Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

967 resultaten


ID: 72278 | Bouwkundig element

Openluchtzwembad

Oudenaardseweg 66 (Spiere-Helkijn)
Voormalig openluchtzwembad, gelegen op een landtong tussen de Schelde en het Spierekanaal.


ID: 72287 | Bouwkundig element

Pastorie en parochiezaal  Sint-Amandus en Heilig Hartparochie

Robecijnplein 17 (Spiere-Helkijn)
Typische laat 19de-eeuwse neogotische pastorie van 1893 naar ontwerp van de Kortrijkse architect Jules Carette. Dieper in gelegen woning, aan de straat afgezet door laag bakstenen gecementeerd muurtje met ijzeren hek. De spijlen lopen uit op een golfmotief. Ten oosten van de pastorie, parochiezaal. Dwars op de straat ingeplant bakstenen volume van één bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 51154 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Vijfwegenstraat 15, 19 (Staden)
Na de Eerste Wereldoorlog, in 1921, bouw van een nieuw schoolcomplex naar ontwerp van Antoine Dugardyn (Brugge).


ID: 76635 | Bouwkundig element

Oefenterrein Sint-Sebastiaansschuttersgilde

Boekweykoekstraat (Steenokkerzeel)
Resten van het ommuurde oefenterrein van de Sint-Sebastiaansschuttersgilde, tot circa 1970 gemarkeerd door een fraaie zandstenen poort met rococo-inslag, de zogenaamde "Gulden Poort".


ID: 302121 | Bouwkundig element

Bejaardenhof Mariadal

Mariadal 2-29, 30, 10A (Temse)
Hof met 28 bejaardenwoningen en clubhuis, in 1965 gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Bouwmaatschappij van Temse naar plannen van architect Rik De Rijck en stedenbouwkundige Arthur Canfyn uit 1961.


ID: 214936 | Bouwkundig element

Café-restaurant Temsica

Wilfordkaai 38 (Temse)
Café-restaurant Temsica, ingeplant op straathoek met Consciencestraat, volgens gevelopschrift gekend als NV TEMSICA van 1922, naar een ontwerp van architect Hendrik Buytaert. Beeldbepalend eclectisch hoekpand met L-vormige plattegrond. Baksteenbouw van twee bouwlagen en twee zichtgevels van respectievelijk vier en vijf traveeën onder een kunstleien mansardedak.


ID: 300116 | Bouwkundig element

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en dienstpaviljoenen

Leuvensesteenweg 11-15 (Tervuren)
Symmetrisch uitgewerkt neoclassicistisch complex met links en rechts de dienstpaviljoenen met het museum verbonden door een fraai smeedijzeren hekken, naar ontwerp van de Franse architect Charles Girault ingewijd in 1910.


ID: 135095 | Landschappelijk geheel

Dorpskom Tervuren en Warandepark

Warande (Tervuren)
Het Warandepark (225 ha) in het brongebied van de Voer bevat een ringmuur, 8 vijvers, dreven, een ‘zevensterre’ en een Gordaalmolen (“Spaans huis”). Een middeleeuwse kasteel van de hertogen van Brabant, werd in 1782 gesloopt. Van een nieuwer kasteel nabij de Sint-Hubertuskapel (ingewijd 1617), blijven stallingen in hoefijzervorm over. Een paleis in Lodewijk XVIde-stijl herbergde tijdens de Wereldtentoonstelling in 1897 een deel van de Congolese afdeling. Het park in Franse stijl bevat merkwaardige axiale perspectieven. In 1902 tekende Ch.L.Girault in opdracht van Leopold II het Museum voor Midden-Afrika. De koning liet in 1897 ook de Tervurenlaan aanleggen naar het Brusselse Jubelpark en de tramlijn van Brussel naar Tervuren met pittoresk eindpunt. In 1931 volgt de eerste spoorlijn met elektrische tractie. Het centrum van Tervuren heeft opmerkelijke historische gebouwen.


ID: 300117 | Bouwkundig element

Koloniënpaleis met Hobégebinte en ijskelder

Warande 8 (Tervuren)
In de as van de Tervurenlaan werd in 1897 het Koloniënpaleis gebouwd, gerealiseerd door architect Ernest Acker naar een voorontwerp van de Franse architect Alfred-Philibert Aldrophe. Achter het paleis staat het Hobégebinte opgesteld. Ten oosten van het paleis ligt de begin 19de-eeuwse ijskelder van het voormalig jachtpaviljoen.


ID: 86628 | Bouwkundig element

Europahal

Generaal Maczekplein 5-7 (Tielt)
Polyvalent complex met evenementenhal opgericht in 1999 naar ontwerp (1998) van Buro II uit Roeselare in opdracht van het Tieltse stadsbestuur ter vervanging van de oude Europahal van 1969. Exterieur getypeerd door platte bedaking, opengewerkte beglaasde westwand portiekvormig uitgewerkt met luifel op pijlers - herhaald aan oostzijde - en eerder gesloten zijwanden met smalle vensterregisters.