Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1246 resultaten


ID: 13562 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Renesse

Lierselei 28-32, 84 (Malle)
Omwald kasteel in U-vorm met koesthuis, rentmeesterswoning en boswachterswoning gelegen in een deels ommuurd domein. Kasteelpark met vijvers, dreven, bomenrijen, ijskelder en paviljoen, parkbos, solitaire bomen en bomengroepen.


ID: 307514 | Landschappelijk element

Mostheuvellaan

Mostheuvellaan (Malle)
De Mostheuvellaan, of in de volksmond ‘Blokskensweg’ genoemd, is een zijweg van de Antwerpsesteenweg die is aangelegd met rechthoekige betontegels in halfsteensverband. De weg werd aangelegd in 1932 door de paters van Westmalle om toegang te hebben tot hun weiland Het Groot Moer aan het einde van de straat. De betonblokken werden door de paters zelf vervaardigd in hun atelier. Deze weg vormt een van de laatste getuigen van een historische praktijk binnen de abdij en illustreert hoe de paters het abdijdomein en de bezittingen inrichtten en beheerden.


ID: 135047 | Landschappelijk geheel

Blaasveldbroek en omgeving

Heffen (Mechelen), Blaasveld, Heindonk, Willebroek (Willebroek)
Blaasveldbroek en omgeving is gelegen in de gemeente Willebroek, net ten zuiden van de Rupel. Blaasveldbroek een nat gebied in de alluviale vlakte van de Rupel met landduinen en kreeg zijn huidige vorm in de vroege middeleeuwen ten gevolge van een afwisseling van veenvorming en overstromingen. Na het indijken van de Rupel, werd de vallei in cultuur gebracht. De talrijke vijvers zijn sporen van turfwinning op relatief grote schaal. De relatie tussen bodem en landgebruik en vegetatie is nog redelijk goed aanwezig en dit vochtig tot natte gebied heeft dan ook een rijke en specifieke fauna en flora. Vermeldenswaardige erfgoedelementen zijn het redelijk gave kasteeldomein in zuidwestelijke hoek, de St.-Franciscuskapel en een unieke tamme kastanje van meer dan 300 jaar oud.


ID: 305205 | Landschappelijk element

Parallelweg naar Klein Broek

Heffen (Mechelen)
Waar de Schotelveldstraat een bocht maakt naar het westen, loopt de weg als half harde dreef rechtdoor. De dreef is langs weerszijden beplant met een rij opgaande beuken, zowel rode als gewone beuk. De dreef markeert in dit bosperceel de weg naar het Klein Broek en komt uit bij een tweede dwarse beukendreef die naar 't Fonteintje leidt. Op de Kabinetskaart van de Ferraris wordt het tracé van deze dreef reeds afgebeeld als een voetweg die recht over de akkers naar het broek leidt, parallel met de hoofdweg. Ter hoogte van het broek kruist deze weg de administratieve grens tussen Brabant en Mechelen. Op de 19de-eeuwse Poppkaart wordt de weg aangeduid als 'Langveldwegel' die evenwijdig loopt met de Schotelveldstraat. De aanplant van de beukendreef gebeurde vermoedelijk pas in het begin van de 20ste eeuw.


ID: 1346 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Tivoli

Antwerpsesteenweg 92-96 (Mechelen)
Kasteel van 1802, omgeven door een beboomde tuin met centrale vijver, grasperk en grachten rondom. Poort en portierswoning aan de Antwerpsesteenweg.


ID: 1650 | Bouwkundig element

Landhuis Muysenhuys of Ter Donck

Bonheidensteenweg 25-33 (Mechelen)
In de 9de-10de eeuw een schans uitgegroeid tot waterburcht, huidig uitzicht van 1959-1965 naar ontwerp van architect Ruelens.


ID: 1418 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Emmaüs

Emmaüsdreef 20, 23 (Mechelen)
Ellipsvormig domein met verzorgd park en grachten rondom; laatclassicistisch kasteel, vergroot met polygonale, neogotische toren.


ID: 1595 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Expoel

Expoelstraat 2-6 (Mechelen)
Het kasteel uit het eerste kwart van de 18de eeuw, werd opgetrokken uit bak- en zandsteen en bevindt zich in het zuiden van een omhaagd landschappelijk park met grotendeels bewaarde omgrachting.


ID: 1453 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Kauwendaal

Kauwendaal 28-30 (Mechelen)
Ellipsvormig beboomd domein met grote vijver, kasteel en oostelijke dienstgebouwen, omringd door een slotgracht.


ID: 1627 | Bouwkundig element

Rendelbeekhoeve

Kleine Heide 11 (Mechelen)
Van het reeds in de 13de eeuw vermelde "Hof te Rendelbeck", is enkel de schuur bewaard. Tweebeukige langsschuur, vermoedelijk circa 1873 heropgebouwd (na brandschade), van zeven traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen); rondboogpoort gemarkeerd door boog van gesinterde baksteen; later, aangebouwd wagenhuis aan erfzijde.