Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1181 resultaten


ID: 49677 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Adrianus

Adegem-Dorp (Maldegem)
De parochiekerk uit 1849 was oorspronkelijk voorzien van een omringend kerkhof met een ommegang van Sint-Godelieve uit 1897 en werd afgesloten door een bakstenen muur en een monumentaal ijzeren hek van 1867. In 1842 werd de oude kerk gesloopt met uitzondering van de toren en het transept. Er werd een nieuwe, grotere kerk gebouwd onder leiding van de Gentse architect Louis Minard.


ID: 50572 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van Kleit met tuin

Kleitkalseide 105 (Maldegem)
Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gebouwd in 1857 samen met de nieuwe kerk. In de beboomde pastorietuin, grote rondboognis, opgetrokken uit dezelfde betonblokken als de grot, met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind Jezus.


ID: 50581 | Bouwkundig element

Huis Wallyn

Marktstraat 10 (Maldegem)
Voormalig huis De Valk, later gekend als Huis Wallyn naar de notarisfamilie die vanaf 1825 gedurende generaties het huis bewoonde en verbouwde. Voorheen gepleisterd en witgeschilderd dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Voorgevel geritmeerd door rechthoekige vensters en afgelijnd door een kroonlijst op consooltjes.


ID: 50589 | Bouwkundig element

Hoekcomplex naar ontwerp van H. Vaerwyck-Suys

Marktstraat 63-65 (Maldegem)
Hoekcomplex bestaande uit een ensemble van twee woningen in Vlaamse regionalistische stijl opgelegd door de gemeente in het kader van de heraanleg en verbreding van het vroegere Boudewijn Lippensstraatje, heden Schouwburgplaats. Rij- en hoekhuis van respectievelijk twee en drie bouwlagen gemarkeerd door puntgevels met houten bebording en zwarte leien en pannen zadeldaken.


ID: 50593 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Maldegem

Marktstraat 7 (Maldegem)
Huidig gemeentehuis gebouwd in 1909 naar plannen van de Gentse architect Henri Geirnaert van 1907. Rechthoekig strak symmetrisch gebouw van elf traveeën en twee bouwlagen boven een hoog onderbouw, vooraan gemarkeerd door een vierkante, uitspringende belforttoren met dubbele statietrap en speelse achthoekige bekroning met opengewerkte belvedère en naaldspits en ijzeren windvaan.


ID: 50598 | Bouwkundig element

Koninklijk Atheneum

Mevrouw Courtmanslaan 80 (Maldegem)
In mei 1940 werd een volledig nieuwe school opgericht door de Ondernemingen Garnier uit Brussel in 1948; sinds 1964 Koninklijk Atheneum en uitbreiding met een nieuwe vleugel aan de Katsweg in 1972. Functionele bakstenen gebouwen uit 1940 met twee bouwlagen onder zwarte geglazuurde pannen zadel- en schilddaken, sterk horizontaal gemarkeerd door brede vensterregisters met metalen ramen en overstekende houten kroonlijsten. Lage rechtervleugel onder plat dak.


ID: 50599 | Bouwkundig element

Hospitaal Sint-Arnoldus

Mevrouw Courtmanslaan 82 (Maldegem)
Achterin gelegen opmerkelijk kleurrijk bakstenen complex op vierkante plattegrond met links aansluitende vleugel. De plannen dateren van 1865 en werden getekend door architect Eugène Carpentier van Beloeil. Inwijding van de kapel in februari 1872. Het hospitaal werd van 1871 af bediend door de zwarte zusters van Aalst. Verbouwingen in 1958 door architect L. Cromheecke en nieuwbouw van 1978 door architect E. Verstraete.


ID: 50600 | Bouwkundig element

Godshuis

Mevrouw Courtmanslaan 92 (Maldegem)
Het godshuis werd gebouwd in 1880-81 naar de plannen van architect Eugène Carpentier van Beloeil en uitgevoerd door aannemer M. Osselaere. Het gesticht werd bediend door de zwarte zusters van Aalst. Oorspronkelijk gebouw op L-vormige plattegrond met hoofdvolume van zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak.


ID: 58230 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Prinsenveld

Urselweg 83-87 (Maldegem)
Mooi domein met landhuis, park, moestuin, hoeve, conciërgerie, paardenstallen en serres, aangelegd in het vroegere Maldegemveld. Achterin gelegen landhuis toegankelijk via een imposant ijzeren hek aan vierkante bak- en hardstenen pijlers met siervaasbekroning en gekasseide oprit vanaf Urselweg. Het huidige landhuis dateert van 1856. Deze herbouwing in Vlaamse stijl zou gebeurd zijn naar plannen van architect Viérin van Brugge.


ID: 216150 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Westmalle

Antwerpsesteenweg (Malle)
Op het ruime centrale dorpsplein staat op een verhoogd met kasseien belegd perk, het monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.