Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1895 resultaten


ID: 8979 | Bouwkundig element

Hoeve

Provincieweg 430 (Herzele)
Verwaarloosde semi-gesloten hoeve met deels gesloopte dienstgebouwen, gegroepeerd rondom een gekasseid en geplaveid erf.


ID: 8965 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Sint-Antoniusdreef (Herzele)
Rechthoekige kapel met rechthoekig koortje onder zadeldaken, uit 1826. Witgekalkte baksteenbouw, aflijnende fries met dropmotief. Roodgeschilderde voorgevel op gecementeerde plint.


ID: 22504 | Bouwkundig element

Witherenpastorie Woutershof

Dekenstraat 28 (Heusden-Zolder)
Voormalige witherenpastorie, gebouwd door de abdij van Averbode in 1744. Het ontwerp wordt toegeschreven aan lekenbroeder-architect Grégoire Godissar. U-vormig complex, gelegen in een omgrachte tuin met binnenplaats toegankelijk via een rondboogpoort. Pastorie opgevat als classicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Ten oosten en ten westen van de binnenplaats, haaks aangebouwde dwarsschuren.


ID: 134641 | Landschappelijk element

Tuin van de witherenpastorie Woutershof

Dekenstraat 28 (Heusden-Zolder)
Voormalig pastoriegoed met dreef, 19de-eeuws straathek, voortuin, achtertuin en een pastorie van 1744, nu gemeentelijk museum.


ID: 22508 | Bouwkundig element

Kasteel van Vogelzang

Kasteeldreef 1 (Heusden-Zolder)
Waterkasteel met boomrijk park, gelegen temidden van de fraaie, uitgestrekte bossen; een gekasseide oprijlaan verbindt het omgracht kasteel met de kasteeldreef.


ID: 134644 | Landschappelijk element

Park van het kasteel Vogelsanck

Kasteeldreef 1 (Heusden-Zolder)
Den­drolo­gisch en tuinkunst­historisch belangrijk kasteelpark (10 hectare) in landschappelijke stijl, aangel­egd einde 18de eeuw - begin 19de eeuw op oudere tuin­percel­en en belangrijk deel daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw; deel van een uitge­strekt domein.


ID: 22501 | Bouwkundig element

Domein van Obbeek

Obbeekstraat 48 (Heusden-Zolder)
Het domein van Obbeek omvat een landhuis met voorhof in kiezel op een omgracht en omhaagd perceel. Landhuis Obbeek is een 18de-eeuws bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op een verhoogde begane grond en onder een kunstleien zadeldak met een klokkenruitertje en een windvaan met eenhoornmotief.


ID: 134638 | Landschappelijk element

Parkje van het landhuis Obbeek

Obbeekstraat 48 (Heusden-Zolder)
Parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter, open gewerkt op het landschap, met vijver en moestuin, uit de tweede helft van de 19de eeuw, bij neo­clas­sicistisch kas­teel uit begin 20ste eeuw, gegroeid uit een oudere boerderij.


ID: 134643 | Landschappelijk element

Kasteelpark Terlaemen

Terlaemenlaan 125 (Heusden-Zolder)
Op een 18de-eeuwse site geënt parkje, met traceerbare sporen van de geome­tri­sche aanl­eg en deel van een do­mein van circa 60 hectare; in 1882 uitgebreid 18de-eeuws kas­teel en belangrijk hekwerk uit de zelfde tijd.


ID: 135405 | Landschappelijk geheel

West-Vlaamse heuvels en omgeving

Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wulvergem (Heuvelland), Dikkebus, Vlamertinge, Voormezele (Ieper), Reningelst (Poperinge)
Dit gebied omvat de beboste heuvelrij van Vidaigneberg, Rodeberg, Scherpenberg en Monteberg-Kemmelberg en een aansluitend deel van de Douvebeekvallei alsook (delen van) de dorpen Reningelst, Westouter, Dikkebus, Kemmel, Dranouter, Nieuwkerke en Wulvergem. Nabij de heuveltoppen komen brongebieden en holle wegen voor. Vroege nederzettingen, waaronder een heuvelfort uit de Ijzertijd op de Kemmelberg en driesvormige pleinen, wijzen op een langdurige bewoning. De Dikkebusvijver op de afgedamde Kemmelbeek is een middeleeuws waterbevoorradingsbekken voor de stad Ieper. Een groot deel van dit gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, waardoor dorpen en hoeven vaak bestaan uit wederopbouwarchitectuur. Er komen talrijke oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen en bunkers voor. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.