Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 26532 | Bouwkundig element

Huis Bruxelman

Frans De Mildreef 5 (Gent)
Villa met burelen, volgens steen met opschrift in een van de samengestelde hekpijlers naar ontwerp van architect A. Van huffel en van 1925, vorm gegeven in een sobere baksteenarchitectuur met regionalistische inslag. Houten hek met merkwaardige middenstijl gesculpteerd in de vorm van een expressief masker.


ID: 26330 | Bouwkundig element

Goed ter Wilden

Gavergrachtstraat 21 (Gent)
Boomgaard met twee ongelijke obeliskvormige hekpijlers en brede oprit naar hoevegebouwen. Boerenhuis met thans gecementeerde gevel van vijf traveeën, uit het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 26331 | Bouwkundig element

Hoevegebouwen 't Goed van d'Hoogstraat

Gavergrachtstraat 65 (Gent)
Hoeve met losse bestanddelen, met ten noordoosten bewaarde dwarsschuur met oude kern, zie sporen van vroegere zijpuntgevel met muurvlechtingen. Later verruimde schuur met rechthoekige doorrit en getoogde deurtjes. Ten zuidwesten wagenhuis onder pannen schilddak.


ID: 26337 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Goed Jonckershof

Gijzelstraat 12-14 (Gent)
Reeds vermeld in het landboek van 1694 als omwald goed met bijhorende hofstede of hoveniershuis en gesitueerd in omwald park met grillige vijver, met 18de-eeuwse tuinaanleg. Heden brede gevel uit eind 18de en 19de eeuw van vijftien traveeën en een haakse vleugel rechts van drie traveeën uit begin 20ste eeuw. Twee bouwlagen hoog afgedekt met pseudomansardedak. Rechts kapel met driezijdige koorsluiting met bewaarde glas-in-loodramen.


ID: 26217 | Bouwkundig element

Open hoeve

Goedingenstraat 10 (Gent)
Open hoeve met boerenwoning en grote dwarsschuur met omhaagd voorerf toegankelijk via een ijzeren hek. Achterin gelegen boerenwoning van zes en één travee en één bouwlaag onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Grote dwarsschuur, op de rechter zijpuntgevel gedateerd 1873.


ID: 26598 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenestaakstraat, Kollekasteelstraat 5, 5A (Gent)
Losstaande hoevegebouwen met oude kern, maar aangepast in de 19de eeuw. Erf oorspronkelijk toegankelijk ten noorden langs ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers. Boerenhuis ten zuiden van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak en ten westen van het erf een grote dwarsschuur van 1885.


ID: 26599 | Bouwkundig element

Kasteel Herry

Groenestaakstraat 66 (Gent)
Circa 1830 werd door Gust Herry-Vispoel een kasteel gebouwd, en reeds verfraaid in 1837; wederopbouw in de jaren 1880, naar verluidt onder leiding van architect J. Schadde en laatste verbouwing in 1905. Heden bakstenen gebouw met ten noorden breed gebouw met voormalig aangepast wagenhuis. Toegang via ijzeren hek tussen dubbele bakstenen pijlers.


ID: 26600 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Afspanning In den groenen staek en omgeving

Groenestaakstraat 70, 70A (Gent)
De oude afspanning werd reeds als zodanig vermeld in 1784. Aan de straatkant bevindt zich een witgeschilderd bakstenen gebouw van één bouwlaag op gepikte plint met zadeldaken, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ernaast hekpijlers met ijzeren hek en afsluiting van erf met twee knotlindes. Ten oosten witgeschilderd wagenhuis, daterend van 1853. Bij de hoeve ligt een deels omhaagd weiland.


ID: 26601 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Groenestaakstraat 88 (Gent)
Voormalig boerenhuis met aanleunende stalvleugel uit de tweede helft van de 18de eeuw. Achterin gelegen en met behouden bakstenen hekpijler met niskapel. Witgeschilderde voorgevel, naar het erf (zuiden) gericht, van drie traveeën onder vernieuwd zadeldak (pannen).


ID: 26963 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwgoed of Nieuwenhove

Grotesteenweg-Zuid 2-8 (Gent)
Kasteel met 18de- en 19de-euwse aanhorigheden en hoeve gelegen in een enorm domein met park, vijver en landerijen begrensd door de Rijvisschestraat, Grotesteenweg-Zuid en Heistraat en vanaf elk van deze straten toegankelijk via drie rechte dreven. Nadat het oorspronkelijke kasteel In 1915 uitbrandde, werd in opdracht van ridder E. Soenens een volledig nieuw kasteel met neo-Lodewijk XVI-voorgevel gebouwd door architect V. Vaerwyck in 1928.