Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4540 resultaten


ID: 77513 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rooigem

Rooigem 1-3 (Brugge)
De kasteelsite Rooigem bestaat uit een landhuis, neerhof en park gelegen binnen een grote omwalling. Landhuis in een sobere classicistische stijl uit het derde kwart van de 18de eeuw, maar met oudere, wellicht 17de-eeuwse kern. Het neerhof ligt in een U-vorm ten oosten van het kasteel, en omvat een bakstenen duiventil, vermoedelijk 18de-19de-eeuws. De hoofdingang aan de Rooigemdreef is toegankelijk via een korfboogbrug, gedateerd 1774. Monumentaal poortgebouw en woonhuis uit de 17de-18de eeuw. 19de-eeuwse oranjerie ten zuiden van het neerhof. Tuin en park, aangelegd in de 18de eeuw en grondig gewijzigd in de 19de eeuw, omvatten onder andere dreven, een moestuin, spiegelvijver, tuinpaviljoen en tuinbeelden.


ID: 130965 | Landschappelijk element

Opgaande linde als welkomstboom bij kasteel Rooigem

Rooigem 3 (Brugge)
Bij de toegang naar het kasteel Rooigem staat een opgaande linde als welkomstboom. De boom had op het moment van de inventarisatie een stamomtrek van 335 cm (2008).


ID: 83424 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Anna

Sint-Annaplein (Brugge)
Gelegen in het midden van het Sint-Annaplein met rondom de kerk gekandelaarde lindes en platanen. Georiënteerde, bakstenen zaalkerk op rechthoekige plattegrond met prominente westtoren. Tegen de buitenwand ter hoogte van het koor, beeldengroep van Calvarie.


ID: 79708 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden met kerkhof en ruïne Sint-Leonarduskerk

Sint-Lenardsstraat (Brugge)
De huidige overblijfselen van de voormalige Sint-Leonarduskerk zijn de zuidelijke traptoren en de zuidelijke scheimuur van de westbouw, opklimmend tot tweede helft 12de eeuw. De huidige kerk is een georiënteerd bedehuis aansluitend bij het type van een hallenkerk uit de 17de eeuw. Gele en rode baksteenbouw onder leien zadeldaken. Omringend kerkhof omhaagd door middel van verschillende hagen. Ten westen, kasseien kerkpad, noord-zuid georiënteerd en geflankeerd met dubbele rij leilinden.


ID: 308526 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linden op het kerkhof van de Sint-Pietersbandenkerk

Sint-Lenardsstraat (Brugge)
Gekandelaarde linden op en rond het kerkhof van de Sint-Pietersbandenkerk


ID: 131483 | Landschappelijk element

Opgaande ruwe iep bij Sint-Salvatorskerkhof

Sint-Salvatorskerkhof (Brugge)
De solitaire opgaande boom is binnen de voormalige kerkhofzone, dicht bij het portaal van de gotische Sint-Salvatorkathedraal, aangeplant. Het betreft een ruwe iep (Ulmus glabra) met een respectabele stamomtrek van 389 cm (2013). Bijna alle opgaande iepen zijn ten gevolge de iepenziekte gestorven, de weinige overgebleven iepen zijn daarom uiterst zeldzaam.


ID: 71984 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Smallestraat 11 (Brugge)
Georiënteerde hallenkerk van oudsher omgeven door een kerkhof met leilindes en sinds de 17de eeuw gelegen rechtover de pastorie.


ID: 83132 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Koninklijke en Prinselijke Hoofdgilde van Sint-Joris

Stijn Streuvelsstraat 59 (Brugge)
Gildegebouwen in historiserende stijl bevatten een gildekamer met doelbanen en bolbaan, de eedzaal met diverse kunstwerken, sieraden, trofeeën en archivalia, en schuttersterrein met de 36 meter hoge pers en schietstand omgeven door gekandelaarde lindes.


ID: 71987 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef

Ter Looigemweg 6 (Brugge)
Parochiekerk gebouwd tussen 1934 en 1937. Uit een wedstrijd, georganiseerd in 1931-1932 door de Stad Brugge, wordt het ontwerp van architect Luc Viérin (Brugge) gekozen. Georiënteerde kerk, omgeven door een plantsoen afgeboord met leilinden.


ID: 77526 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Veltem

Veltemweg 35 (Brugge)
Bos- en parkgebied van de voormalige kasteelsite "Veltem". Van de oude kasteelgebouwen blijft niets bewaard. In het bos zijn nog enkele sporen van de vroegere situatie herkenbaar. De grote, tweede omwalling is nog gedeeltelijk bewaard aan de west- en zuidkant, de vijver achter het Interbad is een restant van de kleine omwalling. Een kathedrale beukendreef leidt vanaf de Maalse Steenweg naar het Interbad (vroeger het kasteel). De grot, tevens ijskelder, is een grillig gevormde constructie met verschillende openingen.