Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 78875 | Bouwkundig element

Dorpsmolen van Oostkerke met maalderij

Eienbroekstraat 3 (Damme)
De Dorpsmolen van Oostkerke of Molen van Thooft is een stenen bergmolen, die in 1875 werd opgetrokken ter vervanging van een eeuwenoude houten staakmolen. Tegen de molenromp is de mechanische maalderij uit het interbellum bewaard.


ID: 78876 | Bouwkundig element

Hoeve De Grote Boomgaard

Groteboomgaardstraat 1 (Damme)
Hoeve "De Grote Boomgaard", op de kaart van Ferraris (1770-1778) weergegeven. Twee parallelle vleugels. Witgekalkt woonstalhuis onder pannen zadeldak. In 1860 wordt ten oosten van dit gebouw een bruine bakstenen wagenschuur aangebouwd. Evenwijdig met deze vleugel wordt in 1870 een houten dwarsschuur.. Oostelijke zijpuntgevel in donkere baksteen met in zwarte baksteen omlijste beglaasde nis met Mariabeeldje. Ten westen tussen beide vleugels, een kleine witgekalkte baksteenbouw: voormalig bakhuis, kippenhok en smidse.


ID: 78880 | Bouwkundig element

Wagenmakerij

Hoekestraat 2 (Damme)
Wagenmakerij in het dorp van Oostkerke, gebouwd in 1884, zie jaartalankers in zijpuntgevel. Breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat), gebouwd langs de straatkant.


ID: 78711 | Bouwkundig element

Smidse en herberg In de Nieuwe Smisse

Kerkstraat 44-46 (Damme)
Ensemble van twee panden met neoclassicistische inslag, thans eetgelegenheden "Uylenspiegel" (nummer 44) en "'t Hemeltje" (nummer 46). Gaat terug op voormalige smidse en herberg "In de Nieuwe Smisse", aangeduid als één bouwvolume op het primitief kadasterplan (1834), later opgesplitst.


ID: 78758 | Bouwkundig element

Molen van Hoeke met maalderij

Natiënlaan 19-21, 19A (Damme)
De molen van Hoeke is een stenen bergmolen, opgetrokken in 1840 op een historische molensite ter hoogte van Hoekebrug. Ten oosten van de molen ligt een mechanische maalderij uit 1923 met ingewerkte nis met Mariabeeldje, met daarachter bebouwing dat gegroeid is uit en rond de voormalige molenaarswoning.


ID: 78982 | Bouwkundig element

Romp van de Dorpsmolen

Nieuwe Weg 4 (Damme)
Romp van de Dorpsmolen, ook Molen Lievens genaamd naar de laatste molenaarsfamilie. Dit was een bakstenen bergmolen die in 1820 op de plaats van een houten staakmolen werd opgericht als koren- en oliemolen. In de jaren 1990 werd de molen gerenoveerd, herbestemd tot woonhuis en geïntegreerd in een recent wooncomplex. De gerenoveerde molenromp bestaat uit een witgeschilderde baksteenbouw op gepekte plint onder overkragend mansardedak (leien) als imitatiemolenkap.


ID: 78727 | Bouwkundig element

Smidse en herberg Platheule

Oude Sluissedijk 68 (Damme)
Restaurant "Platheule", voormalige oude smidse en herberg met zelfde benaming uit de eerste helft van de 19de eeuw, weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1845). Langgestrekt, éénlagig volume van zes traveeën met aansluitend schuurgedeelte rechts.


ID: 78906 | Bouwkundig element

Hoeve

Sabtsweg 1 (Damme)
18de-eeuwse hoeve met twee deels aan elkaar gebouwde hoevegebouwen, zijnde het boerenhuis en ten zuiden, iets naar achter geschoven, het stalvolume. Witgekalkte bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met straat). Onverhard erf bereikbaar via lange erfoprit.


ID: 78907 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Sabtsweg 4-6 (Damme)
18de-eeuwse hoeve aansluitend bij het langgeveltype, zie woonhuis en stal vormen één lange vleugel. Ten zuiden van de woning, de resten van een rosmolen en nieuwe hoevegebouwen en woonhuis. Begrensd door twee grachten die een opvallend vierkante ruimte afbakenen en vermoedelijk wijzen op een laat-middeleeuwse walgracht. In noordwestelijke hoek bevinden zich sporen van een grote waterput. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, witgekalkte muren.


ID: 78855 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij

Vissersstraat 103, 107 (Damme)
Complex van drie haaks op de straat geplaatste gebouwen waarin tussen 1890 en 1926 brouwerij Tanger was gevestigd. Brouwerswoning is herenwoning met boomgaard van tien traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak (1837); aan straatkant lagere aanbouw onder pannen lessenaarsdak. Tuin omgeven door een bakstenen muur; hek tussen vierkante pijlers met arduinen dekplaat. Parallel, op nummer 105, het voormalige koetshuis.