3551 resultaten
ID: 35911 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Meersstraat 46-50 (Destelbergen)
Kasteel achter in een park gebouwd in 1876 door de Gentse universiteitsprofessor F.J. Soupart naar ontwerp van architect A. Pauli. Voordien waarschijnlijk een landhuis of maison de plaisance met aanhorigheden. Toegang tot het kasteelpark gemarkeerd door twee opvallende, overhoekse vierkante gemetste pijlers. Neoclassicistische villa met kasteelallures door de zware vierkante toren met hoge afgeknotte spits op de hoek van de voorgevel. Het kasteel wordt omgeven door een park in landschappelijke stijl met een kasteelvijver. Aan de zuidwestelijke hoek van het park, naast het koetshuis, bevinden zich de dienstgebouwen van het kasteel en een ommuurde moestuin.
ID: 35719 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Pastorijstraat 17 (Destelbergen)
De pastorie van Destelbergen, omgeven door een deels omgrachte pastorietuin, dateert van 1744. Zij werd onder abt Filips III Standaert gebouwd op kosten de Gentse Sint-Pietersabdij. Kenmerkend is de aanleg van de gebouwen, namelijk in een U-vorm met twee gelijkaardige voormalige koetshuizen die het naar de straat gerichte woonhuis aan weerszij flankeren. De pastoriewoning telt slechts één bouwlaag en vijf traveeën onder een geknikt zadeldak of mansardedak.
ID: 35730 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Stationsstraat 92 (Destelbergen)
Bak- en natuurstenen kasteel met eclectische inslag gebouwd in 1887, in omringend park. Kasteel met dubbelhuisopstand, van drie traveeën breed en twee bouwlagen op souterrain, onder mansardedak. Rechter hoek achteraan, uitgebouwd tot een rechthoekige hoektoren onder een steil schilddak. Koetshuis en personeelswoning samen ondergebracht in een pittoresk bakstenen gebouw onder een afgewolfd leien zadeldak midden bekroond door een kleine houten lantaarn.
ID: 35737 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Succalaan, Volderrede 52-58 (Destelbergen)
Domein van 17 hectare met park, bossen en dreven. Waterkasteel met U-vormige aanleg omringd door een brede rechthoekige walgracht waarvan de zuidzijde samenvalt met buitenste rechthoekige omgrachting. Deels ingebouwde vierkante traptoren in de nooordwesthoek van de binnenplaats, uit de 16de eeuw. Koetshuis uit de 19de eeuw. Vroegere personeelswoning, waarschijnlijk opklimmend tot circa 1700. In de zuidoostelijke hoek van het kasteeldomein staat een kleine hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Lindedreef ten oosten van het kasteeldomein.
ID: 35966 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Veerdreef 2-4 (Destelbergen)
Neoclassicistisch kasteel van negen traveeën en twee bouwlagen op onderbouw, onder schilddak, gesitueerd in een kasteelpark en resulterend uit een vergroting waarschijnlijk van midden 19de eeuw van het bestaande kasteel: bewaarde benedenverdieping met bouwkenmerken uit midden 18de eeuw. In het park aanhorigheden uit de 18de en 19de eeuw. Ommuurde rechthoekige moestuin en vroegere ijskelder en resten van de walgracht en van Kasteel ter Kerchove.
ID: 35739 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Walbosdreef 16 (Destelbergen)
Bouw van het kasteel in 1892 door de familie De Keyser ter vervanging van hun ouder, verdwenen kasteel dat waarschijnlijk in de eerste helft van de 19de eeuw gebouwd werd, gelijktijdig met de aanleg van de bewaarde serpentinevijver in het park. Opgefrist bak- en hardstenen kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Twee bouwlagen hoog min of meer rechthoekig kasteel op souterrain.
ID: 35637 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Winkelputrede 1 (Destelbergen)
Neoclassicistische villa met omgevende tuin. Rechthoekig dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen; twee linker traveeën onder mansardedak met dakkapellen; rechter travee bekroond door een achthoekige torengeleding met naaldspits; naar verluidt gebouwd circa 1900, rechter deel van 1957 als uitbreiding in dezelfde stijl.
ID: 135258 | Landschappelijk geheel
Diepenbeek (Diepenbeek), Hoeselt, Romershoven (Hoeselt), Vliermaalroot (Kortessem)
Het Jongenbos ligt ten noordoosten van het centrum van Vliermaalroot, in het noordelijke gedeelte van Vochtig-Haspengouw. Het reliëf is nagenoeg vlak. Het historishc stabiele bos fungeerde steeds als park- en jachtdomein van het gelijknamige Loonse leengoed. De bouwheer van het huidige kasteel zou zeventigduizend bomen hebben aangeplant als compensatie voor de kap van het toenmalige loofbos, nodig voor de bouw van het kasteel (oa. voor brandhout in de ovens van de steenbakkerij). De vijver achter het kasteel is het resultaat van de kleiwinning voor de bakstenen. Rond het bos heeft het landschap een agrarisch karakter.
ID: 21507 | Bouwkundig element
Grendelbaan 32 (Diepenbeek)
Belangrijke gesloten hoeve, gelegen aan de kruising van de Grendelbaan met de recente Verbindingslaan. Gebouwen in stijl- en regelwerk met lichtblauw gekalkte lemen vullingen op een gepikte plint met bakstenen stoel, gegroepeerd rondom een erf met onregelmatige vorm.
ID: 131469 | Landschappelijk element
Hoog Keizel (Diepenbeek)
De vanaf 1988 aangeplante hoogstamboomgaard omvat een collectie van meer dan 3000 verschillende fruitrassen, -soorten, -variëteiten en snoeivormen, waarvan er meerdere nog enkel in deze collectie terug te vinden zijn.