen met verticale beklemtoning door centrale halfronde hogere middentravee. Ten oosten wordt het perceel afgesloten door een bakstenen muur en een smeedijzeren hekken voorzien van betonnen schamppalen.


ID: 89227 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerd stalgedeelte

Kernemelkstraat 8 (Beernem)
Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerd stalgedeelte. Het woonhuis is reeds opgetekend op het pre-kadastraal plan van 1809 en op dezelfde manier weergegeven op het primitief kadasterplan van 1830.


ID: 89254 | Bouwkundig element

Hoeve Kapellenhof

Knesselarestraat 148 (Beernem)
In 1836 wordt op een toen nog onbebouwd perceel een hoeve bestaande uit drie losse bestanddelen gebouwd, met name een boerenhuis, een bakhuis en een stal/schuur. Het huidige uitzicht van het boerenhuis dateert volgens het kadaster van 1928.


ID: 89255 | Bouwkundig element

Café en hoeve Industriehof

Knesselarestraat 167 (Beernem)
Losse bestanddelen, fasegewijs tot stand gekomen. Volgens het kadaster wordt het woonhuis gebouwd in 1873. In 1937 worden op het perceel een stal en een schuur gebouwd. In 1942 wordt de schuur in zuidelijke richting uitgebreid. Ten noorden wordt een bijkomend landgebouw gebouwd.


ID: 89256 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Tinhout

Knesselarestraat 178 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Het primitief kadasterplan van circa 1830 geeft een boerenhuis met geïntegreerde stal en twee vrijstaande bijgebouwen weer. In 1878 wordt volgens het kadaster het bestaande boerenhuis uitgebreid in zuidelijke en oostelijke richting. Ten zuiden van het boerenhuis worden nutsgebouwen bijgebouwd. De bestaande schuur aan de straatzijde wordt eveneens uitgebreid in zuidelijke richting.


ID: 89258 | Bouwkundig element

Site Wulfsberge

Knesselarestraat 194-196 (Beernem)
De historische site bestaat uit een opperhof en een neerhof met deels gedempte omwalling en grachten, een langgerekte weide als restant van de oorspronkelijke toegangsweg, enkele beboste percelen en omliggende akkers en weiden. Op het voormalig opperhof staan het woonhuis en enkele constructies zoals stallen en bergruimtes. Ten noorden van het woonhuis ligt een boomgaard. Op het neerhof staat de hoeve met woonhuis, schuren, stallen en wagenhuis. Ten noorden ervan staat de omgebouwde en uitgebreide remise van het kasteel en een hangar. Vermelde constructies dateren deels uit de 18de eeuw en uit de 19de en de 20ste eeuw.