Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2579 resultaten


ID: 19963 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Voortman met tuin

Vogelenzang 22-23 (Gent)
Het Huis Voortman was de luxueuze woning van de familie Voortman, die een textieldrukkerij had uitgebouwd. Het herenhuis werd gebouwd in 1816 naar het ontwerp van bouwmeester J.B. Pisson van 1810 en is een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een buitenhuis in empirestijl. De woning telt drie bouwlagen afgedekt met een schilddak en is voorzien van bepleisterde gevels op een arduinen plint. Het ontwerp wordt gekenmerkt door een revolutionair bouwplan en een uitgewerkte tuingevel in empirestijl met een geaccentueerde middenpartij en afgekante zijtraveeën. De woning werd in het tweede kwart van de 19de eeuw aan weerszijden vergroot. Bij de woning hoort een uitgestrekte landschapstuin met vijver.


ID: 127247 | Bouwkundig element

Centrum Vogelenzang

Vogelenzangpark 9-16, 17 (Gent)
Typisch voorbeeld van een naoorlogs sociaal huisvestingsproject, bestaande uit een complex met bejaardenwoningen en een gemeenschapslokaal, opgericht door de Stad Gent in 1961, zoals vermeld op de herdenkingssteen op het ontspanningscentrum.


ID: 26943 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Classicistische pastorie Sint-Catharinaparochie met tuin

Vroonstalledries 47 (Gent)
Volgens memoriaal gebouwd in 1768 in opdracht van bisschop Maximilianus Antonius van der Noot, bisschop van Gent in 1742-70, toen ook graaf van Evergem. Alleenstaand huis in ommuurde tuin afgesloten door een ijzeren hek tussen dubbele vierkante pijlers. Bakstenen gevel in classicistische stijl, dubbelhuistype in ossenbloedkleur geschilderd; vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakruitertje.


ID: 27007 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Zandvoordestraat 114 (Gent)
Woonhuis met één bouwlaag en lager zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig aan de straat) met linker zijaandak met muurvlechtingen, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 76445 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Grimmingeplein 1 (Geraardsbergen)
De pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie werd opgetrokken in 1776-177, vermoedelijk door architect Jan Baptist Simoens. Omringende deels ommuurde tuin.


ID: 8684 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pieters-Bandenparochie met tuin

Hasseltsestraat 13 (Geraardsbergen)
De pastorie van de Sint-Pieters-Bandenparochie werd gebouwd in 1752, het interieur werd in de 19de eeuw aangepast in empirestijl. De pastorietuin herbergt nog verwijzingen naar de 18de-eeuwse formele aanleg en bevat een brevierpad, prieel, vijver en een schaapsstal.


ID: 8713 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Aldegondeparochie met tuin

Kloosterstraat 1 (Geraardsbergen)
Pastorie met ommuurd voortuintje en deels ommuurde achtertuin. Dubbelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder schilddak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 8427 | Bouwkundig element

Herenhuis Geeraard

Lessensestraat 36 (Geraardsbergen)
Het neoclassicistische herenhuis Geeraard werd circa 1870 gebouwd door Louis Benjamin Bert-de l’Arbre.


ID: 8635 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin

Moerbekeplein 15 (Geraardsbergen)
Pastorie met voortuintje en recent verlaagde omheiningsmuur met aansluitende tuin. Sober dubbelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 8676 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Onkerzelestraat 155 (Geraardsbergen)
De pastorie is een alleenstaand dubbelhuis met typische gevelarchitectuur uit 1872-75 van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met klokkenruitertje en ligt in een deels ommuurde tuin aangelegd in landschappelijke stijl